Що змінилося в законодавстві на період дії воєнного стану

Під час війни – особливі правила трудових відносин

24 березня набрав чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. №2136–IX.   Ним визначаються особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізособами, на період дії воєнного стану.

Що це означає?

Тимчасово старе трудове законодавство діє з обмеженнями!

Тобто, якщо старе законодавство каже одне, а Закон №2136 каже інше – під час війни застосовуються норми Закону №2136.

Навіть, коли йдеться про головний закон України – Конституцію. Адже Закон №2136 обмежує навіть її дію – в ньому зазначено, що на період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина відповідно до ст. 43, 44 Конституції України.

В умовах воєнного часу Закон №2136  унормовує по новому питання щодо прийому на роботу під час війни.

Визначає особливості щодо:

– переведення та зміни істотних умов праці;

– розірвання трудового договору з ініціативи працівника та з ініціативи роботодавця;

– встановлення та обліку часу роботи та часу відпочинку;

– організації кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів у роботодавця;

– залучення до роботи деяких категорій працівників;

– оплати праці;

– відпусток;

– призупинення дії трудового договору;

– діяльності профспілок.

Звертаємо увагу, що у ч. 3 Прикінцевих положень вказано, що Закон № 2136:

  • діє виключно на період воєнного стану;
  • незважаючи на те, що воєнний стан введено в Україні Указом Президента України від 24.02.2022 р. № 64/2022 з 24.02.2022 р., положення Закону № 2136 застосовуються виключно з дня, наступного за днем його опублікування (а це з 24.03.2022 р.!);
  • після припинення воєнного стану залишається чинною тільки норма ч. 3 ст. 13 Закону № 2136 — норма про відшкодування зарплати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

У свою чергу, Мінекономіки навело постатейний коментар щодо дії нового Закону про трудові відносини під час війни. Ознайомитись із коментарем детальніше можна тут

Також варто звернути увагу на відповіді від Мінекономіки на поширені запитання щодо трудових відносин під час воєнного стану. Можна ознайомитись тут

Роботодавцям виплатять компенсацію за працевлаштування переміщених осіб
Постановою КМУ «Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні»  від 20.03.2022 р. № 331  Уряд затвердив Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Він набрав чинності 22 березня 2022 р.

Хто вважаєтся переміщеною особою? За кого можна отримати компенсацію? 

Під терміном «внутрішньо переміщена особа» розуміється  особа, яка після введення Указом Президента №64 воєнного стану перемістилася з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії.

Проте для отримання компенсації потрібне виконання ще однієї вимоги. Така територія має бути визначена у переліку областей, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми «єПідтримка».

Тобто наразі йдеться про такі регіони України:

  • Волинська область;
  • Дніпропетровська область;
  • Донецька область;
  • Житомирська область;
  • Запорізька область;
  • Київська область;
  • м. Київ;
  • Луганська область;
  • Миколаївська область;
  • Одеська область;
  • Сумська область;
  • Харківська область;
  • Херсонська область;
  • Чернігівська область.

Ще одна вимога: отримання фізособою довідки внутрішньо переміщеної особи відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою КМУ від 01.10.2014 р. №509.

В якому розмірі надається компенсація? 

Компенсація витрат надається у розмірі 6500 гривень щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

При цьому компенсація витрат надається роботодавцю за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом.

Увага! Загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування особи. І скористатися такою компенсацією може лише один з роботодавців переміщеної фізособи.

З 1 квітня діє оновлений перелік військовозобов’язаних жінок! 

 Нагадаємо, що Наказом від Міноборони за № 313 наприкінці 2021 року було затверджено перелік професій жінок, які підлягають обов’язковому військовому обліку в Україні . Після масових негативних коментарів Міноборони обіцяло значно скоротити цей перелік.

І от, Наказом Міноборони від 07.02.200 р. № 35  затверджено нову редакцію Наказу № 313.

21 березня наказ було зареєстровано в Мін’юсті. 

Наказ № 35 містить два переліки:

  • Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних. Його можна переглянути тут  . Перелік налічує 14 професій. За старим – їх було 35. Бухгалтери в ньому є!
  • Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Його можна переглянути тут. Цей перелік налічує 76 споріднених спеціальностей. Серед них так і залишили облікові спеціальності. Інформаційна, бібліотечна та архівна справа, історія та археологія має військово-облікову спеціальність – 912.

Цим наказом доручено головнокомандувачу Збройних Сил України забезпечити:

  1. взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з 1 жовтня 2022 року;
  2. щороку до 1 березня здійснення Генеральним штабом Збройних Сил України заходів щодо внесення (за необхідності) змін до Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з урахуванням першочергових потреб у мобілізаційних ресурсах та Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями.

Ми вже писали про те, що 1 березня 2022 року до завершення воєнного стану зупинено обов’язкову вакцинацію працівників (див. допис  Березень 10, 2022) .

Нагадуємо, що на сьогодні воєнний стан триває до 5 години 30 хвилин 25.04.2022 р.

Звертаємо увагу! Якщо воєнний стан закінчиться, а карантин ще буде тривати (на сьогодні карантин триває до 31.05.2022 р. включно), і при цьому працівник так і не підтвердить вакцинацію/протипоказання, то закінчиться термін зупинення дії наказу МОЗ від 04.10.2021 р. № 2153. А отже, працівника з першого дня після припинення воєнного стану доведеться знову відсторонити від роботи.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)