Захистити природу – захистити людину

Формування екологічної культури, виховання екологічної свідомості та побудова  дбайливого ставлення до збереження оточуючого природного середовища  є одним із важливим напрямків роботи бібліотек. Сьогодні світ переживає глобальну екологічну кризу до якої призвели як споживацький підхід до природи, так і низький рівень екологічної культури переважної більшості мешканців планети. Саме тому значну вагу цьому напряму діяльності  у свої роботі приділяє Бердянська міська централізована бібліотечна система  (Запорізька область), яка, як активний член громади, зацікавлена, щоб Бердянськ став екологічно чистою перлиною Північного Приазов’я і України.
На переконання бібліотечних фахівців Бердянська, величезна робота зі збереження природи повинна розпочинатися з перебудови власне свідомості. І тут найважливішою є еколого-просвітницька діяльність, виховання екологічної культури. І це – робота бібліотеки. Про це під час  свого виступу на обласній школі бібліотечного менеджера “Управління бібліотечних закладами в період соціальних змін” від Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека розповіла Олена Буркут (Бердянська МЦБС).
Серед іншого це заходи до екологічних і пам’ятних дат: інформаційні години, бесіди, зустрічі з екологами, ліквідаторами аварії на ЧАЕС. В рамках цих заходів презентують тематичну літературу, розповідають про глобальні цілі, про те, що ми можемо робити особисто, в повсякденному житті для збереження екології. Це і сортування сміття, і збереження дерев і тварин, і правила благоустрою тощо.
Інтерактивні форми роботи:

Екогодина-застереження «Вода! Ти саме життя!». Для учнів підготували цікаві вікторини, загадки та конкурси. Діти за кожну правильну відповідь отримували фішки. Переможці були нагороджені пляшечками з чистою питною водою та солодощами (Бібліотека-філія № 9);

Еко-акція «Чисте село – квітуче село», в якому брала участь бібліотека-філія с. Азовське – про сортування сміття. Яскраві тематичні буклети та контейнери для сортування сміття отримали всі учасники акції;

Ековернісаж, присвячений Азовському морю, що слугує місцем проведення екологічних виставок, екскурсій та уроків (бібліотека – філія №7).
Серед масових заходів найбільшою популярністю користуються  екологічні майстер-класи, які потребують значної підготовчої роботи (обрати тему, підібрати літературу для книжкової виставки, підготувати розповідь-бесіду, щоб залучити до неї учасників, розробити макет поробки, підібрати матеріал). І тут можна розповідати про переробку відходів. Якщо серед матеріалів є штучний фетр або наповнювач, то варто зазначити, що для їх виготовлення використовують пластикові пляшки. Варто також продемонструвати тематичне відео.

У бібліотека Бердянська проводять цілу низку таких майстер-класів:
“Райдужні рибки”, “Азовські вітрила”. На цих майстер-класах дітям розповідали про Азовське море, його мешканців, що море треба берегти, не засмічувати, робилися поробки, навіть влаштовували змагання – перегони вітрильників (Бібліотека-філія № 1).

«Збережи рідну планету». Виготовлялись листівки у вигляді земної кулі з материками, а у внутрішній стороні листівки була аплікація квітучого дерева з метеликами та приклеєна пам’ятка бережливого ставлення до природи (Бібліотека-філія № 5).

Ще одним цікавим  видом  роботи з формування екологічної культури, що полюбляють   маленькі читачі – лялькові вистави. Це і екологічна казка на новий лад «Золота рибка» (знайомство з екологічними проблемами Азовського моря (бібліотеки-філії №10); екологічна казка «Рукавичка» (діти отримують знання про Червону книгу та які тварини до неї занесені  і чому, Бібліотека-філія № 4); лялькова вистава “Казка вчить, як з електрикою в дружбі жить” про збереження електрики та пожежну безпеку (Бібліотека-філія № 1).

Бібліотеки виступають майданчиками для проведення різноманітних семінарів, форумів, конференцій екологічного спрямування, важливих та корисних для громади:
Екологічний форум “Єднаймося – озеленяймося!” за участі мешканців міста різних вікових категорій. Обговорювали екологію міста та готували рекомендації до Стратегії озеленення Бердянська.
Численні  події проєкту «ВелоМіста 2.0»  (семінари, напрацювання концепції розвитку велоіндустрії міста і інші). Завдяки проекту місто отримало 20 П-подібних вело стійок,  розроблено Концепцію розвитку велосипедної інфраструктури Бердянської ТГ, отримані 2 велоСТО тощо. Також в рамках проєкту «Вело Міста 2.0» велоамбасадорами, серед яких були і бібліотекарі, були проведені Велокласи.

Під час підготовки інформації використано матеріли  виступу Буркут Олени (Бердянська міська централізована бібліотечна система)«Екологічно чисте місто: мрії, реальність, робота громади».

Матеріал підготувала

Валентина Горчинська, провідний бібліотекар НМВ

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)