Гранти від УКФ 2020: хто скористався наданими можливостями

У жовтні стартував грантовий сезон 2021, Український культурний фонд оголосив про початок приймання заявок на конкурсні програми наступного року. Зокрема,  до конкурсних програм 2021 року було внесено низку змін: для проєктів національної та міжнародної співпраці не потрібне обов’язкове співфінансування. Натомість, співфінансування може бути запропоноване заявником для будь-якого типу проєкту. Фонд розглядає співфінансування як залучення ресурсів виключно в грошовій формі з інших джерел, не заборонених законодавством, що не є грантовими коштами Фонду і які використовуються заявником для реалізації цілей і досягнення результатів проекту.

Чи скористаються бібліотеки запропонованим можливостями та реалізують свої ідеї стане відомо в прийдешньому році. Розглянемо проєкти, які бібліотеки втілили у такому не простому 2020 році, отримавши гранти від Українського культурного фонду.

Так, проєкт Хмельницької обласної бібліотеки для дітей імені Т.Г.Шевченка “Інтерактивна вистава з елементами сенсорної терапії “Подорож до сонечка” отримав перемогу за програмою УКФ “Інклюзивне мистецтво”, який виділив грант на 117 тисяч гривень. Понад 40 тисяч грн. пішло на закупівлю сенсорного обладнання. В арсеналі сенсорного обладнання є кульковий басейн, сухий дощ, який створений задля релаксації дитини. Також є пісочний стіл, який дозволяє дитині впоратись із тривожністю та дарує психологічний комфорт. Тунель призначений для навчання долати свої фобії та страхи. Сходинки створені для покращення орієнтації дитини в просторі. Також присутні масажні сенсорні килимки, які стимулюють біологічні активні зони на кінчиках пальчиків та стопах ніг, в той час покращують пам’ять та мислення.

  

Втілення ідеї спрямоване на створення гарних умов для творчого розвитку, соціальної адаптації користувачів бібліотеки з числа дітей з інвалідністю, порушеннями зору та опорно-рухового апарату. Акторами інтерактивної вистави виступили діти дошкільного віку. Участь у сценічних процесах, діяльність у доступній арт-формі з використанням елементів сенсорної терапії під час підготовки і показу вистави, групові та індивідуальні тренінги з психологом, на переконання авторів проєкту, сприятимуть успішній соціалізації читачів з інвалідністю.  Неповторним досвідом для юних акторів, безперечно, стали заняття з професійним досвідченим режисером Мариною Семенюк. Режисер проєкту допомагала юним акторам перевтілюватися в образи казкових персонажів. Заняття відбувалися індивідуально з кожною дитиною. У виставі взяло участь семеро дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Четверо з них – вихованці садочка компенсуючого типу для дітей з порушенням зору №8 “Малятко”. Кожна дитина працювала із режисеркою самостійно, у кожного був свій час. перед кожною репетицією дітки займались із психологом 15-20 хв. Коли етап онлайн-підготовки був повністю пройдений, організатори перейшли до зйомки відео, яке було відзняте продюсерським центром “Ексклюзив”.

Показ Інтерактивної вистави “Подорож до сонечка” можна переглянути тут.

Український культурний фонд підтримав проєкт  Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих імені Миколи Островського «Он-лайн бібліотека «ПІЗНАЙ СВІТ ЗВУКАМИ», мета якого через створення сайту бібліотеки надати безперешкодний доступ до великого архіву знань особам, що неспроможні сприймати «плоско-друковану» інформацію. На сьогодні ЗОГ «ЦСБС ім. М. Островського» має понад 80 тисяч зберігань в озвученому форматі. У  майбутньому на сайті також буде розміщено каталог книг шрифтом  Брайля, завдяки якому можна буде знайти потрібну книжку і замовити через заочний кабінет. Каталог книг створюється за допомогою АБІС ІРБІС. У вересні пройшли навчання співробітники бібліотеки, які надалі працюватимуть з наповненням каталогу для зручного користування онлайн-бібліотекою.

Переміг у конкурсі за програмою УКФ «Інноваційний культурний продукт» проєкт «Електронний ресурс web-library «Аркасівська спадщина»  Миколаївської ОУНБ,  який має на меті створення комплексного інформаційного електронного ресурсу, що міститиме бібліографічну, фактографічну, повнотекстову, образотворчу, картографічну та аудіовізуальну інформацію про представників відомої родини Аркасів, які зіграли важливу роль у формуванні та розвитку освіти, культури, економіки Півдня України. У рамках проекту передбачається оцифровка та надання онлайн доступу до документів, що пов’язані з родиною Аркасів та зберігаються у фондах різних установ та організацій Миколаївської області.

   Днями бібліотека провела онлайн-презентацію нового електронного ресурсу web-library «Аркасівська спадщина» (див. тут)  .

За підтримки Українського культурного фонду цьогоріч Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки провела обласний дитячий фестиваль «Ігри патріотів Херсонщини»,  учасниками якого стали кращі знавці природи, історії, літератури, культурно-мистецьких здобутків рідного краю в контексті загальнонаціональної єдності народу України. Цьогорічний турнір мав свої особливості – адже змагання юних патріотів на краще знання свого рідного краю, його історії та культурних здобутків уперше відбувались у очно-заочному форматі. Обмеження на проведення багатолюдних заходів внесли свої корективи і в організацію. Фестиваль запропонував насичену програму: мотиваційний флешмоб, бібліоквест «Світами за скарбами» і краєзнавча гра у гранд-форматі «Мистецька палітра Херсонщини», а також  професійна програма, у якій – офлайн, онлайн та у заочному форматі – брали участь бібліотечні працівники із дитячих та освітянських бібліотек Херсонщини й України.

   

Матеріал підготувала Валентина Горчинська, головний бібліотекар НМВ НБУ   імені Ярослава Мудрого

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)