Пілотний проєкт щодо створення центрів культурних послуг

Ймовірно, 2021 рік стане роком  оновлення законодавчих актів, що безпосередньо вплинуть на сферу культури.
Тільки-но ознайомились із проєктами  ЗУ «Про внесення змін до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», закону про внесення змін до Закону України “Про культуру” щодо загальних засад надання населенню культурних послуг,  як маємо новий – ПЛАН ЗАХОДІВ щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму (затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 3 лютого 2021 р. № 84-р).
Окрім розбудови сучасної туристичної інфраструктури, охорони, відродження та ефективне використання об’єктів культурної спадщини,  сприяння розвитку креативних індустрій і т.п.  виконання плану заходів передбачає запровадження пілотного проєкту щодо створення центрів культурних послуг, а саме:

Найменування заходу Строк виконання Відповідальні за виконання
Проведення польових досліджень (фокус-групи, експертні інтерв’ю) в територіальних громадах – учасницях пілотного проекту щодо стану культури в громадах та надання культурних послуг в центрах культурних послуг травень 2021 р. МКІП
органи місцевого самоврядування, учасники пілотного проекту (за згодою)
зовнішні експерти (за згодою)
Розроблення архітектурно-будівельних проектів центрів культурних послуг для кожної територіальної громади; розроблення трьох типових моделей (архітектурно-будівельних проектів) центрів культурних послуг (базової, оптимальної, розширеної) для масштабування на всі регіони України серпень 2021 р. МКІП
Мінрегіон
органи місцевого самоврядування, учасники пілотного проекту (за згодою)
зовнішні експерти (за згодою)
Розроблення моделей організаційної, управлінської, юридичної, фінансової складової функціонування центрів культурних послуг жовтень 2021 р. МКІП
Мінфін
органи місцевого самоврядування, учасники пілотного проекту (за згодою)
Створення центрів культурних послуг в територіальних громадах – учасницях пілотного проекту грудень 2022 р. -”-
Створення та організація роботи центрів культурних послуг в територіальних громадах 2021-2023 р. МКІП
Мінфін
Мінрегіон
обласні та Київська міська держадміністрації
органи місцевого самоврядування (за згодою)

Довідка: Проєкт ЗУ Про внесення змін до Закону України «Про культуру» щодо загальних засад надання населенню культурних послуг передбачає  визначення Центру культурних послуг – це багатофункціональний заклад культури, що має зручне розташування для відвідування жителями територіальної громади/суміжних територіальних громад, забезпечений кваліфікованими кадрами, має сучасну матеріально-технічну базу та спроможний забезпечувати надання комплексу культурних послуг, консультаційної, інформаційної, допомоги, доступ до користування приміщеннями та обладнанням для творчості, неформального навчання та спілкування жителів територіальної громади з урахуванням чисельності, вікового, статевого, національного, соціального, галузевого складу населення.

У центрах культурних послуг передбачено існування:  спортивних секцій, музичних колективів, вокальної студії, кінолекторію, театральної студії, сучасної бібліотеки… Вибір залежить від регіону і від ініціативи громади.

Олександр Ткаченко,  міністр культури та інформаційної політики пояснив, що в реорганізацію таких точок закладено принцип, що місцеве громада виступає ініціатором і готова вкласти хоча б 10% в реконструкцію, є гроші, які надає обласний бюджет, і переважну більшість коштів надає центральний бюджет, міністерство. У бюджеті на 2021 на створення Центрів культурних послуг рік передбачено 300 млн грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)