30-річчя Незалежності України – “Ти у мене єдина”

Цьогоріч ми святкуємо 30-річчя Незалежності України – головне свято нашої держави. До найбільшого національного свята підготовлено цілу низку урочистих та знакових подій, як на державному так і на місцевому рівні.

Міністерство культури та інформаційної політики створило Цифрову мапу подій до Дня незалежності України. Це національна єдина платформа, що висвітлюватиме події, присвячені 30-й річниці незалежності. Проєкт охоплює всі області України. На мапі кожна область має свою унікальну квітку-символ. В рамках відзначення незалежності України планується провести понад 300 заходів.

На Цифровій мапі подій в інтерактивному форматі відображається місце, час та дата подій з розгорнутою інформацією про саму подію. Мапа також містить зручний функціонал пошуку за локацією та датою і посилання на соціальні мережі та інші зовнішні ресурси.
Завдяки Цифровій мапі користувач має змогу переглянути всю інформацію про події в конкретному місці та зможе спланувати їх відвідування.

Всі святкові заходи об’єднані слоганом “Ти у мене єдина”, що символізує бачення Незалежності України як мрії, якої прагнули досягти багато поколінь українців.

Не залишаються осторонь від святкових подій і наші бібліотеки, які організували для своїх читачів книжкові виставки та перегляди літератури, пізнавальні інтерактивні заходи, вікторини, челенджі  та флешмоби.

Пропонуємо ознайомитись, як представлені  на Цифровій мапі подій до Дня незалежності України наші бібліотеки.

КЗ «Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія», за підтримки Дніпропетровської обласної державної адміністрації, ініційований Літературний марафон «Об’єднані любов’ю до слова». У рамках цієї 3-місячної культурно-патріотичної програми заплановано низку зустрічей дніпропетровських письменників, членів Національної спілки письменників України з читачами. Зустрічі відбуватимуться з 30 липня по 20 жовтня 2021 року в бібліотеках Дніпропетровщини. Учасники марафону поспілкуються рідною мовою та подарують свої книжки у різних куточках області, від великих індустріальних міст до маленьких сіл.

Торецька міська центральна бібліотека (Донецька область) презентує книжкову виставку “Україна моя святанкова”, на якій буде представлена література, що підкреслює історичну самобутність української нації, багатовікової історії українського державотворення. До уваги користувачів представлені нова література про творення незалежної нашої держави від УІК.

Бібліотека-філія № 2 Торецької міської центральної бібліотеки  проведе 18 серпня майстер-клас «Україна – синьо – золота» з виготовлення виробів з паперу в синьо-жовтих кольорах, які у подальшому будуть використані у святкових заходах до відзначення 30 – річниці Дня Незалежності України.

20 серпня здійснити Інтернет-мандри «Україна унікальна – Україна надзвичайна». Під час заходу відбудеться перегляд в онлайн режимі відеофільму «Найцікавіші місця України», краєзнавчу слайд-презентацію «Надзвичайна і гостинна наша рідна Україна», мандрівку в славні періоди історії нашого народу, ігри та вікторини, присвячені цікавинкам нашої країни, ознайомлення з матеріалами книжкової виставки «Святкує Україна», яка презентує історичну, документальну, науково-популярну літературу, що містить інформацію про минуле і сучасне України, висвітлюючи багатовікову історію національного державотворення.

Бібліотека-філія № 1 для дітей Торецької міської центральної бібліотеки  готує  20 серпня патріотичну годину «У тисячоліттях і віках святиться слово Україна». На відвідувачів чекає: історичний екскурс «Шлях до Незалежності», де діти зможуть познайомилася з легендою про державні символи нашої країни, з історією встановлення незалежності України, про її тернистий та довгий шлях формування як окремої держави, громадських та політичних діячів, котрі відзначилися активною позицією. Також відбудеться гра «Видатні українці» під час якої гості пригадають відомих діячів історії та культури України. Відвідувачі зможуть взяти участь у майстер-класі з виготовлення власної листівки до дня Незалежності.

Бібліотека-філія № 7 Торецької міської центральної бібліотеки  пропонує Екскурс в історію «Визначні українці» –  ознайомитися з видатними діячами України, з історією українського державотворення, боротьбою українського народу за територіальну цілісність своєї держави. Захід буде супроводжуватись переглядом презентації та оглядом літератури з книжкової виставки “Моя держава – Україна”, на якій була представлена література про історію і сучасність нашої держави, українську мову, обереги, символи країни.

Бібліотека – філія 5 м. Торецька проводить  Флешмоб «Україна назавжди», до участі у якому запрошуються члени громади смт. Нью-Йорк. Готуючись до флешмобу, кожен учасник обере свою найулюбленішу книжку про Україну, що є в бібліотеці – філії №5 . Кожна з яких розповідає про традиції, звичаї, видатних постатей, пам’ятні місця нашої незалежної держави. Протягом місяця з 02.08.2021 року по 24.08.2021 року на сторінці у соціальній мережі Facebook розміщуються  розповіді про свої улюблені книжки.

Дитяча бібліотека Долинської територіальної громади (Кіровоградська область) провела в акцію з відтворення частинки своєї власної України у патріотичному колажі «Незалежна і єдина наша Україна». Також діти провели  інтелектуальне змаганняперевіривши свої знання в міні-тестах та вікторинах.

Олександрійська центральна міська бібліотека для дітей (Кіровоградська область) 19 серпня проведе пізнавально-розважальну програму «Читай, спілкуйся, грай – Україну пізнавай» з елементами театралізованого шоу для дітей з особливими потребами та їх батьків, яка складається з різноманітних конкурсів, ігор, вікторин, спілкування з казковими героями, спрямована на виховання патріотичних почуттів у дітей до своєї країни, символів України, а також на адаптацію дітей в суспільстві, розвиток творчих та акторських здібностей, розкриття талантів дітей з особливими потребами міста Олександрії.

Бібліотека-філія №3 Олександрійської міської централізованої бібліотечної системи організовує 21 серпня game-локацію, де діти різного віку, молодь матимуть змогу пограти у настільну гру “Патріот”, розроблену та виготовлену самими бібліотекарями. Це велика карта України, ігрові фішки, завдання з історії, географії, культури, мистецтва України.

Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека. Проєкт «30 знакових книжок незалежної України, обраних читачами упродовж 2001—2021 років”. Започатковано та присвячено до Дня незалежності України,  триває з 24 серпня 2020 року по 24 серпня 2021 року. Його мета — популяризувати видання українських письменників, які займають чільні позиції серед читацьких уподобань, витримали перевірку часом за роки Незалежності і стали справжньою українською класикою. Реалізовується проєкт двома способами: у форматі мультимедійної презентації та віртуальної виставки. Висвітлюється на вебсайті Тернопільської ОУНБ, соціальній мережі «Фейсбук» на платформі «Прочитай. Книгозбірня».

Також бібліотека реалізує проєкт «Шлях серця» у форматі поетичного відеомарафону. Кожен новий день присвячений одному із 30 авторів і триває упродовж 30 днів липня.

Мета проєкту — популяризувати творчість літераторів Тернопілля та через поетичне слово вшанувати ювілейну дату нашої держави. До участі мають змогу долучитися усі охочі. За 20 днів проведення відеомарафону до проєкту долучилося 187 осіб, серед яких: читачі бібліотеки, освітяни, науковці, народні обранці, представники державних та громадських організацій, працівники культури, журналісти, учнівська та студентська молодь, відомі постаті Тернопілля.

Гусятинська публічна бібліотека (Тернопільська область) з нагоди 30 річниці Дня Незалежності упродовж серпня висвітлюватиме відеочитання поезії про Україну на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» під хештеґом #З_Україною в серці.

Матеріал підготувала  гол. бібліотекарка НМВ Горчинська В.І.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)