В Україні значно розширено «червону» зону карантину

Станом на 3 листопада в червоній зоні епідемічної небезпеки перебуває Київ та 15 регіонів:
Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Рівненська, Сумська, Херсонська, Хмельницька та Чернігівська.

Червоний рівень епіднебезпеки передбачає ряд обмежень, які запроваджуються в регіонах у відповідності до Постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236» (від 20 жовтня 2021 р. № 1096)  та наказу МОЗ від 04.10.2021 № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням», зареєстрованим в Мін’юсті 07.10.2021 за №1306/36928.

Зокрема, забороняється:

проведення всіх масових заходів (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших), крім офіційних спортивних заходів…

робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників.

Важливо, що вказані обмеження не будуть діяти у тих випадках, якщо 100% співробітників бібліотек та їх відвідувачів (а також учасників масових заходів) будуть повністю імунізовані та матимуть зелений COVID-сертифікат або негативний результат ПЛР-тестування чи експрес-тестування на антиген. Такий результат дійсний 72 години.

❗❗❗ Місцева влада може ухвалювати додаткові заходи щодо посилення протиепідемічних правил в регіоні.

З 8 листопада почне діяти обов’язок керівників підприємств відсторонювати від роботи невакцинованих працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації. Серед них:

  1. Центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
  2. Місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;
  3. Закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Як бачимо посади бібліотечних фахівців – відсутні. У той же час МОЗ планує розширяти цей перелік, насамперед працівниками підприємств критичної інфраструктури. Алгоритм відсторонення буде однаковим для працівників усіх підприємств.

❗❗❗ Чинним законодавство про працю не передбачає такої підстави для звільнення як відсутність у працівника щеплення від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 або відмова від вакцинації.

Також, уряд рекомендує органам місцевої виконавчої влади ті іншим держорганам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності забезпечити  гнучкий режим робочого часу, який, передбачає різні години початку і закінчення роботи для працівників. За можливості ввести дистанційну роботу.

За порушення умов карантину передбачаються відповідні покарання:

  • штраф від 1 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-54 тис грн) або арешт на 6 місяців
  • обмеження або позбавлення волі на 3 роки, якщо такі дії призвели або могли призвести до поширення хвороби.
  • позбавлення волі на термін від 5 до 8 років, якщо порушення правил обсервації спричинило смерть або інші серйозні наслідки для третіх осіб

Обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил. МОЗ нагадує: дотримання трьох простих правил протиепідемічної безпеки — дотримання дистанції, носіння маски та користування санітайзерами — рятує життя. Щодо тотального локдауну, то за словами міністра охорони здоров’я В. Ляшка, його можуть ввести у разі переходу всіх регіонів до «червоної» зони.

Бережіть себе, рідних і оточуючих !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)