«Читання як життєва стратегія»

Останні два місяці в інформпросторі періодично натрапляю на інформацію щодо «епідемії самотності». Запам’яталась інформація, що:

  • сучасна людина проводить все більше часу наодинці з собою – більше 30 відсотків людей відчувають себе відвернутими іншими і жадають емоційної близькості;
  • третина жителів США відчувають себе самотніми, а науковці США виявили, що люди, які часто почувають себе самотніми, рано помирають на 50% частіше, аніж ті, хто більш соціально активний;
  • 18% британців дуже часто лишаються наодинці із собою;
  • у Японії через старіння населення і велику кількість самогубств з’явилася нова міністерська посада — міністр з проблем самотності  і т.п.

Кожному зрозуміло, що епідемія COVID-19, карантинні умови  тільки погіршили ситуацію…

У сьогоднішньому дописі вирішила закцентувати увагу на дуже важливій і корисній звичці –  регулярному спілкуванні, яке важливе для психічного та фізичного здоров’я кожної особистості. Із усіх установ саме публічні бібліотеки здатні формувати і підтримувати цю звичку, адже їх громадські простори і співробітники змінюють життя людей, змушуючи їх відчувати себе частиною спільноти, де вони можуть ділитися власним досвідом, набувати нових навичок, встановлювати і підтримувати нові зв’язки, комунікувати з однодумцями, знаходити нових приятелів…

Тому й не дивно, що такий виклик сучасності, як «епідемія самотності» став для багатьох бібліотек поштовхом для впровадження нових послуг.

Пропоную добірку, що ознайомить з досвідом колег з Великобританії:

Проєкт «Читаючі друзі» (Reading Friends) – це загальнонаціональна програма, яка охопила Англію, Шотландію, Уельс та Північну Ірландію. Курирує проєкт Департамент ЗМІ, культури і спорту, реалізовує – агентство Reading Agency, фінансується –  Фондом великої лотереї. Програма реалізується в партнерстві з органами місцевого самоврядування, включаючи публічні бібліотеки, громадські групи та інші благодійні організації. Програма Reading Friends об’єднує людей через читання, створює соціальні зв’язки для тих, хто вразливий, ізольований і схильний до ризику самотності та надає можливість кожному поділитися своїми історіями, завести нових друзів і підняти настрій.

Долученість бібліотек:

Бібліотеки Wandsworth  (район в Лондоні, Англія) впровадили послугу «Шанс поговорити».   Нова послуга надає можливість кожному, хто відчуває себе самотнім або ізольованим, отримувати щотижневі дзвінки від співробітників бібліотек. Патрік Мелоун, координатор програми «Шанс поговорити», зазначає: «Я дуже пишаюся тим, що я є частиною команди, яка прагне допомагати людям, які відчувають себе ізольованими і самотніми… Я також отримав масу листів від людей, які бачили плакати і хотіли сказати, що, на їхню думку, це прекрасна ініціатива…».

Бібліотека Кента (Англія) створила програму «Торкніться Нового Світу» (Touch a New World) . Людям, вразливим до усамітнення, надають на вісім тижнів в користування iPad. До кожного з них приїздить волонтер, який навчає користуватися планшетом.

Бібліотека в Бірмінгемі (місто у Великій Британії, друге за величиною, після Лондона) впровадила послугу «Ранок кави». Щомісяця, на кілька годин бібліотека стає майданчиком для спілкування усамітнених людей похилого віку.

Бібліотеки Північного Йоркшира (графство на північному сході Англії), щоб вирішити проблему самотності та підтримати психічне здоров’я і благополуччя,  як ключовий аспект одужання країни від COVID,  реалізовують  програму «Читай, говори, поділися». Окрім телефонного спілкування з ізольованими людьми похилого віку та їх опікунами створено віртуальну групу, націлену на об’єднання підлітків і молоді, які готові поділитись своєю любов’ю до читання.

Бібліотеки Східного Чеширу (унітарна одиниця Англії) отримали грант у розмірі 10 000 фунтів стерлінгів на реалізацію проєкту, спрямованого на боротьбу із соціальною ізоляцією, як серед користувачів бібліотеки так і мешканців графства. Передбачено: кожний мешканець має зателефонувати або написати ел. листа до своєї місцевої бібліотеки та узгодити день і час, коли він зможе по телефону/мобільному додатку поспілкуватися з бібліотекарем. Теми для обговорення: улюблений письменник/книги, стаття з газети, новини, що почули по радіо. Спілкування для 1 жителя – 1 раз на тиждень.  Програма безкоштовна для всіх жителів і не обов’язково бути зареєстрованим у  бібліотеці.

Мік Уоррен, член кабінету місцевої ради Чеширського Сходу зазначив: «Ініціативи, подібні проекту «Читаючі друзі» , ідеально підходять для людей, які не тільки можуть бути самотніми, а й, можливо, люблять ділитися своїм досвідом читання з іншими. Перше, що багато хто з нас хоче зробити після того, як щось прочитає, – розповісти про це іншим людям. Цей проєкт дозволяє зробити це дуже простим і зрозумілим способом».

Стаффордширські бібліотеки (графство на заході центральній частині Англії) направили вразливим і самоізольованим мешканцям 500 листів, в яких ознайомили з програмами  «Читаємо в чаті» і «Читаючі друзі» та запропонували зв’язатися з бібліотечними службами, щоб долучитися до участі. У свою чергу, працівники бібліотек пройшли навчання у модулі  «Друзі по читанню». Вже за два тижні до програми приєдналось 20 осіб.

Джоан з бібліотеки Стаффордшира

Сесії «Читаючі друзі» зазвичай проходять один раз на тиждень тривалістю близько 45 хвилин. Під час сесій два або три співробітника бібліотеки одночасно знаходяться в бібліотеці, щоб використовувати телефони і комп’ютери, а також бібліотечні ресурси ( книги, журнали, газети, добірки віршів). Відгуки учасників: «Мені подобається мати можливість знову з ким-небудь поговорити»,  «Я більше не відчуваю себе самотнім. Так добре з кимось поговорити і посміятися. Ви допомогли мені зосередитися на позитивних речах в моєму житті в ці важкі часи…».

Бібліотеки Сте́рлінгу (місто в центрі Шотландії) – сеанси проводяться у співпраці з місцевими школами, будинками для людей похилого віку, в’язницями і LinkAge. Проводиться безліч заходів. Наприклад, серед заходів – сумісне читання школярів з людьми поважного віку, які проживають в  місцевому притулку.

Самотність і ізоляція зачіпають всіх, навіть батьків з дітьми. Згідно з дослідженням Coram Family and Childcare , проведеним у 5 англійських містах (Кемден, Донкастер, Плімут, Слау і Уіррал), більше половини опитаних батьків з маленькими дітьми відчувають себе самотніми, , особливо це стосується батьків з низькими доходами.  Бібліотеки Суффолку (графство в Англії) створили сеанси Baby Bounce, Tot Rock і Story для немовлят, дошкільнят та їх батьків. Всі, хто долучився до цих програм,  високо оцінили можливість вийти з дому та зустрітися з іншими батьками і дітьми в безпечній та доброзичливій обстановці. Під час перебування в бібліотеках:

батьки на своїх сесіях діляться власними проблемами або певними порадами, що допомагають зменшити занепокоєння, пов’язане з розвитком власної дитини;

Гра в слова  з дітьми молодше п’яти років сприяє розвитку самостійного мислення та мовлення;

вивчення родиною нових пісень, не лише розвиває у дітей пам’ять, відчуття ритму і свободи, долає сором`язливість та невпевненість в собі але й допомагає багатьом родинам позбутися проявів депресії.

І наостанок.

На замовлення національної благодійної організацією The Reading Agency провідний аналітичний центр Demos підготував звіт A Society of Readers, в якому міститься значний обсяг доказів того, що  саме читання може допомогти в боротьбі зі зростаючою проблемою самотності в Великобританії.

Так, прогнозується, що до 2030 року самотність у Великобританії досягне епічних масштабів:

лише у віковій групі старше 60 років сім мільйонів чоловік будуть відчувати самотність;

майже два мільйони матимуть скорочене життя через самотність;

понад два мільйони чоловік постраждають від інсульту, а більш ніж в два рази розвинеться деменція, яка може бути пов’язана із самотністю і т.п.

Поллі Маккензі, виконавчий директор Demos, прокоментувала: «Центральна ідея цього звіту полягає в тому, що сприйняття читання в країні має змінитися. Це повинно стати стратегічною соціальною метою для всіх нас – держави, ринку та громадянського суспільства – працювати над тим, щоб стати “суспільством читачів”. Читання може здатися не радикальним рішенням щодо проблем поколінь, однак цей звіт доводить, що читання може тренувати наш мозок і стримувати слабоумство, допомагає нам зміцнювати зв’язки з іншими людьми і полегшує самотність та депресію. Не буде перебільшенням сказати, що читання може змінити британське суспільство ».

Одна з рекомендацій Демосу – створити фонд у розмірі 200 мільйонів фунтів стерлінгів для лікування самотності шляхом долучення до читання.

В Україні відбувається громадське обговорення «СТРАТЕГІЇ розвитку читання на 2021–2025 роки». 

Будь-яка стратегія передбачає дорожню карту її реалізації із зазначенням відповідальних, термінів, джерел фінансування.

Зрозуміло, що у Великій Британії кошти Фонду у 200 мільйонів фунтів стерлінгів для лікування самотності шляхом долучення до читання буде спрямовано на реалізацію проєктів і в публічних бібліотеках.

Питання щодо фінансування для розширення асортименту та оновлення фондів книжкової продукції бібліотек,  грантової підтримки для промоції читання у бібліотеках та для бібліотек для мене завуальовані. Не хотілось, щоб  «На словах — як на оргáнах, а як до діла — ані гу-гу».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)