Рецепти гарного настрою

   По всьому світу щодня відзначається багато незвичайних, а інколи й дивних  свят. Так, можна пригадати День поганої поезії, День вінілових платівок, День свіжих овочів, Міжнародний день пікніка, День шльопанців, День феї, Міжнародний день «з’їж яблуко» та багато ін.
Серед незвичайних свят можна знайти особливий день практично для чого завгодно. Ці свята, придумані нетривіальними людьми, привносять у повсякденність свіжість, посмішку, динаміку…
Не залишаються осторонь від зміни буденності і публічні бібліотеки. У такі дні їх простори заповнюються позитивною енергією, яка відвідувачам додає емоцій, настрою, натхнення.
Переконайтесь самі!

   У Всесвітній день фей миколаївська Інтер@активна бібліотека для дітей ознайомила своїх чарівниць і чарівників з таємним світом фей через відображення їх образу в літературі від міфології до нашого часу. До вашої уваги – бібліомікс «Казковий світ фей»

   У червні Кобеляцька публічна бібліотека презентувала відвідувачам колекційну виставку-експозицію “Ножиці- давнє надбання людства”, присвячену необхідному побутовому інстументу – ножицям. На виставці було представлено літературу про історію, види та призначення ножиць. Протягом дня працівники відділу обслуговування знайомили відвідувачів з різновидами ножиць (а їх на виставці було близько 50): садовими, будівельними, медичними, канцелярськими, кулінарними, кравецькими, фігурними, манікюрними, побутовими, перукарськими та найсучаснішими – електронними. Сьогодні, колекція ножиць поповнилася ще косметичними ножицями-щипцями, які подарувала користувачка бібліотеки Наталія Новікова. Найстаріші ножиці, представлені на виставці -це важкі ковані (18 ст), а найсучасніші – це електронні ножиці без кілець:

    У травні, у Волинській ОУНБ імені Олени Пчілки презентували частину колекції нічних метеликів України, різнобарвних тропічних метеликів, дрібних комах, павуків та інших комах волинянина Павла Войтка.
Як розповів Суспільному колекціонер, метеликів та інших комах збирає 40 років. Каже: захоплюватися ентомологією – наукою, що вивчає комах – почав із дитинства. Нині чоловік є членом обласної ентомологічної спілки. У колекції чоловіка є жуки, що менші сірникової голівки та метелики, що більші за людську долоню. Олександр Зінченко, очільник волинського осередку ГО “Українське ентомологічне товариство”, зазначив:  “Цією роботою Павло Леонтійович залучає багато молоді, які стають ентузіастами біології, люблять природу і сприяють її охороні”.

У Кременчуці є пухнастики, які відомі не лише в місті, а далеко за його межами. Один з них рудий кіт живе в Кременчуцькій центральній міській бібліотеці для дорослих,  що на вулиці Соборній (Полтавська обл.). Він відомий не лише читачам, а й перехожим. Адже нерідко він спить у вітринах бібліотеки, де рудого і бачать. Працівники говорять, що це їх Рудунчик. А ось повне ім’я в кота – Рудий Панько. Це вже взято із твору Миколи Гоголя.
У День котів на Ютуб-​каналі Кременчуцької газети один із сюжетів було присвячено кременчуцьким пухнастикам :

Бібліотека для дітей Рожищенської міської ради День пікніка святкувала, як завше, читаючи, граючи і смакуючи. У бібліотеці підготували для читайликів дегустацію книжкових новинок від Український інститут книги, цікаве бібліоbingo і , як завше, веселий ігровий фреш.
Чи сподобалось дітям на biblioпікнічку, дивіться фотки і класнючий портрет улюбленої бібліотекарки:

   Бібліотекарі Купрінки (Дружківська громада, Донецька обл.) відсвяткували  Всесвітній день шоколаду разом з малечею пришкільного табору школи №6 Book-парадом «Книжки з присмаком шоколаду».
Діти відгадували солодкі та чайні загадки, робили кольорові обгортки для цукерок, пригадували назви найулюбленіших солодощів, а також подивились мультфільм «Солодка казка». Не обійшлось без спортивних конкурсів, запальних танців та костюмованих перевтілень у принцес-цукерок. А нагорода за старання – солодощі від батьків. Ось такий смачненький день видався у малят.

   День морозива святкують по всьому світові 10 червня. Це веселе, радісне свято, доступне кожному. Корюківські книголюбчики та книгознавчики  (Чернігівська обл.) влаштували кулінарну веселку “Солодко та прохолодно”, присвячену цьому найвідомішому літньому смаколику.  Свято розпочалося з невеликої мандрівки в історію виникнення морозива.  А далі присутні із задоволенням брали участь у розважально-ігровій програмі. Окрім традиційних вікторин і загадок, головоломок і філвордів, учасники придумували рекламу улюбленого сорту морозива та освідчувались йому в любові.
Проте найвеселішим і найнесподіванішим виявився конкурс кулінарів. Командам запропонували придумати оригінальний рецепт власного морозива, а також назвати його складники. У результаті з’явились незвичайні, але смачні нові види.
Дуже цікавим був і театральний конкурс. Кожен виявив свої артистичні здібності, зображуючи продавця морозива або ж морозиво, яке розстає  і т.п.
Нагородою для усіх ласунчиків став смачний фінал свята – кожен отримав найсправжнісіньке морозиво!

   Варто відмітити, що діяльність Корюківської публічної бібліотеки  відрізняється системністю у проведенні цікавих та захоплюючих заходів. Ось неповний перелік бібліотечних заходів за червень: бібліопривал «Зелене читання» під гаслом «Веселись, грай і читати не забувай!»; День повітряної кульки; майстер-клас з виготовлення кумедної гусениці; запальна ковбойська вечірка; професіографічна екскурсія до Корюківського районного відділу поліції ГУНП в Чернігівській області і т.п.
Ознайомитись детальніше можна  на Facebook-сторінці бібліотеки.
   Бібліотека No 1 ЗК ВМЦБС (Вінницька обл.) організувала майстер клас з карвінгу (мистецтво художнього різьблення по овочах і фруктах) від Ірини Манькової :

   Стало аксіомою те, що локальний колорит, традиції і українська гостинність сприяють розвитку туристичної привабливості українських громад. У туристичному брендингу особливе місце посідають різноманітні фестивалі їжі, гастрономічні тури і т.п.
В червні яскравими кольорами вибухнув щорічний фестиваль Мелітопольщини «Черешнево» (Запорізька обл.), до речі, цього року свято проходило 10-й рік поспіль! У міському парку на туристів, гостей, містян очікувало різноманіття тематичних майстер-класів, фотозон, локацій… Не залишилась осторонь цього яскравого дійства і бібліотека: Мелітопольська міська бібліотека ім. М. Горького долучила малечу зробити черешневе деревце:

 

Фахівці Херсонської ЦБС завжди радіють можливості долучитися до нових цікавих проектів, які популяризують історію та культуру рідного краю! Не оминули увагою й проєкт “Дороги вина та смаку Херсонщини”, який презентували в Центральній міській їдальні (Центральний ринок). Вклад бібліотекарів міста — унікальна QR-риба, на якій можна знайти і посилання на цікаві рецепти херсонської юшки, і віршовані цитати про херсонську рибу, і крилаті народні вислови про неї…

   Щорічно у другу неділю вересня Коростень (Житомирська обл. ) святкує фестиваль дерунів. У 2020 році у зв’язку з погіршенням ситуації щодо поширення COVID-19, Міжнародний фестиваль дерунів було перенесено на 2021 рік. У той же час,  бібліотечний колектив Коростенської дитячої бібліотеки ім. Лесі Українки долучився до челенджу #смажтевдома #Дерунфест #дерунчелендж та в родинному колі смакуйте деруни: https://www.facebook.com/watch/?v=2790949954514936
Сподіваємось, що цьогорічна епідеміологічна ситуація в країні дозволить провести фестиваль, а колеги додадуть йому бібліотечних відтінків.

   Враховуючи виклики сьогодення, публічні бібліотеки намагаються використовувати у своїй діяльності сучасні й різноманітні форми роботи, які, завдяки актуальному змісту, творчому та незаангажованому підходу здатні не лише привертати до себе увагу користувачів, мешканців громади, місцеву владу, гостей, туристів, але й мотивувати до соціального, інтелектуального, емоційного, естетичного розвитку .

“Через 20 років ви будете більше розчаровані тими речами, які ви не робили, ніж тими, які ви зробили. Тому відчальте від тихої пристані. Відчуйте попутний вітер у вашому вітрилі. Рухайтеся вперед, дійте, відкривайте!”, – Марк Твен.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)