Медіаграмотність цього тижня і кожного дня

Цього року з 24 по 30 жовтня 2020 р пройшов Всесвітній тиждень медійної грамотності, співорганізаторами якого цього року виступають ЮНЕСКО та Республіка Корея. ВГО Українська бібліотечна асоціація запросила бібліотеки долучитися до відзначення Всесвітнього тижня медійної та інформаційної грамотності-2020, який у восьмий раз відзначається у світі. Тема року – «Resisting Disinfodemic: MIL for everyone, by everyone» – «Протидія дезінфодемії: медійна та інформаційна грамотність кожного і для всіх».
Бібліотеки – важливі суб`єкти медійно-інформаційної освіти, формальної та неформальної. Тиждень – чудова нагода продемонструвати внесок і можливості бібліотек у розбудові медійно та інформаційно грамотного суспільства, довести, що бібліотеки – важливі агенти змін у цій царині, що вони кожному надають можливості для розвитку медійно-інформаційної грамотності.
Українські бібліотеки багато працюють у цьому напрямку і, завдячуючи спеціальній сторінці у ФБ, яку запровадила УБА «Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності – 2020»  ми всі мали змогу як ділитися позитивними практиками, так і брати успішний досвід.
Бачимо, що українські бібліотеки мають хороший досвід просування культури споживання інформації. Багато працюють у цьому напрямку із своїми користувачами, особливо з підлітками, молоддю, дітьми.
Багато заходів відбувалися в онлайні, зважаючи на пандемічну ситуацію.
Таку роботу не варто обмежувати якимись часовими рамками. Це має бути стала діяльність з навчання щодо критичного мислення, вміння протистояти неправдивій інформації тощо.
Візьміть у свій арсенал напрацювання, якими щиро поділилися наші бібліотеки у Всесвітній тиждень медійної грамотності.
Наприклад, Чернігівська ОУНБ імені В.Г. Короленка представила віртуальну книжкову виставку “ДЕЗІНФОДЕМІЮ ЛІКУЮТЬ… У БІБЛІОТЕЦІ”

Троїцька_дитяча_бібліотека (Луганська обл.) пропонує разом згадати правила безпеки під час користування Інтернетом. Див. тут .

Дитячі бібліотеки Херсонської ЦБС беруть участь у проєкті “Медіа малюк”, сприяючи медіаосвіті молодших школярів та їх батьків. Цьогорічний Батьківський день в Інтернеті, було проведено під час Всесвітнього Тижня інформації, залучившись до інформування користувачів щодо розпізнавання фейків. Було розроблено цілий пакет інформаційних матеріалів, які розповсюджувались як у бібліотеках, так і за їх межами, проводились бесіди та консультації з дорослими.
У Єланецькій центральній районній бібліотеці (Миколаївська обл.), бібліотекарі, разом з юристом провели онлайн-тренінг з медіаграмотності «Як убезпечити себе від дезінформації».
Працівники Центральної бібліотеки КЗК «Жовтоводська ЦБС» (Дніпропетровська обл.) представили користувачам добірку онлайн-ресурсів з медіаграмотності та критичного мислення «Медіадрайвер». У цій же бібліотеці презентовано книжкову виставку «Навігатор у медіасвіті»

Цикл заходів відбувся у Сумській ОУНБ

Дніпропетровська обласна бібліотека для молоді ім. М. Свєтлова  відкрила тиждень проведенням міні-тренінгу «Я у кіберпросторі». Для  ознайомлення з правилами безпечної поведінки в Інтернеті підлітки здійснили відео подорож “Мій безпечний електронний світ” . На практичних заняттях із задоволенням ставили лайки чи дизлайк різним ситуаціям, які можуть виникнути при спілкуванні  в Інтернеті. Насамкінець  отримали «шпаргалку» –листівку-пам’ятку «10 правил Інтернет-безпеки».
Заняття із бібліотечними працівниками провели у Луганській ОУНБ. Розповідали про те, наскільки тісно фейки прив’язані до людських емоцій. Деталі тут .
Медійно-інформаційна грамотність – важливий складник фахової підготовки бібліотекарів. Бібліотечні фахівці мають бути медійно грамотними, володіти ефективними формами бібліотечної роботи у цьому напрямі.

Матеріал підготувала Світлана Кравченко, головний бібліотекар НМВ НБУ   імені Ярослава Мудрого

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)