Бібліотекарі: хто ми є?: ХІ Львівський міжнародний бібліотечний форум

15 – 20 вереня,  у незвичному форматі онлайн,  тривав ХІ Львівський міжнародний бібліотечний форум. Учасниками найбільшої бібліотечної події року стали понад 300 учасників. Організаторами заходу є “ВГО Українська бібліотечна асоціація” і ГО «Форум видавців».
Цьогорічна тема Форуму «Бібліотекарі: хто ми є?», як зазначила під час відкриття події Президентка ВГО “Українська бібліотечна асоціація”, директорка Науково-технічної бібліотеки  ім. Г. І. Денисенка Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Оксана Бруй, ставить важливі запитання перед бібліотекарями, а саме спонукає усвідомити хто ми є, як бібліотекарі усвідомлюють та ідентифікують себе, якими бібліотекарів бачать оточуючі та якими вони будуть в майбутньому?
Упродовж шести днів спікери та учасники Форуму прагнули відповісти на ці питання, ділилися думками та практичними напрацюваннями, спільно шукали відповіді та ставили перед собою нові завдання. Ґрунтовна та насичена програма Форуму  створила всі можливості для різностороннього розгляду теми «Бібліотекарі: хто ми є?».
Учасники Форуму мали можливість поспілкуватися та подискутувати з директором Центру Європейських гуманітарних досліджень Національного університету «Києво-Могилянська академія» та науково-видавничого об’єднання «Дух і Літера», консультантом з питань стратегічного планування Державної служби етнополітики і свободи совісті Костянтином Сіговим. Обговорити  дослідження директора Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка Василя Кметя «Ідентичність бібліотекаря в сучасному світі: від Homo Legens до Нomo Politicus» та подискусувати про роль та місце бібліотекаря в суспільному житті в контексті історичних етапів становлення та розвитку суспільства, рівень особистісної, громадянської та професійної відповідальності бібліотекаря відповідно до вимог часу.
Цікавою виявилася запропонована дискусія «Бібліотекар: діалоги про майбутнє» з членами Молодіжної секції УБА, яку модерували директор Науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва Костянтин Картузов та провідна бібліотекарка бібліотеки-філіалу для юнацтва Централізованої бібліотечної системи для дорослих м. Миколаєва Дарина Яцкевич. Багато корисних, практичних порад можна було отримати від доктора психологічних наук, професорки кафедри соціальної роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка Антоніни Льовочкіної, яка розповіла про те, як бібліотекарям варто відчувати себе в часи викликів та шукати виходи з проблемних ситуацій, а ще  про  необхідність навчатися та змінюватися.
Учасники Форуму ознайомилися з міжнародним проєктом під назвою «Твори культуру: бібліотечні інноваційні послуги», що підтримує Європейський Союз за програмою Дім Європи, який представила виконавча директорка ВГО “Українська бібліотечна асоціація” Ярослава Сошинська. На конкурсній основі до участі в проєкті було відібрано 32 бібліотекарґ з України та Білорусі, які пройшли навчання за участю данських та українських тренерів. За результатами навчання кожен бібліотекар-учасник розробив та впровадив у своїй бібліотеці нову інноваційну послугу для розвитку креативних індустрій, що були представлені під час цієї цікавої зустрічі. Зокрема, колеги із Білорусі презентували свої напрацювання з реалізації проєкту: Національна бібліотека Білорусі з організації роботи з дітьми під час пандемії в частині збереження культурної спадщини, а також проєкт «Чутливі історії», спрямований на підготовку дітей до спілкування та сприйняття дітей з інвалідністю. Свої напрацювання з реалізації проєкту представили бібліотекарі-учасники з різних регіонів України, які приємно вразили різноплановістю та спрямованістю на потреби мешканців місцевої громади. Про наступні кроки реалізації проєкту та етапи його реалізації можна почитати на сторінках «Читомо» за посиланням: http://library.chytomo.com/.
Ґрунтовним та глибоким був виступ президентки-елект (2019-2021) Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (IFLA), багаторічної директорки Бременської міської бібліотеки (з 1992 р.), активної діячки професійних бібліотечних об’єднань Німеччини і Європи Барбари Лізон. Пані Барбара представила розлогий аналіз сприйняття суспільством визначення професії бібліотекаря, викликів сьогодення, що стоять перед бібліотекарем, а також шляхи виходу, які пропонує IFLA.
Цікавим було спілкування з колегами з Німеччини: керівницею відділу «Сервіс та інформація» Бібліотеки Дортмундського технічного університету Уте Енґелькенмаєр та працівницею Бібліотеки Лейпцизького університету Софі Маннс-Зюсбріх, членкинь Німецької бібліотечної асоціації.

  

Спікерки представили напрацювання робочої групи «Рекрутинг:бібліотечна справа» (BID), спрямовані на вивчення кадрового питання та самоідентифікації бібліотекарів. За результатами дослідження були визначені виклики у контексті роботи бібліотекаря (нестача фахівців, відсутність координування, відсутність контексту, звуженість професійної орієнтації на бібліотечні фонди, криза ідентичності професії бібліотекаря) та представлені цілі та напрямки їх вирішення (сучасне визначення професії бібліотекаря, спільне розуміння того, хто ми є, відкритий дискурс та обговорення ознак професії, створення основ маркетингу та просування бібліотек). Під час дискусії порушувалися питання: чим бібліотеки важливі для суспільства, що робить сучасний бібіліотекар, питання іміджотворення професії бібліотекаря.
Під час відеозустрічі «Бібліотекар: вийти за межі», що відбулася у форматі печа-куча, учасники поділилися новими та оригінальними формами роботи під час карантину.  Як зазначила модератор заходу – Тетяна Богуш, завідувач науково-методичного віддулу НБУ імені Ярослава Мудрого – в умовах епідемії бібліотекарям й справді довелося вийти за усталені межі (в усіх сенсах). За межі власного комфорту, за межі своїх компетенцій і знань, за межі професійних звичок і традицій, за межі звичних каналів комунікації з читачами.
Жваве спілкування відбулося з представниками команди Українського інституту книги, які розповіли  про нові формати та проєкти  інституції з розвитку і промоції читання та книги.
Начальник відділу підтримки книговидання УІКу Юрій Марченко коротко проаналізував стан книжкової сфери України та окреслив пріоритетні напрямки діяльності інституції, а також розповів про новації щодо поповнення бібліотечних фондів наступного року та найближчі плани: надання грантів на підтримку бібліотечних проєктів; новий проєкт «Книжкові сертифікати для випускників», спільний проєкт з УКФ «Книжкова столиця 2021».
Дуже корисною була зустріч, присвячена новим технологіям, які впливають на професійну діяльність бібліотекара. Старший науковий співробітник Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, проф. Київського національного університету культури і мистецтв, членкиня Президії ВГО “Українська бібліотечна асоціація” Тетяна Гранчак під час свого виступу звернула увагу на додаткові можливості, що надають новітні технології, зокрема імерсивні технології та їх практичне використання. Досвідом використання імерсивних технологій в роботі дитячої бібліотеки (Студія розумного школяра «LEV-IT») поділилася завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Львівської обласної бібліотеки для дітей Ольга Яжинська.

Також учасники Форуму мали можливість долучитися до дискусії «Університетські бібліотекарі ‒ хто ми є …» або приєднатися до флеш-семінару «Імідж бібліотекаря в освітньому просторі: злам стереотипів» відповідно до вподобань. Стати учасниками  круглого столу «Бібліотекарі чи…? Кого і як готують сучасні заклади вищої освіти» та поділитися досвідом організації дистанційного та «змішаного» навчання в навчальних закладах в умовах карантинних обмежень.
Приємною була зустріч з чудовою професійною командою Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва, яка поділилася найбільш цікавими родзинками та креативними рішеннями в організації своїє роботи, зокрема в умовах карантину. Головним своїм завданням команда вбачала промоцію бібліотеки, книги та читання. Це цікаві проєкти з якими можна ознайомитися на сайті бібліотеки, серед них: щотижнева рубрика про книгу, автора, історію створення книги на місцевому телебаченні UA:Миколаїв «Тест 99»; проєкт «Молодість у віршах»; авторський проєкт «Фітнес на карантині»; краєзнавчі інтеактивні екскурсії містом – проєкт «video-street-talking» та інші.
Дуже вразив перформанс на колесах від бібліотекарів Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки «Маннергейм» ментальний» : форма спілкування, глибина порушених питань, відкритість команди однодумців, прагнення до змін та постіний пошук нового.

А ще відверта та жвава дискусія «Мистецтво бути бібліотекарем у часи кризи» з представниками львівської бібліотечної спільноти, під час якої порушувалися питання особливості організації роботи під час карантину, проблематика бібліотек в сучасних умовах соціальних викликів, проблематика бібліотечної освіта та підготовки кадрів, підтримка та розвиток іміджу професії бібліотекаря та бачення майбутньої ролі бібліотек у житті суспільства та громад зокрема.
Форум завершився, чи отримали ми відповідь на основне запитання події  «Бібліотекарі: хто ми є?», на мій особистий погляд, і так, і ні.  Адже це те запитання, що немає сталої відповіді, яке ми маємо задавати собі щодня і щодня отримувати нову відповідь, світ стрімко змінюється.

Матеріал підготувала – Горчинська В., гол. бібліотекар НМВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)