Іскру гаси до пожежі

На початку 2021 року ми отримали певні законодавчі новації щодо пожежної безпеки. До уваги  засновників та керівників публічних бібліотек пропонуємо короткий чек-лист, що допоможе нічого не забути та виконати певні завдання.

Перше завдання – перевірити кількість вогнегасників, адже з 26.01.2021 р. діють оновлені «Правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників» (затверджено наказом МВС від 28.10.2020 р. № 765)  .
Тепер їх кількість залежить від площі поверху будинку:
якщо площа більша 100 м2, то кількість вогнегасників визначають з розрахунку 1 кг вогнегасної речовини на кожні 10 м2 площі підлоги.
Крім того, по одному газовому вогнегаснику з величиною заряду вогнегасної речовини 3 кг і більше слід мати:
ο на 20 м2 площі підлоги в офісних приміщеннях з оргтехнікою, коморах, електрощитових, вентиляційних камерах та інших технічних приміщеннях;
ο на 50 м2 площі підлоги в приміщеннях архівів, машзалів, бібліотек, музеїв.
Приміщення площею менше ніж 20 м2, у яких розміщено оргтехніку, слід оснащувати переносним газовим вогнегасником ВВК-2 (раніше дозволяли також вогнегасники ВВК-1,4).
Як додатковим засобом для гасіння невеликих осередків пожеж на початкових стадіях, будинки та приміщення також можуть оснащуватися вогнегасниками водопінними аерозольними одноразового використання.
Отже, усім установам, закладам, організаціям слід перевірити наявність вогнегасників з урахуванням оновлених вимог до їх наявності. Адже Правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників, затверджені наказом МВС від15.01.2018 р. № 25, до яких, власне, і внесені зміни, поширюються на будинки і приміщення різного призначення, що експлуатуються, підприємства, установи та організації (незалежно від виду їх діяльності та форм власності), механічні транспортні засоби і є обов’язковими для виконання посадовими особами (власниками).

Друге завдання – не наражати себе та інших на штрафи.
З 4 березня 2021 року за порушення вимог пожежної безпеки каратимуть більшими штрафами, адже набрали чинності зміни до КУоАП, внесені ЗУ від 03.02.2021р. № 1187-ІX.
Так, накладення штрафу передбачається за:

  • порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки а також використання пожежної техніки та засобів пожежогасіння не за призначенням (ст. 175 КУпАП) – від 3400 до 5100 гривень для посадових осіб  (штрафуватимуть одразу, ніякого попередження не буде);
  • початок роботи новоутворених підприємств або початок використання суб’єктом господарювання об’єктів нерухомості без зареєстрованої декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки, для яких подання такої декларації є обов’язковим (ст. 175- 2) – від 2550 до 3400 грн.

З 4 березня розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення без обмежень (ст. 223 КУоАП) мають право:
1) головний державний інспектор України з нагляду у сфері пожежної і техногенної безпеки та його заступники, головні державні інспектори з нагляду у сфері пожежної і техногенної безпеки в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі та їх заступники;
1-1) старші державні інспектори України з нагляду у сфері пожежної і техногенної безпеки
2) головні державні інспектори з нагляду у сфері пожежної і техногенної безпеки в районах, районах у містах, містах обласного, республіканського (АР Крим) значення;
3) державні інспектори з нагляду у сфері пожежної і техногенної безпеки в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі, районах, районах у містах, містах обласного, республіканського (АР Крим) значення.

Тож, дарма не боїмось, але стережемось.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)