Проєкти бібліотек у «Бюджеті участі 2021»

Восени стартувала  програма бюджету участі, що надає можливість, залучившись підтримкою громади, та запропонувавши свої проєкти, змінити своє місто, містечко чи селище на краще, покращити життя своєї громади. Ці проєкти будуть реалізовані  місцевою владою  вже наступного року. Команди бібліотек вже неодноразово ставали учасниками програми та виборювали перемогу, змінюючи та покращуючи свої заклади, урізноманітнювали послугами та інноваційними ідеями життя місцевої спільноти. І цьогоріч  бібліотеки стали активними учасниками проєкту «Бюджет участі»,  доводячи  жителям громад , що витрачаючи частину місцевого бюджету на інформаційно-культурний розвиток, можливо значно покращити життя самих громад та їх розвиток.

Наведемо кілька прикладів проєктів, які пропонують бібліотеки для реалізації громади у 2021 році. Так, бібліотеки Чернігівської міської  ЦБС  пропонують до реалізації наступного року 3 проєкти. Зокрема, проєкт «Бібліотечний простір “Бібліосад», що передбачає створення на прилеглій території Чернігівської центральної міської бібліотеки імені М. М. Коцюбинського сучасно облаштованого простору для проведення заходів культурного та просвітницького напрямку, організації дозвілля та спілкування відвідувачів бібліотеки, мешканців міста та його гостей. На переконання авторів, існування такої відкритої зони сприятиме розширенню спілкування між різними віковими групами жителів міста.

Ще один проєкт «Безкоштовні курси української мови», що передбачає проведуння відкритих лекції знаних фахівців з української мови, літератури, творчі зустрічі з письменниками, журналістами, відкриті дискусії для усіх охочих розширити свій кругозір. Проект  має допомогти чернігівцям і вимушеним переселенцям, які щиро бажають, але дотепер не мали можливості та сприятливого мовного середовища, опанувати державну мову та послуговуватися нею.

А ще створення сучасного соціокультурного простору на базі бібліотеки-філіалу №3 «Бібліохаб на Подусівці».  Це єдиний у мікрорайоні загальнодоступний заклад культури. Бібліотека вміщує до 25 відвідувачів, але одночасно її стан не відповідає сучасним вимогам. Пропонується виконати косметичний ремонт приміщення та облаштувати його сучасним обладнанням.

Вінницька міська централізована бібліотечна система пропонує на розгляд громади проєкт «Літні читання на пленері».  Його мета – створення зони для читання та дозвілля на свіжому повітрі. Це дасть можливість долучитися всім мешканцям смт. Десна до облаштування нового майданчика для читання, креативного відпочинку та творчості, прикрасить територію в адміністративному центрі містечка. Громадська читальня під відкритим небом може бути створена у найжвавішому місці селища, де будь-який перехожий чи відвідувач селищної ради, фельдшерсько- акушерського пункту, пошти чи бібліотеки без правил та умовностей зможе стати користувачем пересувного читального залу і зможе почитати книги, газети, погортати журнали, задовольняючи свої освітні, пізнавальні та інформаційні потреби, а також ознайомитися з інформаційно-рекламними буклетами та іншими соціально спрямованими матеріалами селищної ради, ФАП та пошти.

Проєкт “3Д: діти, дозвілля, драйв” Вінницької міської централізованої бібліотечної системи пропонує облаштування фітнес-залу у бібліотеці-філії№6 для проведення безкоштовних занять із загальної фізичної підготовки та проведення спортивних змагань. Проєкт також направлений на впровадження інноваційних форм бібліотечної роботи по залученню нових користувачів, популяризація здорового життя серед різних категорій користувачів, особливо дітей та молоді.

Центральна дитяча бібліотека міста Запоріжжя пропонує проєкт з оснащення новітнім обладнанням для надання запоріжцям  послуг з  індивідуальної та спільної роботи, доступу до різних джерел інформації, технічному і творчому розвитку в медіа-лабораторії, урізноманітнення родинного дозвілля в релакс-просторі та 3D кінозалі.

КЗ “Софіївська центральна бібліотека”   (смт. Софіївка Дніпропетровської області) пропонує своїй громаді проєкт «Бібліотечний коворкінг – сучасний простір у сучасній бібліотеці». Проєкт передбачає створення у спільноті комфортного простору для самостійної роботи, обговорення ідей та ініціатив, де безкоштовно надаватимуться різні види послуг, якими можуть скористатися всі жителі громади: різноманітні курси – тренінги, майстер – класи по рукоділлю та ремонту одягу.

Бібліотека-філія № 5 для юнацтва Новоград-Волинська МЦБС (Житомирська область) пропонує проєкт “Вільний медіа-простір”. Його мета – створити вільний кінозал в бібліотеці, медіа-простір для навчання школярів та студентів, а також облаштувати  просторий медіа-майданчик для конференцій, презентацій, виставок тощо. Бібліотекарі готові проводити масові заходи на замовлення, підбирати фільми, серіали для усіх вікових груп населення, обговорювати переглянуте, вчити дітей аналізувати побачене. Медіазал буде повністю безкоштовний для усіх вікових груп населення, але перевагу бібліотекарі надають молоді, адже саме вона творить сучасну історію. Також бібліотека має усі можливості для обслуговування людей з фізичними вадами — має широкий та зручний пандус, широкі двері.

Вже дуже скоро буде визначено чи підтримає ініціативи та ідеї  своїх бібліотек місцева громада, адже запропоновані проєкти дійсно спрямовані на забезпечення зростаючих потреб їх мешканців. Бажаємо успіхів, підтримки та розуміння громад, цікавих ідей  та творчих ініціатив.

Матеріал підготувала Горчинська В.І.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)