Бібліотеки Буковини: робота в нових умовах

   Після проголошення Всесвітньою організацією охорони здоров’я коронавірусу COVID-19 пандемією загальносвітового масштабу більшість бібліотек  світу закрилися для відвідувачів. А ті, що залишились працювати в умовах адаптивного карантину, запровадили квоти на вхід, скоротили спектр послуг та призупинили програми. Акцент фізичної доступності змістився в бік активностей на сайтах та в соціальних мережах. Бібліотеки із сталою практикою дистанційної комунікації з аудиторією і надалі продовжили надання бібліотечних послуг,  розширюючи їх спектр.
Сьогодні презентуємо  діяльність бібліотек Чернівецької області щодо виявлення та  запровадження оригінальних, нестандартних ідей,  послуг, заходів, які бібліотека може надавати в дистанційному  режимі,  підвищення фахового рівня бібліотечних працівників, посилення ролі бібліотеки як інформаційного майданчика громади,  просування бібліотечного контенту в соціальних мережах.
У 2020 році Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека ім. М. Івасюка спільно з обласним відділенням ВГО «Українська бібліотечна асоціація» запровадили онлайн-конкурс «Бібліотека в режимі дистанційної роботи».
У конкурсі взяли  участь 16 бібліотек області, серед яких: обласна книгозбірня для дітей, 6 центральних районних бібліотек, центральна  бібліотека  м. Чернівці, публічна бібліотека с. Горбова  Острицької ТГ Герцаївського району  та 7 сільських філій.
Критерії оцінювання презентаційних робіт : відповідність темі конкурсу; пріоритетність та соціальна значущість проєкту, послуги; логічність викладення проєкту, інноваційність, оригінальність, ефективність.
Конкурсні проєкти висвітили різноманітні напрями діяльності бібліотечних установ в період карантину серед центральних районних та публічних сільських бібліотек:

  • Інформаційно-краєзнавчі відео: «Туристичні стежинки сіл Лопушна та Шепіт» (Вижницький р-н),   «Мандруємо Кельменеччиною», «Пізнай свій край у славних іменах» (Путильський р-н).
  • Бібліорозповіді про видатних особистостей Буковини: «Наша гордість, пам’ять і любов» (с. Бабин Кельменецького району), «Хотинщина. Сторінки історії. Визначні постаті» (Хотинська ЦРБ).
  • Бібліотеки в дистанційному форматі: «Онлайн-бібліотекар: інформатор, друг та порадник» (Герцаївська ЦРБ), «Мовний клуб за інтересами «Bonjour français» (Публічна бібліотека с. Горбова  Острицької ТГ  Герцаївського р-ну), «Бібліокреатив: від ідеї до успіху»   ( с. Куликівка,  Герцаївський р-н),  «Наші онлайн-послуги»  (с. Кам’янка,   Глибоцький р-н), «Залишайтесь з бібліотекою вдома» (с. Брусниця,  Кіцманський район),    «Бібліотечне асорті: читаємо, куховаримо, думаємо, творимо в соціальних мережах»  ( с. Малиніка,  Новоселицький р-н), «Бібліотека в новому форматі» (с. Коболчин,   Сокирянський р-н),  «Бібліотека в один клік» (Сторожинецька ЦРБ).
  • Промоція книги: «Читаємо «Буковинчиків» (Чернівецька обласна бібліотека для дітей), «Бібліотерапія: «Be calm!» (ЦМБ м. Чернівці).

Перше місце серед центральних районних бібліотек отримала Сторожинецька центральна районна бібліотека з проєктом «Бібліотека в один клік» (автор – Наталія  Горвасюк).

Дистанційна робота бібліотеки в умовах карантину – це насамперед впорядкована робота та постійне навчання. Цей процес безперервний, він трансформується в  інші форми.
Під час карантину бібліотекам вкрай важливо зберігати зв’язок з постійними користувачами, а також залучати нових прихильників.
Пандемія внесла несподівані корективи в буденну реальність і змусила всіх терміново актуалізувати (або з нуля  опановувати) цифрові інструменти.
Саме тому Сторожинецька ЦРБ у своєму проєкті запропонувала переформатувати та адаптувати свої послуги в режимі онлайн, а також запропонувала ряд заходів, спрямованих на покращення рівня комп’ютерної обізнаності бібліотекарів Сторожинеччини, знайти новий підхід та створення власного якісного контенту для роботи з користувачами.
Проєкт був розрахований на:

  • Онлайн-користувачів, що підписані на фейсбук-сторінку бібліотеки;
  • Користувачів групової інформації (розсилка ел. поштою);
  • Користувачів, котрі працювали над курсовою чи дипломною роботою (бібліографи продовжували надавати послуги із добору літератури та редагування готових списків до робіт онлайн).

На FB сторінці бібліотеки була створена інформаційна група «Карантинні послуги бібліотеки» (додаток «Месенджер») – швидке інформування на різні теми, розсилка цікавинок, порад, лайфхаків, підбірки стрічок та онлайн-книжок, інші поради для проведення дозвілля. Створена спецрубрика #Карантин за такими підрубриками:

  • #КарантинСамоосвіта (підбірка онлайн-платформ для дистанційного навчанна)
  • #КарантинСоцполітика (підбірка онлайн-посилань про комунальні послуги, пенсії, субсидії в умовах карантину)
  • #КарантинУкраїнціВдома (роз’яснення МЗС України для українців, що опинилися за кордоном піч час пандемії)
  • #КарантинОсвітаНаука (поради, повідомленя, зміни в освітньому процесі під час карантину)
  • #КарантинМіфиПроКоронавірус (факти проти міфів)
  • #КарантинSTOPПаніка (поради як уникнути погіршення психологічного стану під час карантину та інші користі поради)
  • #КарантинОхоронаЗдоров’я (підбірка корисних посилань про дії уряду України щодо здійснення запобіжних заходів розповсюдження коронавірусної інфекції)
  • #КарантинКомуналкаОнлайн (Сторожинецька райбібліотека інформує)
  • #КарантинШахрайство (інформаційний дайджест з протидії кіберзлочинності, банківському шахрайтсву та фейкам, що виникли під час карантину)

Сторожинецька ЦРБ брала участь та проводила:
–     вебінари;
– надавала методичну та інформаційну підтримку бібліотекарям Сторожинеччини на базі вайбер-спільноти «Бібліофахівець» (навчання, корисні поради, швидке інформування бібліотекарів);
– організовувала книжкові відеоогляди – створення та поширення на фейсбук-сторінці бібліотеки буктрейлерів, відеопідкастів, бібліографічних оглядів, а також поновлювала рубрики у фейсбуці «КИДАЙ МИШКУ, ЧИТАЙ КНИЖКУ», в якій здійснювала огляд ТОП-5, ТОП-10 та ін. книжкових новинок бібліотеки;
– створила послугу «ДІЯ В ОДИН КЛІК», де проводилося навчання певних груп користувачів цифрової грамотності на основі Національної онлайн-платформи з цифрової грамотності «ДІЯ. Цифрова освіта» (платформи Zoom чи GoogleMeet);
– проводила онлайн-презентації, віртуальні зустрічі з цікавими людьми, відомими письменниками, в тому числі буковинськими. До прикладу, відбулася цікава зустріч в режимі онлайн  – презентація книги О. Косенко-Каб’юк  «Злотий. Долар. Євро. Історія незаплаканої заробітчанки» за участі авторки, колишньої сторожинчанки, яка нині проживає в Іспанії.
Сторожинецькі бібліотекарі домоглися поставленої цілі в проєкті – активне спілкування з читачами в онлайн режимі, використовуючи блоги, соціальні мережі, яке дозволило не втратити своїх читачів, а навпаки – залучити нових.
Серед публічних сільських бібліотек переможцями стали:
І місце – бібліотека  с. Куликівка  Герцаївської ЦБС  з  проєктом «Бібліокреатив: від ідеї до успіху»  (автор – Тетяна  Георгіу);
ІІ місце – публічна бібліотека с. Горбова   Острицької ОТГ Герцаївського району  з проєктом  «Мовний клуб за інтересами «Bonjour français»  (автор – Гретта  Спатару);
ІІІ місце – Брусницька  сільська  бібліотека-філія  Кіцманської  ЦБС  з проєктом  «Залишайтесь з бібліотекою вдома» (автор – Юрій Понич);
Бібліотеки-учасниці конкурсу нагороджені Подяками та цінними подарунками.
Не менш цікавим є краєзнавчо-інформаційний проєкт «Буковина в бібліомаршрутах», започаткований ЧОУНБ ім. М. Івасюка та обласним відділенням Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» у 2017 році, який був проголошений Генеральною асамблеєю ООН Роком сталого туризму зі слоганом «Подорожуй. Насолоджуйся. Шануй».
Конкурс проєктів триває вже третій рік,  а в 2020 році проходив у режимі онлайн.
Бібліотеки області розробляють маршрути, екскурсії у вигляді слайдової чи відеопрезентації:

  • Еколого-географічні (мінеральні води, озера, річки, ліси, гори, джерела, каміння, долини, парки…);
  • Історичні (факти, події, історичні особи;
  • Меморіально-мистецькі (пам’ятники історії та культури);
  • Етнографічні (страви, народні костюми, св’ята, звичаї, традиції, побут);
  • Спортивні.

Свої туристичні маршрути вже представили Вижницька, Герцаївська,  Глибоцька, Путильська, Сторожинецька, Хотинська та Чернівецька ЦБС.
До прикладу, краєзнавчий проєкт Глибоцького району включив 11 відеосюжетів (зупинок):
– про село Червона Діброва, в якій  висвітлено  епізоди  історії, легенди, інтер’єри  відпочинково-оздоровчого  табору   «Дібровська Січ»,  кінофрагменти  «Легенди про доблесного лицаря Айвенго» , у зйомках якого брали участь жителі села.
– про меморіальний комплекс – «Пам’ятник  Австрійським солдатам» с. Валя Кузьмина ( Перша світова війна), виконаний у вигляді 4-х пам’ятних плит;
– про музей-садибу української письменниці О. Кобилянської;
– про незвичайне захоплення майстра с. Турятка   Д. Ніколаєвича – створення гербів;
– про життєвий та творчий шлях народного артиста України Іво Бобула з с.Тереблече
– про експонати Опришенського музею археології та етнографії;
– про художника Леона Копельмана ( с. Старий Вовчинець);
– про палац Горжецького села Черепківці, а також про письменника, публіциста, автора трилогії «Фарватери долі» Михайла Лукінюка;
– про архітектурні пам’ятки – маєтки барона де Григорча  з дендрологічними парками сіл Карапчів і Просіка;
– про село Біла Криниця з унікальним центром митрополії  старообрядної церкви з музеєм;
– екскурсію Глибоцьким краєзнавчим музеєм та відвідини Палацу Скібінецьких часів Австро-Угорщини (сучасна лікарня).
Презентаційні роботи в рамках проєкту «Буковина в бібліомаршрутах» бібліотекарі виставляють на сайтах, блогах, сторінках соціальних мереж.
Цікавою є краєзнавча відеопрезентація «Тут світанки купаються в росах і шумить безтурботно ріка …». с. Бобівці Сторожинецького району (https://www.youtube.com/watch?v=pb53RbKm0h4).

Отже, шановні колеги, запрошуємо до співпраці. Чекаємо на інформацію (бажано з фото та посиланнями на он-лайн-ресурси) про досвід та нові форми роботи.

Підготували: головний методист Чернівецької ОУНБ ім. М. Івасюка
Лупан А.С., провідний методист НБУ мені Ярослава Мудрого Зозуля О. В.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)