Робота бібліотек Кам’янець-Подільської МЦБС задля Перемоги

Військова агресія з боку РФ виступила важливим об’єднуючим фактором  української нації, формуванні сильного суспільства здатного самоорганізовуватися та зосередити свої зусилля на наближенні дня перемоги. Десятки тисяч людей вимушені були покинути свої домівки, а часто і втративши їх, шукати прихистку в різних регіонах України, які миттєво перебудовувало життя своїх громад  з тим, щоб забезпечити їх  гідне перебування, допомогти адаптуватися, вирішити питання навчання, організувати психологічну підтримку та дозвілля. Не випадково центральне місце в цих процесах  займають бібліотеки, які стрімко включились у всі важливі зміни в житті громад від прямої допомоги фронту та її бійцям до підтримки мешканців та вимушених переселенців.

Славетне місто Кам’янець-Подільський Хмельницької області, яке вважається одним з найдавніших в Україні з багатою історією, традиціями, історичним пам’ятками та унікальною природою, за інформацією міської ради, офіційно надало прихисток  23 117 внутрішньо переміщеним особам, серед яких переважна більшість діти (населення міста нараховує близько 100 000 мешканців). В цих  умовах бібліотеки Кам’янець-Подільської МЦБС були і надалі залишаються центрами по наданню культурних послуг не тільки мешканцям громади, а і внутрішньо переміщеним особам.

Міська централізована бібліотечна система (нараховує 18 бібліотек-філій, з них: Центральна бібліотека, 8  міських та 8 сільських бібліотек-філій) активно долучилась до волонтерського руху, зокрема:

– плетення для потреб ЗСУ маскувальних сіток (різними техніками плетіння) та костюмів «кікімори»;

– бібліотекарі філій с. Довжок та с. Зіньківці виступили ініціаторами в організації територіальної оборони своїх сіл;

– працівники Центральної міської бібліотеки (Славко Полятинчук та Володимир Жигайло) стали членами територіальної оборони міста;

– технічна працівниця Центральної міської бібліотеки ім. Костя Солухи м. Кам’янця-Подільського Наталя Рудець – шиє розвантажувальні тактичні жилети для наших бійців

– працівники центральної міської бібліотеки зустрічають та реєструють біженців і допомагають розселяти їх,  забезпечують новоприбулих біженців теплим одягом, їжею, ковдрами тощо;

– бібліотекарі сільських бібліотек-філій у своїх селах активно допомагають у пошуку придатних  приміщень для надання прихистку біженцям та поселення їх;

– бібліотекарі сіл Колибаївки, Смотрича, Нагорян, Ходорівець, Острівчан, Рихти, Зіньковець невтомно працюють для наших Захисників та Захисниць, щоб приготувати їм смаколики від усієї душі та щирого серця;

– бібліотекар с. Смотрич волонтерила на кухні територіальної оборони міста;

– сільські бібліотеки-філії стали центрами збору продуктів харчування (овочів, круп, макаронів, олії, консервацій,  каш швидкого приготування тощо) для потреб територіальної оборони та  вимушено переміщених осіб.

І перш за все, бібліотеки залишаються інформаційно-консультативними центрами в наданні корисної інформації щодо реєстрації, поселенні та наданні допомоги біженцям.

Слід зауважити, що весь цей час бібліотеки працювали у звичному режимі і обслуговують користувачів, зокрема й переселенців, яким надається доступ до усіх інформаційних ресурсів та до мережі Інтернет. На сьогоднішній день до бібліотек Кам’янець-Подільської МЦБС записались близько 1000 користувачів з числа переселенців. Сьогодні активувалась і набула актуальності робота бібліотек з внутрішньо переміщеними особами. Для таких людей бібліотечні установи є необхідністю – вони згуртовують, об’єднують їх. Такі люди відвідують бібліотеки, щоб поспілкуватись з бібліотекарями, читачами, вибрати книгу, дізнатись про нове, скористатись послугами хабів. Про це свідчать проведені змістовні та цікаві заходи, такі як зустрічі з відомими людьми, з психологами тощо.

В умовах воєнного стану та тих викликів, які поставлені російською війною, нашим дітям, а особливо діткам переселенців дуже важко. Для того, щоб хоча б частково знизити напруження та щоб психологічно розвантажити дітей-переселенців бібліотекарі філій № 6, № 7 та № 8 організовують дозвілля для маленьких переселенців – проводять інтерактивні ігри, майстер-класи, конкурсно-розважальні заходи тощо. Бібліотекарі міста об’єднались разом із аніматорами, художниками та займаються з дітьми переселенців.

Для дорослих внутрішньо переміщених осіб в бібліотеці-філії № 2 проведено психологічне практичне заняття з елементами тренінгу «Як  справитись з тривожністю» за  участі доцента кафедри права, професійної та соціально-гуманітарної освіти  ЗВО «Подільський державний університет», волонтера, практикуючого психолога  Оксани Ляска.  Присутнім запропоновані психологічні прийоми, які знімають тривожність, техніки утримання себе в спокої,  елементи дихальної гімнастики.

Так сталось, що в цей лихий час війни, волею долі, українська письменниця Міла Іванцова опинилась у Кам’янці-Подільському. Випадкова зустріч у волонтерському центрі, стала приводом до проведення літературних зустрічей у бібліотеках міста. Літературні зустрічі пройшли у центральній міській бібліотеці,  бібліотеках-філіях № 2 та № 7, під час яких популярна письменниця розповідала про себе та свої книги, яскраво презентувала свою книгу «Намальовані люди», розкрила секрети творчої майстерності, відповіла на численні запитання присутніх. Зустрічі пройшли в теплій атмосфері у форматі відкритого діалогу.

Як написала на своїй сторінці у ФБ сама пані Міла: «Доля закинула мене у Кам’янець-Подільський. Інкогніто. Але я таки випадково засвітилась. І, як наслідок – мала вже зустрічі у трьох бібліотеках міста. Хочу відмітити – читають і місцеві мешканці, і переселенці, шукають у наш буремний час розради у книжках, і це дуже тішить мене, як автора. Вдячна бібліотекам за душевний прийом і за трепетне ставлення до сучасної української книжки!».

Також в Кам’янець-Подільській центральній міський бібліотеці імені Костя Солухи було організовано зустріч з відомим кіноактором, поетом, бардом, а віднедавна – учасником оборони Києва, тероборонівцем Дмитром Лінартовичем. Присутніми були, крім місцевих читачів, студенти евакуйованого із Сєвєродонецька Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля. Щира й цікава зустріч, авторські пісні в живому виконанні, розмова про важливе – вдалися! Пан Дмитро розповів про те, як він знявся у знаковому фільмі Михайла Іллєнка «ТОЙ, ХТО ПРОЙШОВ КРІЗЬ ВОГОНЬ».

Цікаво та корисно пройшла в Кам’янець-Подільській центральній міський бібліотеці імені Костя Солухи літературна зустріч з громадським діячем, головою міського товариства «Просвіта», автором ряду збірок гумористичних оповідань Славком Полятинчуком. На захід завітали гості нашого міста (внутрішньо переміщені особи), члени Всеукраїнського громадського об’єднання «Український клуб» та користувачі бібліотеки.

Не можна не згадати й весняну толоку по облаштуванню дворика центральної бібліотеки. По весняному весело та гамірно було в дворику центральної міської бібліотеки імені Костя Солухи, куди зібрались в День довкілля на весняну толоку дорослі та юні кам’янчани, а також гості міста з числа внутрішньо переміщених осіб. Толока пройшла під гаслом «І хай розквітне Український сад!». Учасники висаджували квіти, дерева та впорядковували територію дворику, а потім звучали веснянки, гаївки та було солодке частування. Особливу подяку за проведену толоку висловлюємо громадській ініціативі «Urban Picnic», Кам’янець-Подільській станиці «Пласт»,  міському об’єднанню товариства «Просвіта»  та вимушеним переселенцям.

З метою познайомити діток та батьків з тимчасово переселених міст України з містом ряд бібліотек провели краєзнавчі мандрівки вулицями міста. Зокрема, слід згадати,  краєзнавчу мандрівку «Вулицями старовинного Кам’янця», яку організував відділ краєзнавства Кам’янець-Подільської центральної міської бібліотеки ім. Костя Солухи спільно з екскурсоводом Юлією Гициною. Під час екскурсії  гостей міста ознайомили з унікальністю та поділились пізнавальною історією. По завершенню екскурсії була проведена вікторина–квест, учасники якої отримали солодкі подарунки та сертифікати на відвідування безкоштовного майстер-класу з АРТТЕРАПІЇ в школі StarHouse.

Віднедавна в парку Героїв Євромайдану почала діяти соціальна локація для дітей просто неба. Тут вони щодня мають змогу на свіжому повітрі брати участь у різних майстер-класах, розвивати свої творчі здібності, спілкуватися з психологами, знаходити нових друзів. Щосереди в дитяче наметове містечко, приходять бібліотекарі Кам’янець-Подільської міської централізованої бібліотечної системи, щоб урізноманітнити дозвілля кам’янчан, гостей міста та їхніх дітей.

У трьох локаціях, які умовно можна назвати «Літературна вітальня», «Творча майстерка» та «Дитячий ігроленд», впродовж дня відбувається ряд заходів як для малечі, так і для підлітків та їхніх батьків.

Так, «Літературна вітальня» представляє широкому загалу виставки, книжкові експозиції, прес-калейдоскопи періодичних видань тощо.  В цей же час у «Творчій майстерні» відбуваються різноманітні майстерки для дітей та дорослих. Зокрема, майстерки: з виготовлення оригамі, по розпису хною (мехенді), нанесення яскравого аквагриму, виготовлення листівок-привітання тощо. А у зоні «Ігроленду» відбуваються активні ігри з дітьми: розважальні рухливі ігри, конкурси та інтелектуальні вікторини, настільні ігри, руханки та естафети.

Для розвитку інтелектуального рівня дітей також організовані шахові та шашкові заняття з Анатолієм Дубовим.

Поки діти зайняті, їхні батьки мають час для  релакс-читання. День з бібліотекою завжди проходить цікаво, корисно і змістовно, як для малечі, так і для їхніх батьків.

З метою популяризації книги та читання, організації змістовного дозвілля вимушених переселенців юнацького віку, що знаходяться у Кам’янці – Подільському, центральною міською бібліотекою імені Костя Солухи було презентовано виставку-рекомендацію «Молодіжний книжковий мікс». На виставці представлені нові видання, що поповнили фонд бібліотеки за Державною програмою «Українська книга».

Бібліотеки Кам’янець-Подільської міської централізованої бібліотечної системи продовжують роботу, спрямовану на допомогу інтеграції переселенців в життя громади. Дякуємо нашим колегам за щоденну, щиру та самовіддану працю, креативні підходи  та сміливі рішення.

P.S. Подяка Кам’янець-Подільській МЦБС за надану інформацію та матеріали.

Матеріал підготовлено  Горчинською В., гол. бібліотекарем

НМВ НБУ імені Ярослава Мудрого

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)