Літо в бібліотеці: 2021 (частина 1)

Літо період відпочинку, канікул та відпусток. Але це не стосується бібліотек, адже літо – найгарячіша пора для працівників книгозбірень. Нові ідеї, літні табори, куточки читання під відкритим небом, краєзнавчі екскурсії, тематичні зустрічі, промоційні акції з читання  – це далеко не весь перелік літніх задумок від бібліотек.
Пропонуємо ознайомитись з невеликою добіркою подій та заходів, які цьогоріч підготували бібліотеки для своїх користувачів.

Працівники Черкаської центральної міської бібліотеки для дітей підготували низку заходів з урахуванням вікових особливостей користувачів: ПРОЕКТ ЛІТНЬОГО ЧИТАННЯ «У КНИЖОК НЕ БУВАЄ КАНІКУЛ»: влітку книжку почитай, в школі бали получай, РР-компанія протягом літніх канікул; Літературна подорож; Маскарад героїв книг; Бібліотечні  лавочки  під  відкритим  небом  у   рамках програми « У книжок не буває канікул»; Літературний аукціон та інші.

  При Житомирській міській бібліотеці імені Василя Земляка розпочав роботу “Табір книголюбів”, в якому за зміну відпочиває близько 30 дітей. В програмі табору ігри, читання книжок, екскурсії та вікторини, вивченням англійської мови та народних танців, психологічні тренінги та цікаві зустрічі. Табір спільно фінансують за гроші батьків та резервного фонду бібліотеки. Загалом організатори планують, що в цьому році участь у ньому зможуть взяти 300 дітей.
Учасники табору поділені на молодшу групу, віком від 6 до 9 років, та старшу – від 10 до 13 років. Діти перебувають в таборі з 9 до 18 години вечора, крім вихідних. В цей час дітей навчають поєднувати книги з активним відпочинком. Детальніше тут.
Книгозбірні Луцької міської територіальної громади впродовж літніх канікул підготували багато цікавих ідей для змістовного дозвілля дітей у рамках щорічної Програми «Бібліотека – територія дитинства». У бібліотеках діятимуть творчі простори, літні дворики, пізнавально-ігрові майданчики, читальні зали просто неба, відеокінозали та ін. Відвідувачі зможуть взяти участь у вікторинах та конкурсах, стати учасниками творчих майстер-класів та цікавих зустрічей.


 

Бібліотеки Черкаської міської ЦБС розпочали реалізацію щорічного літнього проєку «Бібліотека під парасолькою», нестандартність якого насправді привертає увагу та інтерес містян різного віку до читання та бажання відвідати бібліотеки.
У рамках реалізації проєкту «Бібліотека під парасолькою» фахівці читалень міста у парках, скверах, на площах міста під парасолькою проводять літературні читання, презентують та цікаво розповідають всім відвідувачам про книги і періодичні видання, спектр сучасних послуг черкаських бібліотек та запрошують всіх у цьому переконатись та особисто відвідати бібліотеки міста.

Бібліотеки міста Запоріжжя запрошують до літнього літературного  табору «БібліоFun» для дітлахів  від 6 до 10 років, щоб весело провести час в бібліотеці та дізнатись щось новеньке та цікаве. На маленьких читачів чекають веселі конкурси, вікторини, новенькі книжки та літній кінозал.

Центральна міська бібліотека імені Лесі Українки міста Львова (Бібліотека на Мулярській) запрошує вас на  марафон Літні читання: виграє той, хто прочитав найбільше книг за літо.

Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека та Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В.О. Лягіна  організували роботу Мобільної бібліотеки у рамках проєкту «Каштанова бібліотека». З понеділка по четвер упродовж літа на бібліотечному майданчик усі, хто бажає у затінку каштанів може переглянути популярні й спеціалізовані журнали, обмінятися книжками, а також стати учасником пізнавальних та інтерактивних заходів.
При Публічній бібліотеці з філіями Бердичівської міської ТГ діє проєкт “Літні канікули в бібліотеці. Продльонка”. А  в альтанці місцевого парку розпочав свою роботу літній читальний зал від Бібліотека на Поштовій (Центральна бібліотека для дорослих Кривий Ріг). Програма подій пропонує цікаву програму як для дітей, так і для дорослих для сімейного дозвілля.

У Чернігівській обласній бібліотеці для дітей  з’явилась нова літня локація – книжковий майданчик «Виходь у двір читати!». Юні читачі разом зі своїми батьками мають можливість долучились до читання, пізнавальних ігор і розваг проти неба.

Працівники URBAN бібліотека м. Трускавця запровадили нову форму проведення своїх заходів – очне, практичне краєзнавство. Разом із знаним краєзнавцем та мандрівником краю Ігорем Ліщинським та відвідувачами бібліотеки провели краєзнавчу мандрівку по забутих і маловідомих місцях в околицях Трускавця.Пробна мандрівка вдалася тож краєзнавчі мандрівки для всіх бажаючих будуть проводитися упродовж літа

Працівники Херсонської централізованої бібліотечної  системи  традиційно організовують роботу Бібліотеки під відкритим небом на різних локаціях міста, а також проводять у книгозбірнях книжкові виставки, перегляди та полички з новими українськими виданнями, “бібліовізити” до дитячих садків, і захоплюючі ігри в стінах бібліотек.

 

Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека  відкрила сьомий сезон Літнього читального залу під відкритим небом «Сквер літературного читання» в міському сквері імені Тараса Григоровича Шевченка. Щовівторка та четверга всі бажаючі можуть ознайомитися з новинками літератури, свіжою пресою, взяти участь у акціях, майстер-класах, цікаво та змістовно провести свій вільний час.

Літо тільки розпочалось, будемо слідкувати за новими ідеями та рішеннями наших бібліотек.

Матеріал підготувала – Горчинська В., головний бібліотекар НМВ

Фото зіставки з Північно-Бессарабського інформаційного порталу

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)