Увага! Зареєстровано проєкт закону «Про внесення змін до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу»

Євгенія Кравчук, заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань інформаційної політики Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики проінформувала:

На базі Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики і за участі Міністерства культури та інформаційної політики було проведено цілу низку заходів та обговорень бібліотечної проблематики, відвідано реформовані заклади у декількох ОТГ, зібрано пропозиції до проєкту від усіх, хто вболіває за оновлення та модернізацію.

Результатом цієї великої спільної роботи і став законопроєкт, який створить правову основу і слугуватиме дороговказом для реформи бібліотечної справи із врахуванням кращого світового досвіду.

Наша мета – підвищення якості послуг, що надаються бібліотеками; побудова мережі бібліотек📚, які формуватимуть простір для культурного, освітнього та наукового розвитку.

Для цього законопроєкт пропонує:

✔️ Оновлений термінологічний апарат (наприклад, додані такі терміни, як «бібліотечний пункт», «електронна база даних», «електронний документ», «книжкова пам’ятка», «національна бібліографія» тощо).

✔️ Адекватні потребам людей завдання державного управління у бібліотечній сфері та функції центрального органу виконавчої влади у сфері культури.

✔️ Сучасну класифікацію бібліотек. Чіткий перелік функцій бібліотек відповідно до міжнародних стандартів. Конкретизовані норми про спеціальні бібліотеки.

✔️Норми щодо створення, реорганізації та ліквідації бібліотек приведено у відповідність до законодавства про юридичні особи. Ефективний та зрозумілий механізм реорганізації чи ліквідації публічних бібліотек, що має убезпечити їх від хаотичного закриття та спрямований на недопущення обмеження прав громадян на бібліотечне обслуговування.

✔️ Поняття піклувальної ради бібліотеки як дорадчого колегіального органу, основним завданням якого є сприяння розвитку бібліотеки.

✔️Регулювання обмінних бібліотечних фондів.

✔️Нормативний інструментарій для збереження бібліотечних фондів, особливо книжкових пам’яток, у тому числі шляхом оцифрування та відкриття широкого доступу до них за допомогою електронних бібліотек.

✔️ Створення та функціонування Національної електронної бібліотеки.

✔️ Посилення соціальних гарантій працівників бібліотек.Хочу особливо подякувати за співпрацю тим, хто доклав інтелектуальних зусиль і вклав душу у реформу бібліотек. Це, зокрема:

🤝 Колеги з профільного комітету Комітет гуманітарної та інформаційної політики

🤝 Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України;

🤝 Оксана Бруй, директорка Української бібліотечної асоціації;

🤝 Наталія Розколупа – заступниця генерального директора з наукової роботи Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого;

🤝 Вероніка Селега, генеральна директорка Директорату з питань внутрішньої та гуманітарної політики, та Інна Сіра, головна консультантка Головного департаменту з питань гуманітарної політики Офісу Президента України;

🤝 БФ «Бібліотечна країна» в особі голови фонду Ігоря Степуріна; виконавчої директорки Люсьєни Шум та співзасновниці фонду Тамари Сухенко;

🤝 Галина Григоренко, голова Держагентства з питань мистецтв;

🤝 Олександра Коваль, директорка Українського інституту книги;

🤝 Олег Сербін, директор Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича КНУ ім. Т.Г.Шевченка, та Іванна Щербина, директорка Центральної районної бібліотеки ім. Ф. Достоєвського (м. Київ).

🤝 Експерти від Міністерства культури та інформаційної політики – Катерина Притула та Олексій Чмир;

🤝 Антон Мартинов, видавництво «Лабораторія»;

🤝 Головні спеціалісти з секретаріату нашого Комітету ВРУ, Кирило Грабчак та Ірина Івасенко;

🤝 Національна бібліотека України для дітей.

Цей законопроєкт – лише перший крок, залиття фундаменту. Звісно, створення надбудови вимагатиме великих зусиль, але успішні кейси, як – от у Теребовлянській ОТГ, дають підстави для оптимізму.

З проєктом ЗУ Про внесення змін до Закону України “Про бібліотеки і бібліотечну справу” можна ознайомитись тут

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)