Хороший план сьогодні краще бездоганного завтра

Зазвичай для бібліотечних професіоналів листопад  – місяць активного планування роботи на наступний рік.

Цьогоріч була щиро здивована рекордною кількістю пропозицій у соціальних мережах як продажу, так і бажанням колег придбати готові плани роботи бібліотек (антирекорд у  групі «Тільки жваві  бібліотекарі»).

Але мова піде не про професійну гідність,  самоповагу, честь, престиж, репутацію, бо переконувати бажаючих купити чужий план –  «товкти воду в ступі».

В реаліях сьогодення кожному керівнику публічної бібліотеки/філії, начальнику відділу культури селищної або сільської територіальної громади важливо ствердитися в розумінні того, що БІБЛІОТЕКА є СУБ’ЄКТОМ і  через власний план спрямовує свій розвиток.  Планування власного розвитку дозволяє краще усвідомити свої цілі, зрозуміти власні конкурентні переваги, а також небезпеки і загрози, які можуть на неї очікувати, сприяє ефективному та якісному використанню власних та зовнішніх ресурсів (фінансові, інфраструктурні, людські), впровадженню контролю за їх використанням.

Питання запровадження системи стратегічного планування є реально необхідним процесом у сфері організації управління публічними бібліотеками, але на жаль, поки що воно на своєму шляху зустрічає багато як об’єктивних, так і суб’єктивних перешкод. Тому, в наступному році  питання щодо основних етапів стратегічного планування, їх послідовність та інструментарій мають стати невід’ємною складовою у системі підвищення кваліфікації бібліотечних фахівців. Вирішити поставлені завдання можна, лише консолідуючи зусилля регіональних і місцевих методичних служб.

Питання стратегічного планування – це питання тактичного, а для когось, можливо, оперативно-календарне планування. Саме тому у сьогоднішньому дописі акцентую увагу на певних моментах, що стосуються щорічного плану роботи бібліотеки.

Що на вашу думку відрізняє якісне планування від «запозиченого/купленого»? На мою думку – ясність перспектив бібліотеки; конкретність і реалістичність поставлених завдань, реалізація яких відповідатиме якісному задоволенню запитів/потреб як користувачів, так і мешканців конкретної громади; залученість до процесу реалізації завдань зацікавлені сторони (стейкхолдерів) і т.п.

Бажано було б визначити 2-3 конкретні напрямки руху, скласти план дій для їх здійснення (набір конкретних кроків) і вже навколо них планувати все інше.

Зрозуміло, що на цей момент процес написання планів уже завершено. Відбувається їх реагування і затвердження. І саме в цей період варто подивитися “свіжим оком” і переконатись, що:

  • враховуються реальні потреби бібліотеки, користувачів і зовнішнього середовища;
  • плани різних структурних підрозділів утворюють цілісну систему;
  • аналіз не замінюється переліком проведених заходів або статистичними даними;
  • відсутній нерівномірний розподіл заходів щодо термінів і між виконавцями, відсутнє планування нереальних за обсягом робіт.

Річний план має бути стислим, конкретним, лаконічним. План буде успішним, якщо він прийнятий і зрозумілий для персоналу. Ваші співробітники повинні поважати план та докладати усіх зусиль до його реалізації.

Часто колеги схильні бажати більшого, ніж фізично можуть досягти. Але ж нереальні терміни призводять до демотивації та зневіри у собі або навіть до виснаження чи вигорання.

Тому дозволю нагадати, що залежно від тривалості робочого тижня, норма робочого часу на 2022 рік становитиме:

  • при 40-годинному робочому тижні –  1987 годин;
  • при 33-годинному робочому тижні   –  1643,4 години;
  • при 30-годинному робочому тижні –  1494 години;
  • при 25-годинному робочому тижні –  1245 годин;
  • при 24-годинному робочому тижні –  1195,2 годин;
  • при 20-годинному робочому тижні –  996 годин;
  • при 18-годинному робочому тижні –  896,4 годин.

Також, при розрахунку балансу робочого часу на рік слід врахувати:

  • щорічну відпустку (тривалістю не менше 24 календарні дні за відпрацьований робочий рік);
  • підвищення кваліфікації (для працівників зі стажем більше 5 років може бути 1 год. на тиждень, на рік – 48 год., для молодих спеціалістів може бути – 2 год. на тиждень, 96 год. на рік0;
  • виробничі наради;
  • резерв робочого часу (від 5 до 7 % робочого часу) і т.п.

Успіхів, натхнення і наполегливості !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)