Екологічність – тренд часу

Екологічний стиль життя стає суспільно значущою філософією, яка вкорінюється в життя українців.

Всерйоз про захист довкілля заговорили з 1987, коли вийшла доповідь незалежної міжнародної комісії (Комісії Брундтланд) — «Наше спільне майбутнє». І у цій доповіді вперше було широко висвітлено концепцію сталого розвитку (Sustainable development) — задовольняючи сучасні потреби людства, необхідно враховувати та захищати інтереси майбутніх поколінь, їх потребу в безпечному і здоровому довкіллі. І після цього почали формуватися й розвиватися міжнародні потужні ініціативи/інструменти, спрямовані на захист довкілля у різних сферах — від зміни клімату до протидії нелегальній торгівлі рідкісними видами.

До України ця хвиля також прийшла.

Тема охорони довкілля стає популярнішою поступово. І це відповідає міжнародним тенденціям – щоразу до акцій (як Година землі чи Марш за клімат) приєднується все більше людей, переважно молоді. Бо саме вони більш глобалізовані та краще відгукуються на світові тренди.

Сьогодні вже багато говоримо про «Зелені бібліотеки».

Може саме тому першими до руху «Зелені бібліотеки» приєдналися університетські бібліотеки. Вони працюють комплексно у програмі «Зелений університет». Маємо яскраві приклади участі бібліотек вишів

Проєкт “Зелена бібліотека” реалізується бібліотекою Сумського державного університету.

Бібліотека Eco-friendly  – проєкт Науково-технічної бібліотеки ім. Г.І. Денисенка Національного технічного університету України «Київський політехнічний інcтитут імені Ігоря Сікорського».

До реалізації концепції «Зелений Університет» приєдналася Наукова бібліотека Харківського Національного Університету Міського Господарства ім. О. М. Бекетова.

Так, бібліотеки навчальних закладів мають супер-ресурс – активну молодь!

Проте публічні бібліотеки активно включилися у роботу і ставлять перед собою амбітні завдання: зміна поведінки людей, вплив на громадську думку, створення та підтримка громад, сприяння втіленню соціально-відповідальних дій.

Бібліотеки розгорнули масштабну просвітницьку кампанію щодо важливості охорони навколишнього середовища, яка призначена всім верствам населення.

Зелені бібліотеки – це екологічно свідомі та дружні до довкілля бібліотеки що мають на меті звернути увагу на питання сталого розвитку на всіх рівнях виступаючи при цьому взірцем виховуючи та уможливлюючи екологічні практики.

Постійність інформаційних кампаній дає результати.

Ми пропонуємо розглядати приклади роботи у цьому напрямку різних бібліотек, з різними ресурсними можливостями. Слідкуйте за нашими дописами!

(Далі буде…)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)