Тримати поглядом майбутнє: фокус екологічного просвітництва

Нині багато трендів розглядаються як нові для бібліотеки. Проте є такі, в світлі яких ми успішно працюємо. Саме такими є напрямки, які повязані з намаганнями максимально долучитися до збереження екологічного середовища, органічного виробництва тощо. Що буде завтра – найважливіше питання сьогодення!

Ми вже неодноразово розглядали досвід роботи в стилі «зелених бібліотек». Див. попередні дописи: Екологічність – тренд часу«Green-майданчик громади – Бібліотека» 

Останнім часом спостерігається тенденція до створення екобібліотек серед невеликих публічних книгозбірень.

Екологічний профіль визначила для себе головним у роботі Зимівницька сільська бібліотека-філія Херсонської ЦБС. Бібліотека працює за проєктом «Еко – бібліотека», під гаслом «Жити в стилі еко – вчить бібліотека». Бібліотекарі намагаються привернути увагу населення до сортування сміття.

Біля бібліотеки встановлено контейнери для збору відпрацьованих батарейок і  пластикових кришок.

В період пандемії оголосили екологічний квест на карантині з книгою «Діти проти пластику».

Мета проекту

– підвищення рівня екологічної освіти широкої громадськості;

– ознайомлення користувачів з екологічними проблемами України та світу, регіону їх причинами, наслідками та шляхами подолання еко кризи;

– здійснення екологічно-просвітницької роботи.

Бібліотека у своїй громаді організовує акції, толоки, ЕКО- тижні, десанти для розв’язання конкретної соціально-екологічної проблеми у співпраці із зацікавленими представниками громади. Серед завдань, які ставить перед собою бібліотека озеленення території громади; популяризація літератури на екологічну тематику; проведення просвітницьких заходів у екологічних форматах (еко-тайми, еко-хвилі) з використанням ІТ.

Бібліотекарі бібліотеки – філії №7 м. Кам’янське    вчать сортувати сміття ще в дитячому садочку, бо цілком справедливо вважають, що неможливо бути занадто маленьким, щоб берегти світ у якому живеш. На бібліотечних заходах діти і бібліотекарі із задоволенням шукали позначки перероблення на різних предметах, сперечалися, чи можна змусити дорослих не залишати сміття у лісі, вгадували з чого зроблені дизайнерські речі. Скайп – презентація наочно довела, як потерпають тварини від пластику.

До всесвітньої акції «День без поліетилену» долучилися читачі Пилявської сільської бібліотеки,  Вінницької області.

Під час акції виготовлено біля 250 паперових пакетів, які передано до сільських магазинів для пакування товарів. Кожного вівторка на своїй фейсбук-сторінці бібліотека ділиться інформацією про життя у стилі ЕКО – #ЕКОвівторок.

Одним з напрямків Катеринопільської центральної районної бібліотеки   (Черкаська обл.) є екологічна освіта та виховання культури збереження довкілля. В рамках екологічного проєкту «Діти проти поліетилену» діти виготовляють крафт пакети та розповсюджують їх в торгових мережах. Створений екологічний клуб «Живемо в стилі ЕКО”, де з учнівською молоддю проводяться презентації екологічних книг, зустрічі, на яких навчають сортувати сміття тощо.

Бердичівська міська бібліотека для дітей    намагається підтримувати екостиль життя, який набирає оберти в усьому світі. У бібліотеці встановлені контейнери для сортування сміття.

 

Важливо розвивати екологічну  свідомість у громаді. Кожна наша дія у цьому напрямку закладає маленьку цеглинку у майбутнє.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)