Польща: Національна програма розвитку читання 2.0.

Влітку  Уряд  Польщі (Rada Ministrów w Polsce) затвердив Національну програму розвитку читання 2.0 на 2021-2025 роки з метою покращення стану читацької аудиторії шляхом посилення ролі публічних, шкільних та педагогічних бібліотек як місцевих центрів суспільного життя, які є центрами доступу до культури та знань. Плановий бюджет Програми на 2021-2025 роки становить майже 1,1 млрд. злотих, у тому числі 635 млн. злотих з державного бюджету.

Програма реалізується Міністерством культури, національної спадщини та спорту за участю Національної бібліотеки, Інституту книги та Національного центру культури, а також у співпраці з Міністерством освіти і науки.

Зокрема у Програмі виділено чотири пріоритети:

Пріоритет 1. Покращення пропозиції публічних бібліотек
З нової точки зору програми, придбання нових видань для публічних бібліотек залишалося ключовим питанням. Крім того, згідно Пріоритету 1, можна придбати послуги віддаленого доступу до книг у форматах електронних книг та / або аудіокниг та / або синхрокниг. Крім того, складовою діяльності, яка включена до Пріоритету 1, є розширення інтегрованої системи управління ресурсами публічних бібліотек. Пріоритетним оператором  визначена Національна бібліотека Польщі (Biblioteka Narodowa).
В рамках першого пріоритету Національна бібліотека буде реалізовувати два напрямки, які включають:
Придбання та віддалений доступ до нових видань, що є продовженням попередньої «Закупівлі нових видань для публічних бібліотек». Завдяки їй у 2021-2025 роках можна буде надавати фінансову допомогу органам місцевого самоврядування, які мають фінансувати діяльність бібліотек, включаючи закупівлю книг. У рамках програми можна буде придбати паперові книги, а також віддалений доступ до книг у форматах електронних книг та / або аудіокниг та / або синхрокниг, що є відповіддю на потреби та очікування користувачів бібліотеки. Кожна з бібліотек самостійно вирішує, які книги вона купує і в якій мірі – паперову та цифрову. Бібліотекарі найкраще знають, які книги потрібні у їхніх громадах. NPRCz 2.0 надає бібліотекам впевненість у фінансуванні покупок, а місцеві органи влади – передбачити вартість власного внеску до 2025 року.
Побудова загальнодержавної бібліотечної мережі за допомогою інтегрованої системи управління бібліотечними ресурсами, яка передбачає впровадження та обслуговування єдиної системи, що пов’язує каталоги майже 500 бібліотек, щоб полегшити доступ до інформації про колекції польських бібліотек для користувачів з усієї країни.
26 мільйонів злотих – це сума субсидії, наданої 2 379 бібліотекам за Програмою. Завдяки цьому книгозбірні збагатяться новими виданнями, а також віддаленим доступом до книг у форматах електронних книг, аудіокниг та синхрокниг.

Пріоритет 2. Інвестиції в інфраструктуру публічних бібліотек
Відповідно до пріоритету 2, заявниками можуть бути: заклади культури місцевого самоврядування, комунальні публічні бібліотеки, які є незалежними закладами культури, та комунальні заклади культури, до складу яких входять організаційно окремі публічні бібліотеки, засновником яких є відповідно: сільська комуна та місько-сільська комуна без обмеження кількості жителів, а муніципальна комуна до 100 тисяч. мешканців. Заявники можуть подати заявку на фінансування будівництва, реконструкції, адаптації чи модернізації будівлі бібліотеки з її обладнанням. Пріоритетний оператор – Інститут книги.
30 мільйонів злотих змінять 18 бібліотек, які отримали фінансування в рамках першого конкурсу пропозицій конкурсу “Бібліотечна інфраструктура 2021-2025”. Реалізація включатиме виконання таких завдань: будівництво, реконструкція,  адаптація або модернізація будівлі бібліотеки, включаючи її обладнання.

Пріоритет 3. Придбання нових видань для закладів дошкільної освіти, шкільних та педагогічних бібліотек.
Пріоритет 3 спрямований на установи дошкільної освіти, початкові та середні школи, школи, що діють у рамках Центру розвитку польської освіти за кордоном, та педагогічні бібліотеки. Кошти, отримані за пріоритетом 3, будуть спрямовані на: придбання нових видань для закладів дошкільної освіти, шкільних бібліотек та педагогічних бібліотек, придбання обладнання для шкільних та педагогічних бібліотек, комп’ютерного обладнання та програмного забезпечення, здійснення заходів, що сприяють читанню (у тому числі придбання призів для студентів, які беруть участь у кампаніях, що сприяють читанню). Пріоритетний оператор – Міністерство освіти і науки.
20 мільйонів злотих було виділено на придбання нових видань (також на підтримку впровадження заходів, що сприяють читанню) та на оснащення шкільних та педагогічних бібліотек, а також навчальних закладів.

Пріоритет 4: Грантова програма для бібліотек та популяризація читання.
Пріоритет 4 адресований публічним бібліотекам, засновником яких є відповідно: сільська комуна та місько-сільська комуна без обмеження кількості мешканців, та міська комуна (включаючи міста з повітовими правами) до 100 000 осіб мешканців. Надані субсидії будуть використані на реалізацію освітніх та анімаційних проектів. Важливим елементом співпраці буде підвищення компетентності працівників бібліотек (пов’язане з визнанням потреб місцевих громад) та зміцнення місцевих партнерських відносин для розвитку читання. Діяльність пріоритету 4 буде доповнена соціальною та інформаційною кампанією, що реалізується у двох взаємодоповнюючих сферах: просування та інформація ; соціальна та іміджева. Пріоритетний оператор – Національний центр культури (Narodowe Centrum Kultury). Більше 5 мільйонів злотих було виділено 49 бібліотекам.

Джерело: https://lustrobiblioteki.pl/2021/10/ponad-80-mln-zl-na-rozwoj-czytelnictwa/?fbclid=IwAR2x-iUDJ9GlTcUX9YqXBCGUL1FrYLoKJck7K493-zYjUUIdn2YdwnY53Xo

Матеріал підготувала

Валентина Горчинська, провідний бібліотекар НМВ

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)