Пам’ятка бібліотечному фахівцю: не поспішайте розривати трудові відносини

25 жовтня 2020 року в Україні пройдуть перші вибори у 1 439 об’єднаних територіальних громадах. Тут обиратимуть депутатів сільських, селищних, міських рад і громад. Також пройдуть чергові вибори сільських, селищних, міських голів (мерів) в усіх 24 областях України. Вибори проходитимуть до райрад новостворених територіальних одиниць (замість 490 маємо 136 районів).

Пригадую, як 6 років тому ми багаторазово консультували бібліотечних працівників щодо врегулювання трудових відносини у новостворених ОТГ. Працюючи на випередження, вирішили підготувати чергову правову пам’ятку, яка дозволить у найближчому майбутньому багатьом бібліотечним працівникам уникнути певних непорозумінь і ускладнень під час процесів злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення :

  1. Об’єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов’язків територіальних громад, що об’єдналися чи приєдналася до об’єднаної територіальної громади. У разі об’єднання ОТГ стає правонаступником з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об’єднаною територіальною громадою, а у разі приєднання – з дня припинення повноважень сільською, селищною радою територіальної громади, що приєдналася до ОТГ.
  2. У ст. 104 Цивільного кодексу України зазначено, що у разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов’язки переходять до правонаступників.
  3. Відповідно до ч. 3 ст. 36 КЗпП зміна підпорядкованості підприємства, установи, організації ( у т.ч. бібліотеки) не припиняє дії трудового договору. У разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується (ч. 4 ст. 36 КЗпП).
  4. Відповідно до п. 2.15 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників (затверджено наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 р. № 58) до графи 3 трудових книжок бібліотечних працівників вноситься тільки запис про перейменування підприємства
  5. Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників (п. 1  ч. 1 ст. 40 КЗпП). Статтею 49-2 Кодексу законів про працю України передбачено порядок вивільнення працівників. Про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці. Процедура скорочення штату працівників — довгострокова і вимагає від роботодавця виконання ряду заходів.
  6. У разі якщо вивільнення є масовим відповідно до статті 48 Закону України “Про зайнятість населення”, власник або уповноважений ним орган доводить до відома державної служби зайнятості про заплановане вивільнення працівників.
  7. Державна служба зайнятості інформує працівників про роботу в тій самій чи іншій місцевості за їх професіями, спеціальностями, кваліфікаціями, а у разі їх відсутності – здійснює підбір іншої роботи з урахуванням індивідуальних побажань і суспільних потреб. У разі потреби особу може бути направлено, за її згодою, на професійну перепідготовку або підвищення кваліфікації відповідно до законодавства.

P.S. Не піддавайтесь на умовляння і не пишіть заяву на звільнення за власним бажанням, якщо не маєте такого волевиявлення !

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)