Великодня радість Україну обіймає !

«Поки пишеться писанка, доти тримається світ.

А якщо писанки розмальовують діти,– то благо навіки..»
В. Сухомлинський.

 Сьогодні в умовах війни Великдень – це не лише весна, з цим святом пов’язані надії кожного українця на нашу Перемогу та відродження України.

Протягом останнього тижня в публічних  бібліотеках України панував Великодній настрій. Зали бібліотек перетворились на острівці надії, світла і тепла: виставки-інсталяції, тематичні куточки, майстер-класи, лекції, відеороліки… – усього не перелічиш!
Презентуючи маленьку частиночку багатогранної діяльності наших бібліотек сподіваємось, що нам вдасться подарувати колегам і нашим відвідувачам відчуття свята, радості і душевного тепла…

   Не може не налаштовувати на піднесений стан і певне одухотворення  книжково-ілюстративна виставка-інсталяція   ‘” ВЕЛИКОДНЯ  МОЗАЇКА”  в бібліотеці-філії ім. Олексія Столбіна (м.Суми) . Переконайтесь:

 

 
Більше краси можна переглянути  тут 
Великодня виставка робіт викладачів та студентів факультету педагогіки, психології та мистецтв ЦДПУ імені Володимира Винниченка «Українська писанка» відкрилася у головній книгозбірні області  – Кіровоградській ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. На виставці представлені нові роботи молодих творчих особистостей, яких навчає Лариса Гарбузенко – кандидат педнаук, доцент, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреатка обласної премії імені Якова Паученка.
Ці писанки поповнили колекцію пасхальних яєць, яка зберігається у відділі мистецтв книгозбірні, а зараз представлена на виставці.
Крім того, в бібліотеці традиційно проводяться майстер-класи зі створення писанок, крапанок та писанок-витинанок.


Детальніше тут

Нарешті відновив свою роботу Гурток «Дивоцвіт» в бібліотеці №16 для дітей ЦБС Дніпровського району в м. Києві. Одна з перших майстерень була присвячена  техніці декпажу – «Сяйво великодніх барв». Не можна не тішитись злагодженій і натхненній роботі юних гуртківців, Але як же тішаться  серця бібліотекарок від променистих очей і радісних усмішок дітей в цей непростий для України час.

Детальніше тут 

#майстер_клас “Декор великодніх пасочок” у бібліотеці КЗ “ЦЕНТРАЛЬНА БІБЛІОТЕКА Чорноострівської селищної ради” (Хмельницька обл.) – це добра ініціатива від Вікторія Повх та Таня Микулінська для дітей, життя яких перевернула війна. Кожна дитина прикрасила найголовніший атрибут Великодня своїми руками, вклавши тепло і надію. Тож, солодкої паски вам, найдорожчі діти !

Детальніше тут

  У відділі мистецтв Хмельницької ОУНБ спільно з учасниками Хмельницького Клубу Толерантності виготовили незвичайні підставки для великодніх яєць у вигляді кумедних зайців, виконані в техніці простого орігамі.

Більше тут

   До Великодня фахівці Центральної ПБ Коростенської МТГ (Житомирська обл.) оформили перегляд-інсталяцію «Великодня радість Землю обіймає». Цитатою до перегляду є слова Олександра Довженка: «Писанка – це неповторне багатство… яке треба берегти як безцінний скарб і пишатися ним перед усім світом». На перегляді представлені книги знайомлять користувачів громади не лише із традиціями святкування Великодня, в й розкажуть про походження одного із найважливіших символів цього свята в Україні – писанку, а гарні великодні декорації забезпечать піднесений настрій на всі свята!

Відеомайстер-клас із виготовлення великоднього сувеніру «Пасхальне курча” запропонували своїм читачам в ЦРБ ім. Івана Франка Подільської ЦБС в м. Києві

Показати дітям традиції вирішили у Тернопільській міській бібліотеці для дітей. Розповісти про писанкарство та його важливість в українській культурі прийшов Ярослав Осадца. Митець пише писанки понад 30 років. І дітям, каже, важливо передати це мистецтво. Писанкарство, каже майстер, виховує терплячість і доброту. Бо у сердитої людини писанка не вдасться.

 Дубляни (ЦБС для дорослих м. Львова) стали домівкою, постійною чи тимчасовою, для багатьох біженців, головним чином мам з дітьми. Малеча не повинна втрачати дитинство через війну, тож бібліотека м. Дубляни провела майстерку з виготовлення писанок, які стануть не лише головним атрибутом Великодніх свят, а й добрим оберегом для наших воїнів.

Детальніше тут

У творчій майстерні Арцизької публічної бібліотеки (Одеська обл.) впродовж цього тижня з ранку і до обіду проводилися майстер-класи по створенню писанки. Як зазначають організатори: “Приємно бачити велике бажання дітлахів ретельно виготовляти щось своїми руками, спілкуватися, дізнаватися про нове. Радує і те, що багатьох дітей супроводжують батьки, допомагають їм впоратися з творчими завданнями”.

До того ж, у цій міській бібліотеці є гарна традиція – влаштовувати фотозони до свят. Напередодні Великодня відвідувачі у черговий раз отримали можливість насолодитися красою, зробленою з любов’ю руками бібліотекарів.  Як і завжди все вдалося! Малеча розглядає, цікавиться,  фотографується!


Детальніше тут

  «Дороге яєчко – к Великому дню», – каже народна мудрість. Саме листівку у вигляді великоднього яйця робили учасники заходу в бібліотеці-філії №3 (БібліоБердичів, Житомирська обл.). Велика кількість декоративних наліпок, паперових квітів, штампів дала можливість проявити творчу фантазію в оформленні робіт. А дитячі посмішки перетворили захід на свято.

 
Детальніше тут

  Відділ художньої культури і мистецтв Вінницької ОУНБ провів майстер-клас «Подих весни» у рамках роботи творчої майстерні «Усе підвладно майстровій руці», який був запланований ще у довоєнний період. Фахівці та користувачі бібліотеки  виготовили крокуси з фоамірану. Ця тендітна весняна квітка не тільки реанімує душу та зігріває серце, але й кожною своєю пелюсткою нагадує: «І буде весна! І буде Перемога!». Майстер-клас проходив як благодійна акція, зібрані кошти були передані на потреби воїнів, які проходять реабілітацію в нашому місті.

Джерело тут

  Окрім писанки не можна не згадати про інші українські обереги. Адже наші предки використовували захисні амулети та знаки ще за часів панування слов’янських племен на території від Карпат, до луганських териконів. Традиції оберігати свій дім, рідних та близьких від духів та всілякої нечисті збереглися в Україні й донині.
Відомо, що найбільшу захисну силу має оберіг, створений руками дитини. І сьогодні юні читачі активно долучаються до плетіння патріотичних браслетів, сердечок, янголят для наших воїнів-захисників.

Так, у  Чарівненській  бібліотеці-філії  (Кетрисанівська сільська ТГ, Кіровоградська обл.) була проведена акція:  “ОБЕРІГ ДЛЯ СОЛДАТА”.

Юні мешканці Боратинської сільської ТГ (Волинська обл.) підтримують українських військових своєю творчістю. У різних населених пунктах розпочали роботу «майстерні з виготовлення оберегів для солдат». На базі бібліотек, будинків культури, вдома діти виготовляють ляльки-мотанки, підвіски, браслети, сувеніри з національною символікою. Окрім цього, для захисників пишуть листи та малюють малюнки.

Детальніше тут 

  Кожна синьо-жовта стрічка від Валентини Любацької , юної читачки бібліотеки у селі Лука-Мелешківська (Вінницька обл.), пройшли через серце і душу дитини. Волонтери вже передали обереги в зону бойових дій .
Детальніше тут 

 

 

У бібліотеках м. Запоріжжя маленькі читачі разом з батьками створювали листівки-обереги та листівки для українських бійців з побажанням перемоги:

Детальніше тут

 У бібліотеці с.Річки (Львіська обл.) спільно з НД, пройшов  майстер-клас, на якому сплели патріотичні, синьо-жовті браслетики, щоб кожний мав можливість мати при собі частинку укр. символу.

Джерело тут

Нещодавно в Бібліотека Сихів (львівська обл.)  діти мали радість поспілкуватися з Українським Воїном, який завітав до бібліотеки і передали йому кілька своїх малюнків.

Сьогодні віра й надія стали нашою міцною опорою в боротьбі за майбутнє країни. Воскресіння Господнє – це утвердження в серцях людей віри та надії на перемогу життя над смертю, добра над злом, правди над брехнею”, –

написав глава держави у своєму Telegram-каналі.

Миру і Перемоги нам всім!  ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!

Фото заставки: Сумська ОУНБ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)