Бібліотека змінюється, коли вона трансформується

Свого часу Сімоне Де Бовуар, французька письменниця, екзистенціалістська філософиня, інтелектуалка, ідеологиня фемінізму  зазначила: «Змініть своє життя сьогодні. Не грайте на майбутнє, дійте зараз, не зволікаючи».
Не зволікаючи,  більшість селищних і сільських бібліотек мають долучитись до проєктної роботи. Можливо звучить дещо безапеляційно, але такі реалії. Адже проєктування стає тією рушійною силою, яка дозволяє:

забезпечити взаєморозуміння з місцевою владою та здійснити реорганізацію/ модернізацію бібліотеки;
генеруючи свіжі ідеї перетворювати їх в життя;
позиціонувати бібліотеку як об’єктивно затребуваний, реально необхідний громаді соціально-культурний осередок, що динамічно розвивається.
Необхідність впровадження проєктної роботи підтверджується і низкою нормативно-правових документів, що формують державну політику у сфері культури. Так, НПА передбачають:
• впровадження проєктного підходу до фінансування системи забезпечення населення культурними послугами на регіональному та місцевому рівні (див. Концепцію реформи фінансування системи забезпечення населення культурними послугами (затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 січня 2021 р. № 1-р);
• формування конкурентних ринків культурних послуг; створення можливості фінансування Українським культурним фондом довгострокових проектів (тривалістю понад один календарний рік) – див. План заходів щодо реалізації Концепції щодо реалізації Концепції реформи фінансування системи  забезпечення населення культурними послугами (розпорядження КМУ від 05 січня 2021 р. № 1-р)  ;
• у ст. 26 Фінансово-господарська діяльність закладів культури нової редакції ЗУ «Про культуру» (проголосовано ВР поки в першому читанні) – грантова діяльність виокремлена в самостійний рядок (те ж саме і в оновленому Бюджетному кодексі).
На блозі ми неодноразово наводили (і будемо продовжувати) успішні практики проєктної діяльності публічних бібліотек.  Бібліотечна Україна має більш ніж 15- річний досвід проектної діяльності.
Сьогодні презентуємо вашій увазі досвід Центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка м. Кам’янського  (Дніпропетровська обл.) – головного ідеолога бібліотечної політики в місті, ініціатора найважливіших і найцікавіших соціальних і культурно-просвітницьких акцій, має свою місію, стратегію та філософію розвитку.

Бібліотечні кейси десятиріччя, що минає:
 Бібліоміст 
У 2011 р. програма «Бібліоміст» визначила групу українських публічних бібліотек, що пройшли відкритий конкурсний відбір і стали переможцями основного раунду конкурсу з організації нових бібліотечних послуг із використанням вільного доступу до Інтернету, завдяки чому в Кам♥янському відбулося повне перезавантаження Інтернет-центру та додатково відкрилось ще п’ять Інтернет-центрів. Реалізований проєкт “Дружній інтернет для літніх”.

Краща бібліотека року
За підсумками реалізації проекту «Бібліотека об’єднує громаду» у 2012 р. Українська бібліотечна асоціація визнала Центральну міську бібліотеку ім. Т.Г. Шевченка «Бібліотекою року 2012».

Бібліоковоркінг
У 2017 році за підтримки GIZ відбулося офіційне відкриття двох безкоштовних коворкінг-центрів для переселенців зі східних областей – на базі Центральної міської бібліотеки та бібліотеки – філії №9.
Юнацький відділ за підтримки ООН перетворився в сучасний бібліотечний простір, обладнаний комп’ютерною та мультимедійною технікою, новими бібліотечними меблями.

Міняю бібліотекаря
«Платформа національних обмінів» (Львів) підтримала проект «Міняю бібліотекаря». Це обмін між бібліотекарями туристичного Івано-Франківська, Львова, Запоріжжя та промислового Кам’янського (Дніпродзержинська) з метою поширення інноваційних практик бібліотек, посилення ефективності започаткованих партнерств, промоція бібліотечних інновацій та позиціонування бібліотеки як центру громади на новому місці в нових умовах.

Кращі молодіжні практики 
Проект юнацького відділу центральної бібліотеки ім. Т.Г.Шевченка “У світ громад через гру: ігрофікація та освітні ігри для розвитку молоді” занесений до “Каталогу кращих практик молодіжної роботи в Україні 2019 р”.

Фотопроєкт «Спокуса читанням», «Осінь створена для читання», «Історія Кам’янського в книгах і світлинах, відтворена бібліотекарями»
Фотопроєкти, головні герої яких є самі бібліотекарі. Фотосесія дозволила учасникам примірити на себе епатажні образи та пережити чарівні перевтілення, оживити на деякий час героїв книг та надати другий подих самій книзі. Створити позитивний імідж та сламати стереотип зневажливого ставлення до бібліотеки в цілому та бібліотечній професії, як рутинної та неперспективної.
Даний проєкт на думку його авторів, буде цікавим глядачеві, і якщо 1% громадян, побачивши наші фото, візьме до рук ту чи іншу книжку, для нас це вже хочайі маленька, але перемога.

Бюджет участі 
– «Приваблива бібліотека» – переможець конкурсу проєктів Бюджет участі 2019, завдяки чого відбулося оновлення книжкового фонду, бібліотечного простору відділу абонемента, фойє, зовнішнього вигляду бібліотеки вцілому.

– «Безкоштовна цифрова освіта» – переможець конкурсу проєктів Бюджет участі 2020. Цифрова грамотність – це суперможливість. Проходити онлайн-курси й тренінги, поповнювати власні знання, здобувати нові навички за допомогою бібліотекаря можна й в 30, і в 50, і в 70 років.
Завдяки  проєкту відкрито 7 майданчиків цифрової грамотності в усіх районах міста, придбано 14 комп’ютерів, МФП, проєктор.

ЦЕ КРУТО! 
Стати лауреатом міської премії в галузі культури “Кам♥янське мистецьке перевесло” за впровадження інноваційного проєкту “У світ громад через гру:освітні ігри для розвитку молоді” в День української писемності та мови, Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва й отримати зірку “За відданість праці” – це дійсно круто… й фінансово приємно!!!

Джерело інформації тут

Наостанок: “ Культура не змінюється тому, що ми хочемо її змінити. Культура змінюється, коли організація трансформується; культура відображає реалії людей, які щодня працюють разом” (Френсіс Гессельбейн)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)