Дослідження економістів США: Бібліотеки – це “інвестиція, яка того варта”

   Трьома економістами Грегорі Гілпіном, Езра Каргером та Петро Ненцка (Gregory Gilpin, Ezra Karger, and Peter Nencka) з Університету штату Монтана, Федерального резервного банку Чикаго і Університету Майамі було проведено у 2021 році дослідження, присвячене питанням  прибутковості інвестицій в публічні бібліотеки.
Як зазначають у своєму досліджені автори, органи місцевого самоврядування  США щорічно витрачають понад  12 мільярдів доларів на фінансування діяльності 15000 працівників публічних бібліотеки в США, і як наслідок, підтримує широке використання бібліотек: понад 50% американців відвідують публічні бібліотеки щороку. Але, не дивлячись на значні державні інвестиції в бібліотеки, дуже мало досліджень кількісно оцінює вплив публічних бібліотек на громаду та дітей. Використовуючи дані про найближче оточення публічних бібліотек США, автори дослідження вивчали, як капіталовкладення у публічні бібліотеки впливає на діяльність бібліотек, користування відвідувачами бібліотечними послугами та місцеві спільноти з акцентом на досягнення учнів.
За деякими параметрами автори розраховують хорошу окупність інвестицій. Таким чином, серед їхніх висновків, капітальні вкладення в бібліотеки збільшують відвідуваність дітьми бібліотечних заходів на 18%, кількість відвідування дітьми на 21% і загальну кількість відвідувань бібліотеки на 21%. А ще збільшення відвідуваності бібліотеки призводить до поліпшення результатів  навчальних тестів (тестів з читання),  дітей в довколишніх шкільних округів. Ці  результати збільшення капітальних вкладень зберігаються протягом щонайменше 10 років. Капітальні інвестиції також збільшують фонди бібліотечних книг, кількість працівників, витрати на заробітну плату та операційні витрати. Іншими словами, капітальні вкладення бібліотек підвищують як якість, так і використання бібліотек.
У 2018 році в Сполучених Штатах нараховувалось 9 261 бібліотечна система з 15 427 філіями,бібліотеки використали 12 мільярдів доларів на експлуатаційні витрати, відвідувачі скористалися понад 2 мільярдами одиниць бібліотечного фонду.
Було визначено, що капітальні витрати на бібліотеку збільшують оцінки тестів читання дітей, в середньому,  за сім років після інвестиційного внеску в бібліотеку. Це  чи не перший квазіекспериментальний, причинний доказ того, що публічні бібліотеки покращують академічні знання дітей. Результати свідчать про те, що ефективність бібліотек більша, коли бібліотеки є більш помітними в місцевій спільноті і, що бібліотеки можуть відігравати компенсаційну роль, коли громади вкладають невеликі кошти в шкільну інфраструктуру.
Автори дослідження наголошують, що використавши методологію дослідження подій, показали, що інвестування бібліотек досягають  мінімум два ефекти. По-перше, капітальні вкладення в бібліотеку призводить  до  більшого користування бібліотекою відвідувачами, фонд бібліотечних матеріалів збільшується, і все більше дітей відвідують бібліотеку. По-друге, капітальні вкладення в бібліотеку дозволяють учням краще здавати стандартні тести. Зокрема, спостерігається стійке поліпшення результатів тестів з читання в  ті роки, коли відбувалось інвестування бібліотеки. Та підкреслюють важливість публічних бібліотек для дітей навіть в епоху повсюдного доступу до Інтернету і смартфонів.
Ознайомитись із дослідженням можна за посиланням:
https://www.edworkingpapers.com/sites/default/files/ai21-386.pdf
На закінчення допису, хочу навести слова Кріса Фаррелла – старшого економічного співробітника у Marketplace (American Public Media) під час інтерв’ю про те, як публічні бібліотеки все ще збагачують громади та мікрорайони, які вони обслуговують.
«Бібліотеки як і раніше виконують цю традиційну місію – пропонувати користувачам книги і місця для навчання. Але бібліотеки також допомагають людям знайти роботу, почати бізнес, пройти курси підготовки до коледжу, подати заяву на отримання державної допомоги, вивчити англійську як другу мову. І, до речі, коли ви йдете в бібліотеку, ви бачите, що там просто повно комп’ютерів, і люди можуть підключитися до Інтернету … Публічні бібліотеки, як і раніше заслуговують довіри, та, найголовніше, публічні бібліотеки відкриті для всіх. Не має значення ваш вік, не має значення ваша раса, етнічна приналежність, соціальний клас і стан… Є чудова книга соціолога Еріка Кліненберга «Палаци для народу». І ви знаєте, в цій книзі він переконливо доводить, що бібліотеки, люди, які там працюють, і люди, які їх відвідують, мають важливе значення для нашої демократії і для нашої спільноти. Так що підтримайте свою місцеву бібліотеку».

Джерело: https://www.marketplace.org/2021/07/20/public-libraries-investment-well-worth-it/?fbclid=IwAR0FCIM3ErpPt38ZJMspP4LpYxwKG32mrvSAn2nbmAVq3de-ACFp04VBnGU

Матеріал підготувала  гол. бібліотекарка НМВ Горчинська В.І.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)