Навчаємося разом з бібліотечними ютюберами

 

Привіт усім шанувальникам та/або піонерам цифрових технологій! «Культурний карантин», вплив якого бібліотеки відчувають й до нині, змусив бібліотекарів опановувати у надпришвидшеному темпі усілякі інтернет-додатки, програми, шукати партнерства задля своєї присутності в світовому цифровому павутинні. Тих, хто не брав участь у конференціях, вебінарах та круглих столах за допомогою Zoom, Googl Meet, Skype, Microsoft Teams стає все менше. Наприклад, відкриваєш Facebook, а там бібліотека маленького населеного пункту стріміть поетичні читання своїх читачів! Або у стрічці соціальної мережі можна побачити приклади фантастичних аматорських зусиль звичайних бібліотекарок.

Ми вчимося «тут і зараз», прагнемо поділитися власним досвідом, шукаємо можливості розширити географічні межи присутності та впливу, хочемо зберегти цифровий слід бібліотеки. І в цьому нам може допомогти Yotube-канал.

«Розкажи світові про себе!», — за такою філософією працює глобальний діалог в Yotube. Тож українська бібліотечна громада дедалі активніше освоює цей простір.

Власний  Yotube-канал має незалежна всеукраїнська громадська організація «УБА Українська бібліотечна асоціація».

Тут зібрано відео в тематичні списки відтворення, що можна використати при проведенні адвокаційної кампанії, промоакцій чи навчанні персоналу.

Чи можуть запропонувати щось цікаве, зокрема для бібліотекарів, регіональні методичні центри?

Усі охочі можуть долучитися до онлайн навчання або перегляду вебінарів на наступних Yotube-каналах:

  • Бібліотека ім. Д.І.Чижевського
    • Вебінар «Соціальні мережі в роботі бібліотекаря теорія і практика».
    • Вебінар «Інновації в діяльності бібліотек».
    • Вебінар «SMM для бібліотек досвід роботи в соціальних мережах».
  • Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім. О. Гончара
    • Вебінар «Zoom для бібліотекарів просто та зручно!»
    • Вебінар «ADOBE PREMIERE для бібліотекарів chapter 3».
    • Вебінар «Робота з молоддю у сучасному форматі: поєднуємо зусилля, примножуємо можливості».
  • Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека
    • Круглий стіл «Посилення спроможності публічних бібліотек в контексті цифровізації суспільства».
  • Тернопільська ОУНБ:
    • Вебінар «Бібліографічна діяльність в бібліотеках ОТГ: проблеми та перспективи» Ч. 1–7.
    • Вебінар «Професійна мотивація та синдром професійного вигорання».

      Наведені приклади — це лише спроба окреслити можливості довгострокової комунікації з цільовою аудиторією. Та якщо структурувати контент Yotube-каналу за моделлю організації простору бібліотеки, яку розроблено у Данії (простір навчання, простір натхнення, простір зустрічей, простір подій) можливостей для бібліотеки з’явиться більше.

      P.S. Для новачків YouTube розробив спеціальний базовий курс YouTube Сreator Аcademy (робоча мова англійська або російська), де крім технічної інформації про те, як створити канал чи завантажити відео, є й прості рекомендації, як краще налаштувати контент.

      ТУТ можна знайти «Ярошенко Т. О. Технології Веб 2.0 для бібліотек і користувачів: нові можливості розвитку бібліотечного середовища: посіб. для бібліотекарів за прогр. підвищ. кваліфікації / Укр. бібл. асоц., Нац. академія керівних кадрів культури і мистецтв, Центр безперервн. інформ.-бібл. освіти, Головний тренінгов. центр для бібліотекарів; Т. О. Ярошенко, Т. О. Якушко. – К. : Самміт-книга, 2013. – 106 с.»

Матеріал підготувала

Марина Адаменко

головний бібліотекар НМВ НБУ імені Ярослава Мудрого

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)