Перший Національний тиждень читання

Цьогоріч Український інститут книги ініціював проведення Національного тижня  читання — першої в Україні загальнонаціональної акції, присвяченої популяризації читання. До неї долучаються українські видавництва, бібліотеки, книгарні та читачі, які об’єднуються заради того, аби якнайбільше українців знайшли свою книжку, свій формат читання та свого автора.

Мета Національного тижня читання – залучити до читання аудиторію, яка на сьогодні читає мало, книжки купує рідко або не купує/не читає взагалі. А також нагадати всім, що книжка — найкращий подарунок.
Слоган: “Знайди свою книжку”. Особливість першого Національного тижня читання  — заклик до українців знайти свою книжку, свого автора, свій формат читання, свою бібліотеку та, зрештою, додати  читання до своєї  життєвої стратегії.

Національний тиждень читання — це період особливої уваги до читання та місця книги в сучасному діджиталізованому, швидкому житті. Дуже часто від особистого вибору кожного українця залежить: читати чи не читати, що читати, що придбати, а за чим піти в бібліотеку, що подарувати близьким і друзям на свята. Кожен може поділитися свіжими читацькими рекомендаціями українських книжок, які з’явилися на полицях книгарень або бібліотек і на які варто звернути увагу всім, хто вибирає книжку.

Найактивнішими учасниками акції виступили бібліотеки, пропонуючи своїм користувачам різноманітні події та цікавинки, доклавши зусиль та креативу до різноманітних форм роботи.

Так Одеська національна наукова бібліотека  розпочала тиждень з “Вечірки книголюбів”, під час якої запропонувала:

  • авторські читання з молодою письменницею, сценаристом, режисером документального кіно і телебачення Віталією Бабущак;
  • музичне вітання у виконанні викладачів та студентів Одеської національної музичної академії імені А. В. Нежданової;
  • цікаві інтерактиви – дискусія “Моя улюблена книжка”, написання фанфіку та ін. (будьте готові експериментувати!).

А також наші фахівці готують серію публікацій на сайті ОННБ за темою – “Читай! Формат не має значення!”, в яких розказують найдопитливішим читачам про електронні ресурси та сучасні альтернативні способи читання.

Житомирська обласна бібліотека для дітей  пропонує своїм читачам чимало активностей у цей час:  книжкове лото «Знайди свою книжку» (книги від УІК); дегустація літературних новинок “Книжкові новинки грудня. Знайди свою книгу”;  читання вголос «Теплі зимові читання»; творча зустріч «Читаємо, обговорюємо, креативимо»; обговорення новітніх літературних жанрів (янг едалт, фанфік) в літературній кав’ярні «Пожива для розуму» та інші. 

 Бібліотека КПІ запрошує усіх охочих взяти участь у заходах, присвячених Національному тижню читання (лекції, онлайн-читання, кінопокази)

Чернівецька ОУНБ  запропонувала   в рамках «Національного тижня читання»:

  • презентація проєкту «Оцифрована історія»
  • голосні читання та презентація книг проєкту «30 знакових книг Незалежності»
  • книжковий форпост «Скажи, що ти читаєш»
  • презентація книги В. Мацерук «Мій заримований настрій»
  • літературний квест «Книжковий лабіринт»
  • перформанс від Саші Буля –  «Плющ»
  • інтерактивна лекція «Фанфік як сучасний літературний жанр: за і проти».

Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека запрошує усіх охочих взяти участь у заходах, присвячених Національному тижню читання:  інформаційна година «Читаємо книги у смартфоні» ;   вуличне опитування «Миколаїв – місто, що читає»;  естафета читання «Читай, я буду слухати» та інші.

Закарпатська Обласна Універсальна Наукова Бібліотека ім.Ф.Потушняка  запропонувала  низку прямих етерів щодня на сторінці  бібліотеки, у яких демонструватиме  тематичні літературні добірки і розповідатиме про найцікавіші книжки.

Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка , приєднуючись до першого Національного тижня читання започаткував творчий проєкт у партнерстві з чернігівськими акторами “Коли книга оживає. Читають актори”.

Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім. Олеся Гончара розпочала Національний тиждень читання бібліокешингом “Знайди свою книжку”, а Арцизька міська публічна бібліотека запросила на «Кольорові читання» (обираємо книгу за кольором, кожен день новий колір), Публічна бібліотека Локачинської селищної ради пропонує приєднатися до онлайн-акції «Підвішена книга» та розповісти про свої улюблені книги у коментарях.

Звичайно, це далеко не весь перелік активностей та бібліотек, що долучились до Національного тижня читання, загалом, майже кожна бібліотека України  стала учасником цієї чудової ініціативи. Сподіваємось, що проведення цієї акції стане добре традицією в нашій країні.

Матеріал підготувала

провідний бібліотекар НМВ

Валентина Горчинська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)