Невеликі бібліотеки, великі наслідки: публічні бібліотеки Латинської Америки (частина 2)

НІКАРАГУА

В країні налічується майже 1800 бібліотек (приблизно 1 бібліотека на 3640 населення), які обслуговує лише 400 бібліотекарів.

Публічні бібліотеки перебувають у підпорядкуванні Національної бібліотеки.

Обслуговування населення здійснюються бібліотеками двох мереж: бібліотеками Нікарагуанського інституту культури (INC) і бібліотеками мерії Манагуа (столиця країни та адміністративний центр однойменного департаменту).

Бібліотеки Нікарагуанського інституту культури розташовані,  переважно, в містах та у столицях департаментів. У сільській місцевості виявлено лише 3 бібліотеки.

До мережі бібліотек Манагуа[1] включено 11 бібліотек, 1 муніципальний архів, 1 міську бібліотеку газет, 1 бібліотека для людей з вадами зору. Більшість бібліотек столичного департаменту має лише дві кімнати – загальну і для дітей. Зазвичай у кожній бібліотеці працює 4 людини – завідувач бібліотеки, головний координатор загальної кімнати, координатор дитячої кімнати і технічний працівник. Діяльність бібліотек зорієнтована на людей з низьким рівнем доходів та учнів. Значна кількість заходів проходить за межами бібліотек (на ринках, у школах, парках). У рамках соціального проєктування працівники здійснюють бібліотечне обслуговування в установах виконання покарань.

Провідну роль у розвитку бібліотечної галузі відіграють бібліотеки ВНЗ (створено платформу національних журналів, єдиний ЕК для університетських бібліотек, університетський репозитарій тощо).

Одна з відчутних проблем бібліотечної сфери – брак (нестача) кваліфікованих кадрів. Більшість співробітників не має формальної освіти з бібліотечної справи. «На жаль, нам не вистачає багатьох фахівців з області інформації, багатьох бібліотекарів, багатьох архівістів. Багато з них є емпіричними, на жаль, багато хто потрапив в бібліотеки випадково… Є чимало бібліотек, в яких немає фахівців, і мало бібліотек, що користуються попитом з боку користувачів по всій Нікарагуа…»,  – зазначив у 2018 р. Густаво Круз, президент нікарагуанських асоціації бібліотекарів і фахівців родинного профілю (ANIBIPA).

В країні лише Національний автономний університет Нікарагуа (UNAN) є тим вищим навчальним закладом, що пропонує ступінь вищої освіти у галузі культури, але в рамках освітньої програми «Управління інформацією».

Значну роль у набутті професійних знань для бібліотечних працівників відіграють міжнародні організації, фонди. Так, Шведське агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку (Sida)[2] здійснило навчання працівників з питань управління інформацією. Курси, семінари та ін. заходи проводяться за фінансової підтримки Іберо-американського форуму менеджерів публічних бібліотек (FIRNBP), Регіонального центру просування книг в Латинській Америці і Карибського басейну (Cerlalc) (навчання в режимі онлайн і офлайн щодо конкретних аспектів видавничої індустрії, заохочення читання, бібліотек і авторського права) та ін.

[1] Манагуа – столиця Нікарагуа. Місто утворює самостійну адміністративну одиницю: національний округ Манагуа, населення якого становить майже 1 723 000 жителів.

[2] Урядове агентство Міністерства закордонних справ Швеції, яке опікується розвитком співпраці у всьому світі. SIDA відповідає за організацію основної частини офіційної допомоги Швеції для країн, що розвиваються.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)