«Green-майданчик громади – Бібліотека»

Тема екології набирає обертів. Це стосується усіх сфер життя сучасної людини. Не обходять увагою цей напрямок і бібліотеки.

Зовсім недавно ми говорили про розвиток зелених бібліотек в університетах. Публічні бібліотеки вже напрацювали також чималий досвід.  Почнемо із потужної ініціативи бібліотек Вінниччини.

Цього року Вінницька ОУНБ оголосила конкурс еколого-просвітницьких проєктів/акцій «Green-майданчик громади – Бібліотека».

Це стало потужним поштовхом активізації роботи бібліотек у напрямку екологічного просвітництва, популяризації основних принципів поняття «Green-майданчик громади – Бібліотека», урізноманітнення форм бібліотечних заходів щодо формування екологічних цінностей у жителів громад, сприяння збереженню навколишнього середовища та створенню комфортного екологічного простору у бібліотеці.

Варто зазначити, що бібліотеки Вінницької області постійно працюють у напрямку популяризації екологічних знань. Тому багато бібліотек не готували щось спеціальне під конкурс, а представили свою поточну роботу. Номінації конкурсу охопили різні форми роботи:

  • кращий проект «Бібліотека & Громада = сталий екологічний розвиток»,
  • краща «Екоакція»,
  • кращий буктрейлер на презентацію книги з екологічної тематики,
  • кращий плакат «Бібліотека & Екологія»,
  • краще друковане видання.

Протягом часу роботи конкурсу надзвичайно цікаво висвітлювався матеріал на блозі  науково-методичного відділу Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва «Бібліоконтинент Вінниччина». Щоденник конкурсу «Green-майданчик громади – Бібліотека» представляв конкурсні роботи та паралельно мова йшла про світовий досвід. Це дуже сприяло об’єктивній оцінці робіт. Кожен учасник міг себе порівняти з іншими.

Безперечно, що цей конкурс посприяв іміджу публічних бібліотек, підвищив їх роль у сталому розвитку суспільства.

Крім того, що робота публічних бібліотек багатоаспектна і різнопланова, вона демонструвалася на ютюб-каналах бібліотек-учасників. Важливо, що бібліотеки їх мають і використовують для популяризації своєї роботи.

Проєкт-мітинг «Обережно, ми їх втрачаємо: рослини графського парку» Тиманівської сільської бібліотеки Тульчинської міської ради

 

Відеопрезентація «Зелений дизайн в бібліотеці – крок до екологічного світу» центральної бібліотеки Мурованокуриловецької ЦБС

буктрейлер  на книгу Г. Ткачук «Книжка про сміття» бібліотеки-філії №7 Вінницької міської ЦБС

буктрейлер на  книгу Алехандра Альгари «Бджоли» бібліотеки-філії №13 Вінницької міської ЦБС

Екоакція «Будь природі другом» бібліотеки-філії №3  Вінницької міської ЦБС

Апсайклінг: мистецтво перетворення відходів центральної бібліотеки для дітей та юнацтва Вінницької міської ЦБС

Проект «Наше майбуття – екосвідоме життя» Райгородської публічної бібліотеки

Екоакція «Збережемо воду – збережемо життя!» Райгородської публічної бібліотеки

Методичні поради по проведенню бібліотечними фахівцями еко-тайму «Врятуймо нашу планету!» Тульчинської ЦРБ

І це далеко не всі конкурсні роботи представлені на ютюб-каналах.

Деякі проекти розміщені на сайтах і блогах бібліотек.

Цікава друкована продукція, долучена до участі у конкурсі.

Всі матеріали доступні широкому загалу і заслуговують на детальний аналіз і впровадження у практику інших бібліотек. Детально з цими та іншими роботами можна ознайомитися на блозі  науково-методичного відділу Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва «Бібліоконтинент Вінниччина»

Отож, конкурс завершено, переможці визначені і відзначені але РОБОТА ПРОДОВЖУЄТЬСЯ!

(Далі буде…)

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)