Ляльки у бібліотеці

Нині багато говоримо про позиціонування бібліотек як сучасних інформаційних, дозвіллєвих і просвітницьких центрів місцевих громад. Обговорення роботи центрів культурних послуг спричинило потребу уважніше подивитися на роботу публічної бібліотеки.

Підсвідомо ми задумуємося про місце бібліотеки у цих структурах. Як нам доводити свою причетність до культурного життя громади?

В арсеналі бібліотечних практик успішні проекти які поєднують не тільки популяризацію книги але і інші акції мистецького спрямування.

Не секрет, що виставка є тим інструментом, яким бібліотекарі користуються чи не найчастіше. Для того, щоб виставка стала подією, треба вкласти у неї частинку душі.

Вплести  виставку у бібліотеці у культурні події громади неабияке мистецтво. Нам видається гарною ідеєю організувати у бібліотеці виставку ляльок. По-перше, такі експонати викликають щиру посмішку. По-друге, можна долучити бібліотекарів, читачів, жителів, які потенційно є нашими користувачами. По-третє, такі заходи можна відвідувати родинами, вони об’єднують покоління. Переваг не перелічити…

Звичайно, кожен виходить із власних можливостей. Але пропонуємо звернути увагу на досвід, який вже пройшов успішну апробацію у бібліотеках України. Ось деякі з них…

У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва пройшла виставка «Ляльковий Диво-Світ». Майстрині розповіли присутнім про історії створення своїх ляльок у різних видах техніки: орігамі, ляльки-мотанки, текстильні та інтер’єрні, а також ляльок, зроблених з сухої трави. Особлива увага була приділена українській народній іграшці яка є одним з найдавніших видів декоративного мистецтва, що належить до унікальних явищ культури, а народна лялька – яскравий своєрідний вид народної спадщини, що має глибокі, багаті традиції.

В українців народні ляльки змінювались упродовж століть, але в них збереглися основні традиції символічного мислення народу, його світосприйняття, душа та уявлення про життя. Існували ляльки-обереги, ляльки на хворобу, врожай, погоду, свята. Ляльку вважали оберегом дитини.

Надзвичайно захоплюючим заходом відзначилася Олександрійська центральна міська бібліотека ім. Пушкіна (Кіровоградська обл). Це було відкриття виставки ляльок під назвою «У кожної ляльки своя історія» і воно насправді більше нагадувало феєричне шоу, ніж звичайну презентацію.

У виставці взяли участь 25 місцевих майстринь та колекціонерок ляльок, які представили в експозиції понад 200 екземплярів.

Виставка діяла в рамках проекту ОЦБС «Арт-хол», куди  щомісяця запрошуються олександрійські митці різноманітних творчих напрямків – від живопису до зовсім унікальних мистецьких технічних знахідок.

Виставку 23-х оригінальних ляльок ручної роботи під назвою «Дивосвіт мотанки» пройшла у Тернопільській міській бібліотеці-філії № 4.

Кожна з експонованих народних ляльок відображає елементи українських вишивок та народних костюмів різних регіонів.

На абонементі  Ніжинської центральної міської бібліотеки )Чернігівська обл.) експонувалась виставка авторської ляльки Олени Пиркової.

Була представлена колекція “Королівський двір”, панянок у капелюшках часів старої Англії, а також ляльок в українському вбранні. Окремо майстриня демонструвала плаття для дівчаток у давньоанглійському стилі.

Марганецька міська бібліотека (Дніпропетровська обл.) з 1 жовтня 2020 року відкрила виставку авторських ляльок Олени Рак “Руками створена краса”. Виконані вони в різних техніках: скульптурний текстиль та пластикові будуарні ляльки. Усі ляльки статичні та рухливі.

Саме у бібліотеці можна познайомитися з новою колекцією ляльок та зарядитися позитивом на весь день.

Бібліотекарі активно використовують ляльковий театр у своїй роботі, особливо із маленькими читачами.

Сучасна бібліотека створює творчий простір для проведення дозвілля дітей. Клуб за інтересами “Книга і лялька” діє у Мащанській публічно-шкільній бібліотеці. (Рівненська обл.) Сучасним дітям не вистачає спілкування, і його вони можуть отримати в клубах і гуртках за інтересами, які є ефективними  засобами популяризації літератури , виховання в дітей любові до читання. Клуб за інтересами „Книга і лялька”об’єднує прихильників літератури та мистецтва.

Ляльковий театр – це мистецтво, яке впливає на глядачів цілим комплексом засобів. Під час вистави застосовується і художнє слово, і наочний образ – лялька, і декоративно-прикладне мистецтво. За допомогою ляльки  члени клубу знайомлять з бібліотекою, проводять бібліотечні уроки, літературні вікторини, різні свята та ранки.

Кам’янець-Подільська  міська бібліотека-філіїя №6 для дітей (Хмельницька обл.) популяризує книги через лялькові вистави. Тут працює гурток «Книга і лялька». Постановка спектаклів включає розробки сценаріїв, роботу над п’єсою,  розподіл ролей і читання тексту, вивчення тексту, підготовка ляльок до спектаклів, з’єднання дій ляльок і тексту.

Ляльковий театр “Тетр книги” Козятинської районної дитячої бібліотеки користується великою популярністю серед маленьких читачів книгозбірні. Його діяльність допомагає дітям виявити свої здібності, вчить їх творчо мислити, реалізовувати свою фантазію, збагачуватися новими знаннями, залучатися до культурних та літературних цінностей.

Отож, ідей безліч. Не забуваємо доповнювати такі заходи елементами із популяризації книги і читання. Проявляємо фантазію, творчо підходимо до своєї роботи і успіх гарантовано!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)