Підтримка бібліотек громад Хмельниччини вимушених переселенців

Нещодавно Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека провела  дводенний обласний семінар директорів, завідуючих центральними бібліотеками територіальних громад «Сучасні умови організації діяльності бібліотек: підсумки роботи та перспективи розвитку». В онлайн-режимі до заходу доєдналися керівники центральних бібліотек, представники 60 територіальних громад Хмельниччини.

Під час фахового зібрання розглядалась ціла низка важливих питань, викликаних надзвичайними умовами в яких наразі перебуває Україна під час відкритої військової агресії. Окрема сесія семінару була присвячена обміну досвідом «Робота бібліотек Хмельниччини в умовах сьогодення». Керівники центральних бібліотек Хмельниччини розповіли про особливості організації діяльності бібліотек своїх  територіальних громад в умовах воєнного стану.

Директорка ЦБ Віньковецької ТГ Світлана Кушнір повідомила про активне включення бібліотечних працівників громади у волонтерську діяльність, надання допомоги ЗСУ та форми роботи з вимушеними переселенцями з різних регіонів України.

Центральна бібліотека Віньковецької селищної ради серед 24 бібліотек, які приєднались до ініціативи «ВільноХаб» в рамках програми «Мріємо та діємо» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (ІREX) за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

ІREX надав бібліотеці набір канцтоварів, настільних ігор, побутових предметів та матеріалів, необхідних для проведення заходів в рамках реалізації проєкту  підтримки дітей та молоді ВПО, що проживають на території громади. Також бібліотекарі отримали методичну підтримку у вигляді друкованих та електронних матеріалів з наступних тематик: психосоціальна підтримка, протимінна безпека, творчість та креативність, медіаграмотність, питання працевлаштування тощо. Була надана фінансова допомога для виплат гонорарів  ВПО, які на час реалізації проєкту  працюють на базі Центральної бібліотеки.

За два місяці роботи «ВільноХабу» було проведено більше 30 заходів, серед них: майстер-класи та арт-майстерки, сеанси настільних ігор, бесіда та обговорення, бібліо-посиденьки, перегляди фільмів, квести, уроки англійської мови та інше.

Деражнянська Центральна міська бібліотека (бібліотечна мережа обслуговує 38 населених пунктів, нараховує 21 бібліотеку із них 19 бібліотек-філій) з початком війни створила інформаційну платформу для внутрішньо переміщених осіб. Для найбільшого охоплення всіх переселенців, які знайшли прихисток у громаді, проводила індивідуальну   роботу, вивчаючи необхідну тематику для надання допомоги.

  

Як розповіла завідувачка Тетяна Сайпель, зустрічі за запитами ВПО проводяться  майже щотижня для груп 18-25 осіб  з питань правової  та соціальної допомоги, організовуються спілкування з психологами, представниками місцевої влади тощо. Забезпечується безкоштовний  доступ до інтернету (працює 10 бібліотек-хабів), організовуються та проводяться екскурсії,  Міська бібліотека для дітей пропонує послугу «baby sitte».

Бібліотечні новації для місцевої громади пропонує Чорноострівська ЦБ, про це повідомила директора центральної бібліотеки Юлія Саянок. З перших днів  війни бібліотека на підтримку дорослих та дітей, які вимушені були покинути свої домівки з Чернігова,  Харкова, Бучі, Києва, Сум, Маріуполя.  Так Чорноострівська громада прихистила 700 ВПО з них понад 270 дітей.

На базі бібліотеки проводяться різноманітні курси, майстер-класи, ігри, розваги, квести діти мали можливість продовжити навчання онлайн. Також на базі  бібліотеки працює Туристично-інформаційний центр, для гостей та мешканців громади пропонуються  театралізовані екскурсії

Про надання цифрових послуг жителям громад розповіла директорка Централізованої бібліотечної системи Хмельницької міської територіальної громади  Тамара Козицька, у тому числі про навчання інформаційної та кібербезпеки у рамках «ВільноХабу».

  

З початком військових дій у бібліотеці  було зареєстровано 707 осіб (ВПО) з них 281 дитина, для переселенців було проведено 221 захід, які відвідали 1618 осіб.

Коштом «ВільноХабу» з 6 червня у Центральній публічній дитячій бібліотеці розпочав роботу літній табір «Книголенд». Відпочинок для охочих у межах роботи табору тут організовуватимуть по 24 червня. У «Книголенді» створено веселу та безпечну атмосферу для відпочивальників, з відповідним наглядом, належним вихованням та всебічним розвитком дітей. Учасники бібліотечного табору взяли участь в інтерактивних вправах, спортивних іграх, руханках, пікніках і читаннях на природі. Захопливими стали також відвідування у волонтерському штабі майстер-класу з виготовлення сіток для ЗСУ, квест «Пошук смачних скарбів», майстер-клас від викладачки художньої школи Надії Борецької та зустріч з поліціянтами.

 

Матеріал підготувала Горчинська В.,

гол. бібліотекар НМВ

НБУ ім. Ярослава Мудрого

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)