Четвертий міжнародний ярмарок грантів у сфері культури: УІК та УКФ

В Україні вчетверте відбувся Міжнародний ярмарок грантів у сфері культури від Національного бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні та Українського культурного фонду. Під час події були представлені актуальні грантові можливості для українських митців та закладів культури, презентовані європейські можливості для вітчизняного креативного сектору, а також надані корисні поради у сфері проєктного менеджменту. Запис трансляціЇ Четвертого міжнародного ярмарку грантів у сфері культури можна переглянути Youtube каналі за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=bE-0UMe6GUI.

Хочу звернути вашу увагу на презентовані грантові можливості для сектору культурних та креативних індустрій двох інституцій – Українського інституту книги та Українського культурного фонду. Зокрема, керівниця відділу Стратегічної роботи та аналітики Українського інституту книги Ірина Батуревич презентувала грантові пропозиції УІКу на 2022 рік. Діяльність інституту, за словами спікера, базується на СТРАТЕГІЇ розвитку читання на 2021–2025 роки «Читання як життєва стратегія»,   мета якої – сформувати навичку та потребу в читанні як життєвій стратегії громадян  задля розвитку людського потенціалу України та передбачає два напрямки – підтримка  і розвиток книжкової екосистеми (забезпечення доступу до якісної української книги); читання як тренд (розвиток та популяризація читання).

Потенційними грантоотримувачами, які можуть отримувати державну фінансову підтримку на створення свого культурного продукту, проведення акцій з промоції читання або поповнення книжкових фондів, визначені: творці контенту, промоутери читання, видавці, бібліотеки.

УІК пропонує шість типів грантів: переклад творів іноземної літератури; переклад творів української літератури іноземними мовами; підготовка та видання книжкових видань творів української літератури; створення нових літературних творів; організація та проведення програм і заходів популяризації читання (книжкові виставки, літературні фестивалі, тематичні акції, конкурси, ярмарки, промоційні кампанії) ; поповнення бібліотечних фондів публічних бібліотек книжковою продукцією (окрема можливість для бібліотек визначити книжкову продукцію відповідно до читацького запиту) . А також сертифікати на безкоштовне отримання книжок, які покликані стимулювати споживчий попит та сформувати звичку не тільки читати, але й купувати книги.

Керівниця проектного відділу УКФ Тетяна Лишневець розповіла про про можливості залучення коштів на реалізацію власних креативних та культурних проєктів. Загалом Український культурний фонд  реалізує 12 конкурсних програм («Аналітика культури»; «Аудіовізуальне мистецтво»; «Знакові події»; «Інклюзивне мистецтво»; «Інноваційний культурний проєкт»; «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти»; «Культурні столиці України»; «Стипендії»; «Культура для змін»; «Культура. Туризм. Регіони»; «Діти культури»; «Культура Плюс»; «Розвиток кінопроєкту»).

На сайті Українського культурного фонду є окремий розділ Освітній проєкт, де за допомогою відеолекцій можна пройти невеликий курс проєктного менеджменту, що дає можливість зрозуміти логіку проєктної заявки і відповідно більш якісно підготуватись до подання проєкту.

Матеріал підготувала – Горчинська В., головний бібліотекар НМВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)