Бібліотечні проекти у Бюджеті громадських ініціатив Вінницької територіальної громади

За результатами засідання Координаційної ради конкурсу «Бюджет громадських ініціатив Вінницької міської ТГ», перемогу отримали  9 великих проєктів, з них, 1 з приєднаних територій  та 14 малих, з них, 5 зі старостинських округів. Ці проєкти будуть реалізовані  місцевою владою  вже наступного року. На їх реалізацію у 2022 році буде виділено 10 млн грн.

Приємно відзначити, що серед переможців 4  бібліотечних проєктів.

Серед великих проєктів-переможці на території міста Вінниці (проєкт № 39) «Прокачай мозок та тіло» – облаштування фітнес-залу в бібліотеці-філії №6 для проведення безкоштовних занять із загальної фізичної підготовки, проведення спортивних змагань. Також проект направлений на впровадження інноваційних форм бібліотечної роботи по залученню нових користувачів, популяризація здорового життя серед різних категорій користувачів, особливо дітей та молоді. Заняття із загальної  фізичної  підготовки планується проводити раз  на тиждень. В рамках співпраці з пришкільними таборами, проводитимуться Дні здоров’я тощо. Бюджет проєкту – 676 000 гривень.

Проєкт Еко-хутір «Зелений двір» (№38) – облаштування на прилеглій території міської бібліотеки 16, території з екологічним спрямуванням. Еко-хутір – це територія,що об’єднує в собі хутір майстрів,еко-туризм,а також майданчик для проведення семінарів,квестів і активноговідпочинку на природі. У подвір’ї бібліотеки будуть розташовані зелені насадження, садові вироби з натуральних матеріалів, міні-город, велопарковка, фотозони. У  бібліотеку  планується закупити літературу екологічного спрямування, яка буде використовуватися під час проведення масових заходів. Провідним видом діяльності дітей є гра. Тому в ігровій формі, проводячи захоплюючі квести, ігри, семінари, конкурси, майстер-класи планують формувати  у дітей  усвідомлене позитивне ставлення до довкілля. Бюджет проєкту – 204 010 гривень.

Проєкт «Бібліотека згуртовує громаду» (№41), спрямований  на  облаштування  комфортної, затишної території біля бібліотек. Це дасть можливість долучитися всім мешканцям до облаштування нового майданчика для креативного відпочинку та творчості, прикрасить територію в адміністративному центрі населених пунктів с.Стадниця, с.Вінницькі Хутори, с.Щітки, с.Малі Крушлинці, с.Великі Крушлинці, с.Гавришівка.

У 2021 році відповідно до нового адміністративно-територіального устрою, до складу Вінницької міської громади увійшли 6 сіл, в кожному з цих населених пунктів знаходиться публічна бібліотека, усі вони об’єднані у мережу ВМ ЦБС. Мета проекту – створення громадського, креативного простору на прибудинковій території біля бібліотек.Ідея полягає у створенні кількох локацій, які будуть органічно об’єднані у простір для культурного дозвілля мешканців усіх вікових категорій. Облаштування території для відпочинку сприятиме комунікації, взаємодії, інтелектуальному і художньо-естетичному розвитку та творчій самореалізації дітей та громади. На території буде встановлено «читаючу» лавочку, фігурки казкових персонажів, велопарковку, висаджено зелені насадження, в приміщенні бібліотеки буде встановлено Wi-Fi роутери. Це створить зону бездротового Wi-Fi з безкоштовним доступом до мережі інтернет. Облаштування території покращить ситуацію в населених пунктах, створить гарне та затишне місце, у якому зможуть проводити час мешканці. Бюджет – 222 800 гривень.

Проєкт “Бібліоальтанка – комфортний відпочинок”  (№41)  – створення зони для читання та дозвілля на свіжому повітрі. Це дасть можливість долучитися всім мешканцям смт. Десна до облаштування нового майданчика для читання, креативного відпочинку та творчості, прикрасить територію в адміністративному центрі містечка.

Бібліотека працює з липня 1987 року, спочатку як філія Вінницької районної ЦБС, а з грудня 2018 року (у зв’язку з приєднанням смт. Десна  до  територіальної  громади  м.  Вінниці)  стала  філією  N3 закладу  культури «Вінницька міська централізована бібліотечна система». Бібліотека займає приміщення в 43 кв. м, куди були придбані нові меблі для обслуговування користувачів. Послугами бібліотеки за  минулий  рік  скористалося близько 800 користувачів,  які  відвідали бібліотеку майже 5,5 тисяч разів.

Громадська читальня під відкритим небом буде створена у найжвавішому місці селища, де будь-який перехожий зможе стати користувачем пересувного читального залу і зможе  почитати  книги,  газети,  погортати  журнали,  задовольняючи  свої освітні, пізнавальні та інформаційні потреби, а також ознайомитися з інформаційно-рекламними буклетами.

В рамках проекту передбачено “Створення Громадської читальні під відкритим небом” з презентаціями літературних новинок, літературно-ігровий експрес, літні ігрові розважальні програми та креативні майстер-класи.  Бюджет проєкту – 249 865 гривень.

Джерело: https://gromada.vmr.gov.ua/Lists/InfoAbout/ShowContent.aspx?ID=25

Матеріал підготувала

Валентина Горчинська, провідний бібліотекар НМВ

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)