ХІІ Львівський міжнародний бібліотечний форум

15 – 18 вересня, цьогоріч  теж  у форматі онлайн, тривала найочікуваніша   бібліотечна подія року –   ХІІ Львівський міжнародний бібліотечний форум. Організаторами заходу є ВГО Українська бібліотечна асоціація, ГО «Форум видавців» та Львівська обласна бібліотека для дітей.

Тема форуму «Бібліотека – вимір незалежності» перегукувалась з важливою датою для нашої країни – 30-річчя Незалежності України. Саме на цьому зробила наголос під час відкриття події президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація Оксана Бруй та висловила сподівання, що спільна робота зібрання посилить спроможність бібліотечної спільноти бути незалежними. У своєму виступі «Тільки той досягає мети, хто іде …» віцепрезидентка ВГО Українська бібліотечна асоціація Ірина Шевченко представила, на її думку, 30 найважливіших подій у становленні української бібліотечної спільноти за роки Незалежності. Зупинилась на основних моментах становлення та розвитку бібліотечної справи, змінах у законодавстві, участі у міжнародних корпоративних проєктах та діяльності Української бібліотечної асоціації.

До учасників Бібліотечного форуму звернулись заступник Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції Валерія Іонан, яка відзначила важливість та високу ефективність співпраці відомства з бібліотечною спільнотою, зокрема у процесі зростання цифрової грамотності населення, адже саме публічні бібліотеки виступили освітніми цифровими хабами для мешканців громад. Заступник Міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк запевнила у дієвій підтримці бібліотек з боку відомства у питанні збереження мережі бібліотек та соціального захисту бібліотечних фахівців. Вітання та побажання плідної роботи висловили керівниця відділу «Інформація та бібліотека» Goethe-Institut в Україні Саміра Захра та заступниця директорки ГО «Форум видавців» Анна Батищева.

Учасники Форуму мали можливість поспілкуватись з Євгеном Глібовицьким, засновником аналітичного центру pro.mova, членом Несторівської групи, який представив  свій погляд на становлення української державності з урахуванням впливу історичних подій, політичних ситуацій та економічних реалій. А також подискутувати  з Головою Українського інституту національної пам’яті Антоном Дробовичем щодо феномену становлення української незалежності, ролі культурної спадщини та мови в процесі державотворення.

Дуже цікавою була дискусія «Сконструйована реальність vs незалежність і самореалізація: дискусія про читання і не тільки» за участі експертів: директорки Національної юридичної бібліотеки, доктора наук із соціальної комунікації Юлії Половинчак; наукового співробітника лабораторії методології психосоціальних і політико-психологічних досліджень Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, кандидата психологічних наук Ольги Кухарук; старшого наукового співробітника Інституту культурології Національної академії мистецтв України, упорядниці й редакторки серії «Кримськотатарська проза українською» видавництва «Майстер Книг» Надії Гончаренко. Модерувала подію членкиня Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація Тетяна Гранчак. Дискутували та шукали відповіді на питання ролі книжки та читання у формуванні персональної та національної ідентичності, чи потрібне “керування” читанням і цензура, про читання в різних форматах і з різною метою, роль та місце бібліотек та вплив інших суспільних інституцій на формування особистості.

Під час Студії з адвокації «Незалежність та розквіт держави через призму бібліотек» (Модерували подію директорка Львівської обласної бібліотеки для дітей, віцепрезидентка ВГО Українська бібліотечна асоціація Лариса Лугова та завідувачка науково-методичного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, членкиня Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація Тетяна Богуш) професорка Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, голова Секції з бібліотечноінформаційної освіти ВГО Українська бібліотечна асоціація Віра Загуменна здійснила історичний екскурс становлення адвокації в українській бібліотечній сфері, поділившись досягненнями та напрацюваннями в цій царині УБА.

Заступниця генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Наталія Розколупа надала практичні рекомендації щодо збереження мережі публічних бібліотек та можливі шляхи впливу на органи місцевої влади, які приймають рішення щодо закриття бібліотек. Зокрема, Наталія Розколупа акцентувала увагу на останніх нових законодавчих документах, які регламентують діяльність бібліотечної сфери (прийнятий за основу проект Закону “Про внесення змін до Закону України “Про бібліотеки і бібліотечну справу”, затвердження нового Порядку формування базової мережі закладів культури). Своїм досвідом адвокаційних кампаній та дієвими інструментами адвокації поділились учасники форуму (Полтавська ОУНБ, Вінницька ОУНБ).

Окрему увагу  під час Бібліотечного форуму  було приділено темі цифровізації бібліотек та партнерству бібліотек у реалізації національного проєкту «Дія. Цифрова освіта». Подію «Трансформація бібліотек у сучасні хаби цифрової освіти» модерувала президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація Оксана Бруй. До обговорення теми долучились експерти, безпосередні учасники та партнери в реалізації амбітних планів з навчання цифровій грамотності населення. Так, проєктна менеджерка «Дія. Цифрова освіта» Міністерства цифрової трансформації України Руслана Коренчук зазначила, що відомство розглядає бібліотеки своїми стратегічними партнерами в реалізації цього проєкту, а також нагадала про можливості онлайн-платформи з цифрової грамотності«Дія. Цифрова освіта».

Завдяки партнерству держави, бізнесу та місцевої влади успішно відбувається цифровізація бібліотек. У 2020 році Мінцифра з Офісом Президента України, Українською бібліотечною асоціацією, Favbet Foundation почали масштабну ініціативу з передачі 5000 комп’ютерів бібліотекам. Наразі 10 областей України вже отримали більше 3000 комп’ютерів.

Голова правління Асоціації розвитку туризму Фазиль Аскеров та кураторка проєктів благодійного фонду Favbet Foundation Маріанна Ковеня розповіли, як зародилась ідея та реалізовувалась ініціатива з проведення комп’ютеризації бібліотек в сільській місцевості.

Про свій досвід співпраці з ВГО Українська бібліотечна асоціація розповіла комерційний директор компанії Support.ua Анна Геря. Компанія надає безкоштовну онлайнову технічні підтримку. бібліотекарям, які є учасниками проєкту «Дія. Цифрова освіта» в режимі 24/7, а також проводить відповідні навчальні вебінари.

Питанням інформаційної та медійної грамотності, впливу бібліотек на підвищення медійної грамотності та розвиток критичного мислення мешканців громад була присвячена Студії «Через медійну грамотність ‒ до інформаційної незалежності», яку модерувала директорка Луганської ОУНБ, членкиня Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація Світлана Моісєєва. Цьогоріч Міністерство культури та інформаційної політики України започаткувало національний проєкт з медіаграмотності «Фільтр» з метою напрацювання єдиного вектора та координації зусиль у сфері медіаграмотності на державному рівні. Зокрема, онлайн-платформа проєкту має на меті об’єднати найкращі рішення та матеріали, що реалізуються державними органами влади, громадськими ініціативами, міжнародними партнерами та медіаспільнотою.

Менеджерка загальнонаціонального проєкту з медіаграмотності Валерія Ковтун розповіла про реалізацію проєкта «Фільтр». Наразі триває набір команди, ведеться робота з партнерами, а також запускається сайт проєкту https://filter.mkip.gov.ua/pro-nas/, який систематизує інформацію, містить мапу ініціатив, а також корисну інформацію з медіаосвіти. Також ведеться робота по випуску книги з медіаграмотності для дітей 5-10 років, у форматі казки, яка навчатиме орієнтуватись в потоці інформації та визначати фейки, а також формувати критичне мислення. Спільно з ОБСЄ запущено пілотний проєкт зі створення Клубів з медіаграмотності в громадах невеликих міст та селищ.

Членкиня Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація, науковець Тетяна Гранчак акцентувала увагу на розвитку критичного мислення та мотивації використовувати набуті навички в повсякденній практиці.

Учасникам Бібліотечного форуму була представлена панельна презентація «Американські центри в українських бібліотеках ‒ інноваційні платформи поширення медійної грамотності» за участі керівника програми «Американські центри», Посольство США в Україні Синтії Ніколз. Своїми напрацюваннями та досвідом з організації і проведення заходів медіаграмотності поділились:

координатор Харківського центру «Вікно в Америку», Центральна наукова бібліотека Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Катерина Лискова (проводить заходи з медіаграмотності впродовж 5 років, понад 150 подій). Серед заходів з медійної грамотності – Тренінги з перевірки фактів, розвиток критичного мислення для вчителів, семінари з медіаграмотності та критичного мислення, англійська для медіаграмотності, розмовні клуби, присвячені фейковим новинам. Проєкт «Моя медійна супер сила», захід «Правда чи неправда? Оцінка новин» тощо.

координатор Вінницького центру «Вікно в Америку», Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К. А. Тімірязєва Катерина Скомаровська (близько 200 заходів з медіаграмотності). Серед здобутків – Школа майбутнього журналіста, тренінги для студентів, молоді та медіаграмотні (2019р), медіаграмотність для переміщених навчальних закладів (2019р.), Інформаційна безпека та кібербезпека (2021 р.).

координатор Ужгородського центру «Вікно в Америку», Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф. Потушняка Любов Толстова (проводить заходи з медіаграмотності впродовж 3 років). Серед заходів – проєкт медіаграмотність для національних меншин (задіяно 60 бібліотечних фахівців), МедіаШкола 2020 (15 студентів УжНУ), МедіаШкола 2021 з використанням онлайн-інструментів.

Також учасники Бібліотечного форуму мали можливість долучитися до дискусії  під час круглого столу  «НеЗАлежність інформаційно-бібліотечної освіти у вихорі викликів» або приєднатися до Студії «Бібліотеки в реалізації Цілей сталого розвитку», відповідно до вподобань. Стати учасниками  Студії «Зелені бібліотеки», де говорили про досвід бібліотек, які активно включаються у вирішення глобальних екологічних проблем та сприяють реалізації Цілей сталого розвитку.

Отримали  чудову можливість поспілкуватися з фахівцями Національної бібліотеки Німеччини пані Ренате Ґьомпель, керівницею відділу використання та збереження фондів та паном Йорґ Ройбер, керівником відділу використання та управління фондами.

Пані Ренате Ґьомпель надала загальну характеристику Національної бібліотеки Німеччини (DNB), яка об’єднує 2 осередки в Лейпцигу та Франкфурті на Майні, мають спільну структуру та свої особливості. Станом на серпень 2021 року фонди бібліотеки нараховують 43 млн. одиниць, із них біля 11 млн. інтернет-публікації; цифрові фонди включають 76% інтернет-публікацій та 24% оцифровані твори. Бюджет (фінансування з федерального бюджету) складає 58,2 млн. євро, кількість працівників – 635.

Пан Йорґ Ройбер розповів про загальні правила користування фондами НБН. Перш за все користуватися фондами можна тільки у її приміщенні, у тому числі і переважною більшістю інтернет-публікаціями. Користування НБН наразі у тестовому режимі безкоштовне (раніше річний абонемент коштував 42 євро).

Неймовірно потішив онлайновий марафон інноваційного досвіду бібліотек Рівненщини. Подію модерувала директорка Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, Голова Рівненського обласного відділення ВГО Українська бібліотечна асоціація ГО «Рівненське обласне відділення Валентина Ярощук. Під час свого виступу пані Валентина окреслила актуальні цілі Рівненського обласного відділення УБА та дієві заходи з підтримки основних тенденцій бібліотечної практики, адвокації та створення позитивного іміджу бібліотек та бібліотечної діяльності тощо.

Заступник директора Рівненської ОУНБ Олександра Промська презентувала розроблений та створений цифровий бібліотечний продукт, покликаний популяризувати культурну та мистецьку спадщину краю. Фахівець Рівненської ОУНБ Світлана Ступницька розповіла про реалізацію соціально-культурної ініціативи – «Велике читання. Рівненщина читає «Паперові солдати» Братів Капранових»

Директорка Рівненської обласної бібліотеки для дітей Наталія Назарук поділилася досвідом реалізації соціально-мистецького проєкту «Book та Art терапія – вакцина від стресу» у співпраці з закладом, який опікується дітьми з порушеннями опорно-рухового апарату. Що може запропонувати публічна бібліотека для людей з інвалідністю, розповіли під час свого виступу завідувачка відділу соціокультурної діяльності Рівненської ОУНБ Ірина Усович. Заступник директора КЗ «Острозька центральна публічна бібліотека» Острозької міської ради Ірина Федорчук розповіла про чудовий досвід створення бібліотечної відеостудії. Проєкт «Відеозустрічі в Острозькій бібліотеці» завоював повну прихильність мешканців громади.

Про інструменти адвокації для розвитку сільської бібліотеки і громади та різноманітні послуги, які надає бібліотека мешканцям своєї громади розповіла директорка КЗ «Центральна публічно-шкільна бібліотека» Привільненської територіальної громади Оксана Івчук.

Завідувачка публічно-шкільною бібліотекою с. Бронне (населення 891 особа) Малинської територіальної громади Людмила Чміль поділилась досвідом перетворення бібліотеки на головний осередок громади для вирішення всіх нагальних питань. Саме в бібліотеці мешканці громади оволодівають цифровими навичками, отримують індивідуальні консультації та допомогу з отримання онлайнових послуг (отримання довідок, пенсійний фонд, реєстрація в центрті зайнятості, податкова звітність, комунальні послуги, соціальне партнерство з медичним закладом тощо).

Молодіжної секції УБА  підготувала  дуже цікавий та корисний круглий  стіл «Інстаграм і ТікТок: на зустріч з користувачем бібліотеки», під час якого познайомились  з досвідом, як працюють на таких платформах молоді бібліотекарі.

А ще чудовий майстер-клас літературного менеджменту від Тетяни Пилипець, директорки Львівської обласної бібліотеки для юнацтва імені Романа Іваничука; провокуюча імерсивна антилекція з елементами інформаційного маніпулювання від команди Луганської ОУНБ;  ціла низка презентації офіційних партнерів, знайомство з можливостями здійснення бібліотеками закупівель книжок через Prozorro Market.

Форум подарував багато яскравих вражень, нові знання та знайомства, досвід бібліотек для запозичення, тем для роздуму та пошуків, а ще переконливу надію, що все у нас буде добре.

Матеріал підготовлено гол. бібліотекарем НМВ –  Горчинською В. 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)