Утворено Раду з питань розвитку бібліотечної сфери

За ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України, а також Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики відбулося обговорення особливостей організації роботи українських бібліотек під час війни за участі видавців і Українського Інституту Книги. 

Також у обговоренні взяли участь понад 50 представників бібліотек зі всієї України.  

Серед основних питань – радянські книги та книги російських видавництв. Над його вирішенням буде працювати спеціально створена Рада з питань розвитку бібліотечної сфери. Її співголовами стали Лариса Петасюк, заступниця Міністра культури та інформаційної політики, та Євгенія Кравчук, народний депутат, заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, Голова підкомітету з питань інформаційної політики.  

Зокрема, у межах роботи Ради будуть напрацьовані пропозиції та механізми вилучення пропагандистської літератури з бібліотечних фондів та її заміщення якісною україномовною літературою й книгами українських видавництв. 

У свою чергу:

НМВ НБУ ім. Ярослава Мудрого вже напрацьовує методичні рекомендації;

Українська бібліотечна асоціація запропонувала:

  1. У розробленні правил вилучення російських видань із фондів бібліотек врахувати всі типи бібліотек та всі типи видань;
  2. Врегулювати нормативні документи, зокрема обліки електронних видань як частини бібліотечних фондів, обслуговування читачів, оскільки видавцям необхідно розвивати електронне видавництво та бізнес-модель взаємодії з бібліотеками, а бібліотекам готуватися та використовувати в обслуговуванні електронні видання;
  3. Перехід від російських автоматизованих бібліотечних інформаційних систем (АБІС), які використовують більшість українських бібліотек, на іноземні, зокрема АБІС з відкритим кодом Koha, що підтримує міжнародні стандарти й має українську локалізацію.

  Міністерство освіти та науки України перегляне список творів російських письменників, які зараз вивчаються у межах шкільного курсу «Зарубіжна література» через збройну агресію росії проти України.

Український інститут книги закликав до тотального бойкоту книжок з росії у світі, а українські книгарні й бібліотеки заохочують не розповсюджувати книжки, які виготовлені у рф.

Голвне –  в своїх рішеннях  важливо керуватися не імпульсами, а довготерміновими цілями !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)