Діалоги, що сприяють змінам (ч. 2)

Бібліотека Stair, м. Моренсі (штат Мічіган, США). Населення: 2 298 осіб
Закриття у грудні 2020 року газети State Line Observer  стало глибокою втратою для Моренсі, невеликого містечка на кордоні штатів Мічіган та Огайо. Понад 150 років мешканці містечка покладалися на це видання. Торкнулось це і місцевої бібліотеки, адже на сторінках саме цієї газети висвітлювались бібліотечні новини і події.

Під час опитування, проведеного радою бібліотеки, майже 60% респондентів назвали газету “Observer” основним джерелом інформації щодо бібліотечних програм та послуг.
Бібліотека Stair використала грант від LTC для вивчення своєї ролі в спільноті, де немає власної газети. Бібліотека придбала точки доступу через з’єднання Wi-Fi, не захищені паролем, які надали можливість користувачам входити в систему та використовувати доступ, коли вони знаходяться в межах досяжності. Також, для проведення віртуальних бесід із членами спільноти, було оплачено  ліцензію Zoom. Віртуальні зустрічі надали учасникам можливість не лише вдатися до спогадів про події, які висвітлювались на сторінках улюбленої газети, а й орієнтуватися в місцевих подіях, долучатись до рішення громадських питань.  За результатами обговорень бібліотека створила на своєму сайті календар подій, який інформує спільноту не лише про життя бібліотеки, але й розповсюджує місцеві новини.

Селищна бібліотека в Ігіугіг (штат Аляска, США).  Населення: 71 особа. Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом
Оскільки за останні 10 років населення селища Ігіугіг, розташованого на березі річки Квічак на південно-західному кінці озера Іліамна штату Аляски збільшилося більш ніж удвічі, гостро постало питання забезпечення нових мешканців і молоді доступним житлом.

Photo: State of Alaska Department of Transportation & Public Facilities.

Земля під будівництво нових будинків є, але вартість будівництва висока: будівельні матеріали доводиться доставляти літаком або перевозити через озеро, яке взимку замерзає. Селищна бібліотека Ігіугіг використала свій грант для залучення громади до обговорення місцевої проблеми та пошуку дієвих рішень.
Перша зустріч була проведена в режимі онлайн (Zoom) і офлайн. Учасники зустрічі поділилися власним досвідом щодо будівництва та придбання житла. Поради, рекомендації, власні приклади оповідачів були спрямовані на молодих мешканців. Наступна зустріч присвячувалась питанням  пошуку житла та планування певних кроків в цьому напрямку.
“Як бібліотекарі, ми повинні були нагадати собі, що наша робота полягає не у забезпеченні житлом, а у сприянні обговоренню того, як цього можна досягти”, – зазначила керівник бібліотеки Одра Гуден. “Для того, щоб нове житло стало реальністю, потрібна співпраця між жителями, щоб відстоювати свої інтереси та постійна підтримка з боку місцевих органів влади”.

Громадська школа Вассалборо та публічна бібліотека м. Вассалборо, (штат Мен, США).  Населення: 4,363осіб.
Громадська школа Вассалборо у партнерстві з публічною бібліотекою Вассалборо допомогли підвищити поінформованість  місцевої спільноти щодо популяції видів риб, які живуть у струмках, річках, озерах і ставках штату Мен вже тисячі років, але за останні два століття їх популяція різко скоротилася, а також про їх місце в історії штату. Серед населення відбулась серія бесід, присвячена цій проблематиці.
“Наша команда з нетерпінням чекає продовження розмов та навчання про наше місцеве навколишнє середовище та повернення легендарної риби”, – зазначила Мелора Норман, спеціаліст з бібліотечних ЗМІ в громадській школі Вассалборо.

Публічна бібліотека Ваймеа (англ. Waimea)  – округ Кауаї , штат Гаваї. Населення: 11,908
У 2019 році округ Кауаї придбав ділянку землі площею 417 акрів між містами Ваймеа та Кекаха, де колись розташовувалися плантації цукрової тростини, але з роками вони були занедбані.

A map detailing the location of the 417 acres of land that makes up the Waimea 400 project. Rendering: County of Kaua‘i.

Публічна бібліотека Ваймеа використала свій грант заради участі в проекті зміни конфігурації цієї ділянки під назвою “Ваймеа 400”. Спільно з Департаментом планування округу Кауаї бібліотека провела дві зустрічі з жителями міста, щоб зібрати ідеї та пропозиції щодо майбутнього цієї ділянки. У ході цих заходів було висловлено безліч пропозицій щодо використання землі: створити громадські сади, парки; відновити сільськогосподарські угіддя;  побудувати футбольне поле тощо
Грант допоміг бібліотеці зміцнити її відносини з місцевими органами влади та містянами, забезпечити навчання персоналу щодо навиків ведення дискусій,  а також придбати необхідне технічне оснащення подібних подій: тентові навіси і портативну систему гучного зв’язку.

За матеріалами статті ФІЛА МОРЕХАРТ

Матерал підготувала гол. бібліотекар НМВ

Прокопенко Н.І.

Фото заствки: сайт  бібліотеки м. Моренсі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)