Невесела новина від УКФ

Нещодавно УКФ повідомив про зміни у своїх локальних нормативних документів, а саме про скасування фінансування аудиторських послуг за рахунок коштів гранту у 2021 році.

Фонд просить з розумінням поставитися до нових умов, адже управління бюджетними коштами вимагає передусім дотримання норм бюджетного законодавства України.

Це рішення прийняте у зв’язку із пропозицією, викладеною в аудиторському звіті  Державної аудиторської служби України (ДАСУ) № 04-24/5 від 23.03.2021. Так ДАСУ визнала неефективним використання бюджетних коштів на оплату аудиторських послуг для підтвердження цільового використання гранту.

Відповідно, на засіданні Наглядової ради 6 травня 2021 року було ухвалено рішення: покласти здійснення витрат на аудиторські послуги для підтвердження фінального звіту реалізації культурно-мистецьких проєктів за рахунок грантоотримувачів (власні кошти, реінвестиції або кошти з інших джерел).

Фонд усвідомлює, що подібна зміна умов фінансування проєктів в процесі підписання договорів про надання гранту спричиняє певні незручності для грантоотримувачів, однак це рішення стосується організацій та установ всіх форм власності та не передбачає виняткового підходу. Якщо грантоотримувач не зможе забезпечити виконання цієї вимоги, Фонд, на жаль, не зможе укласти договір про надання гранту.

Звіт незалежного аудитора забезпечує перевірку цільового використання грантових коштів, а також перевірку показників фінальної звітності грантоотримувача на предмет відповідності вимогам законів України, інших нормативно-правових актів, національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку (міжнародних стандартів фінансової звітності) та внутрішніх нормативних документів Фонду. Оновлені вимоги до звіту незалежного аудитора незабаром будуть опубліковані на сайті УКФ.

Ще одна зміна стосується форми фінального звіту грантоотримувача: у 2021 році скасовано подання копій первинних фінансових документів до Фонду, що спрощує та прискорює процедуру звітування. Але звертаємо увагу, всі документи проекту мають зберігатися у грантоотримувача відповідно до внутрішніх нормативів грантоотримувача, але не менше трьох років з моменту підписання акту про виконання проєкту.

Джерело: УКФ

P.S. Вартість  послуг на аудит проєктів приблизно складає білія 30 тис. грн., тобто саме таку суму бюджетна установа , ФОП, ГО мають передбачити передбачити заздалегідь…

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)