Каталог Книжки на ринку

Нещодавно  відбулись помітні події у фаховому бібліотечному житті – ХІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Бібліотека і книга в контексті часу» та ІІІ ОдесаБібліоСаміт у  рамках Інтелект-форум-2021. Коло питань, які порушувались  під час цих подій, охоплювали різні напрями діяльності бібліотеки та заслуговують окремої уваги.

Цьогоріч до роботи обох заходів долучились фахівці Українського інституту книги, зосередивши свою увагу під час виступів  на основних напрямках діяльності інституції, покликаних підтримати діяльність бібліотек. Так,  директорка Українського інституту книги Олександра Коваль під час свого виступу зробила наголос на запланованих УІКом заходах, спрямованих на виконання Стратегії розвитку читання на 2021-2025 роки, відзначивши важливий напрямок діяльності інституції – забезпечення вільногого доступу до книжок, представлених на книжковому ринку України, трансформуванні системи закупівлі книжок для бібліотек (закупівля 3 примірників книжок для національних, державних, обласних бібліотек з метою забезпечення доступу до асортименту всієї літератури, шо пропонують українські видавці; запровадження грантів для невеликих бібліотек з метою поповнення бібліотечних фондів; розробка бази бібліографічних описів, створених професйними бібліографами; запуск проєкту Каталог Книжки на ринку для ознайомлення з виданнями та цінами на них).

Начальник відділу цифрової трансформації Українського інституту книги Юрій Марченко  на ІІІ ОдесаБібліоСаміт коротко зупинився  на двох  напрямках діяльності УІКу: проєкті Українська цифрова бібліотека, який покликаний забезпечити широкий доступ до сучасної української та перекладної літератури  та процедурі закупівлі книжок для поповнення фондів бібліотек, зокрема проєкті Каталог Книжки на ринку.

Тож, що пропонує бібліотекам проєкт Українського інституту книги – Каталог Книжки на ринку. Це електронний ресурс, що представляє акутальний каталог книжкових новинок в режимі реального часу. За задумом авторів, він має стати  простим та зручним інструментом для видавців, бібліотекарів та книгорозповсюджувачів: видавці пропонують наявні для продажу видання, а бібліотекарі формують бажаний для закупівлі асортимент.

Отримати доступ до каталогу може кожна бібліотека. Для цього треба заповнити заявку – гуглформу:  https://forms.gle/XJrHk3bWYDGXF5t49 і після перевірки у відповідь бібліотека логін та пароль доступу. Сервіс офіційний і орієнтований на потреби установ, тому заявку окремого бібліотекаря не розглядається, лише запит від публічної бібліотеки, яка є юридичною особою, незалежно від форми власності; або відокремленим або структурним підрозділом комунального закладу; або перебуває у сфері управління органу місцевого самоврядування.

Наразі в каталозі представлені 3200 назв книжок. Видавництва наповнюють його наявним у них асортиментом книжкової продукції.

Матеріал підготувала – Горчинська В., головний бібліотекар НМВ.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)