Міжнародна бібліотечна спільнота для України

Напад Росії на Україну  обурив та шокував міжнародну спільноту, уряди та передові  світові організації висловили свою позицію з приводу невиправданої агресії, а також широко обговорювався в бібліотечному світі. Бібліотеки всього світу висловили свою підтримку Україні та засудили російське вторгнення. EBLIDA збирає звіти бібліотек та бібліотечних організацій на своєму веб-сайті, а також приклади того, як бібліотеки працюють і допомагають країні під час цієї катастрофи.

Три великі європейські бібліотечні організації, EBLIDA, NAPLE та PL2030 у відповідь на заклик Української бібліотечної асоціації закликають бібліотеки по всій Європі  мобілізувати точну інформацію про конфлікт на підтримку демократії та свободи вираження поглядів. А також  закликають бібліотеки тепло прийняти, створити безпечне місце для українських біженців у цей важкий час. Надавати їм будь-яку підтримку, яку вони можуть запропонувати, книги та інші засоби масової інформації, а також доступ до інформації та освіти. Наскільки це можливо, бібліотеки можуть допомогти продовжити освіту біженців, особливо дітей та молоді, і організувати курси для засвоєння базових знань мови приймаючих країн. 

Предметом інтенсивних дебатів стала позиція щодо того, як бібліотеки та бібліотечні організації мають реагувати на ситуацію.  Дискусія базувалась на закликах, зокрема, Української бібліотечної асоціації та Асоціації польських бібліотекарів виключити всі російські організації та бібліотеки зі складу Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ ІФЛА в рамках санкцій проти Росії. Під час обговорення з’явилося багато точок зору, і дискусія наразі продовжується на  різних форумах.

Про роботу бібліотек в Україні у своєму короткому блозі пише  Ірина Кучма, менеджер програми відкритого доступу EIFL.

Нік Пул виконавчий директор CILIP   в перші тижні війни пише в Scotsman про ситуацію в Україні з точки зору бібліотек, а також розповідає про ситуацію в українських бібліотеках,  які стали місцем притулку та опору проти російського вторгнення, в інтерв’ю Крісу Кеннелі. Про ситуацію в Україні написав  і шведський бібліотечний журнал.

Наразі досить важко отримати інформацію про стан бібліотек в Україні, що цілком зрозуміло з огляду на масштаби гуманітарної катастрофи. Великі організації культурної спадщини, такі як ЮНЕСКО , ICOM , ICOMOS та Blue Shield International , стежать за ситуацією в Україні та діляться інформацією в Twitter.

21 березня ІФЛА оприлюднила нову заяву щодо війни проти російського вторгнення в Україну.  ІФЛА закликає до негайного припинення конфлікту, щоб захистити людей, ідеї, бібліотеки та культуру відповідно до міжнародного права прав людини та Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року та двох її (1954 і 1999 років) протоколів.

ІФЛА наполегливо підтверджує свої основні цінності: свобода вираження поглядів, доступ до інформації, високоякісні послуги та прихильність цінувати різноманітність та інтеграцію в усіх її формах. ІФЛА вважає, що бібліотекарі та інформаційні фахівці в усьому світі поділяють однакові внутрішні цінності. Тому не може бути наміру виключити бібліотеки та бібліотекарів за національністю чи ізолювати їх. Це особливо важливо, коли здійснення індивідуальної свободи вираження поглядів піддається великому особистому ризику.

Керівна рада ІФЛА обговорила листування та вимоги про виключення російських членів ІФЛА. Відповідно до Статуту, умови для виключення наразі не виконуються, і відсутні необхідні докази того, що члени поводяться таким чином, що було б поважною причиною для їх виключення. Це рішення було прийнято одноголосно на позачерговому засіданні Ради керуючих у п’ятницю, 18 березня 2022 року. Керівна рада також вирішила, що ІФЛА не братиме участі в жодних заходах, віртуальних чи фізичних, що проводяться в Російській Федерації, доки ситуація не буде вирішена мирним шляхом.

Від початку нападів на Україну ІФЛА активно співпрацює з міжнародними організаціями високого рівня, які зосереджені на загрозах культурній спадщині, будівлям бібліотек, колекціям та людям, які їх укомплектують. Діючи не сама, ІФЛА співпрацює з Blue Shield International та ЮНЕСКО над планами та заходами щодо збереження документальної спадщини та бібліотечних колекцій. Це було узгоджено з іншими організаціями-засновниками Blue Shield, ICOM, ICA та ICOMOS, а також з Українською бібліотечною асоціацією. Створено робочу групу ІФЛА, до якої залучаються експерти з низки комітетів ІФЛА для роботи над практичними завданнями, які використовують сильні сторони ІФЛА і, спілкуючись із зацікавленими сторонами на місцях, можуть підтримати колег в Україні. Культурна спадщина належить всьому людству, і ІФЛА звертається до бібліотек і бібліотекарів усього світу з закликом до припинення вогню та солідарності з колегами в Україні.

Kirjastot.fi  – загальнонаціональний веб-сайт для бібліотек, який підтримує відділ розвитку Національної бібліотеки Фінляндії, розташований у міській бібліотеці Гельсінкі, створив новий розділ Бібліотеки та Українська війна. У цьому розділі для бібліотек зібрано інформацію та матеріали, пов’язані з війною в Україні. Існують також державні веб-сайти, де можна знайти відповіді на запитання клієнтів. Сторінка  постійно оновлюється в міру накопичення джерел даних та матеріалів. Запити щодо вмісту веб-сайту можна надсилати на адресу delivery@kirjastot.fi.

ІФЛА сформувала робочу групу Cultural Heritage for Ukraine Task Force, присвячену ситуації та потребам бібліотечної сфери в Україні. У той же час виконується багато різних дій для збереження веб-сайтів і колекцій в Україні ( публікація biblioteksbladet).

Шведська бібліотечна асоціація різко критикує ІФЛА за її заяву щодо ситуації в Україні про те, що російських членів не відсторонюють від діяльності організації. Після того, як Росія вторглася в Україну, бібліотечна сфера чинила великий тиск, щоб заморозити членство Росії в ІФЛА.

Україна отримує  незмінну підтримку та пряму допомогу  від своїх  колег з Польщі, Литви, Латвії та Естонії., Чехії. Так, окрім інших заходів щодо допомоги бібліотекам в Україні, директор Національної бібліотеки д-р Томаш Маковський надіслав до 58 міжнародних бібліотечних організацій та національних бібліотек звернення про підтримку України, об’єднатися на захист цінностей, які близькі нам та Україні: свобода, незалежність, право на самовизначення, відкритість світу, різним. люди та їхні історії. 

 

Матеріал підготовлено  Горчинською В., гол. бібліотекарем

НМВ НБУ імені Ярослава Мудрого

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)