Немає професійного досвіду, який би не мав значення: ЖОУНБ ім. О. Ольжича: бібліотечні активності в період карантину

Своєчасна передача досвіду завжди сприяла набуттю нових знань,  підсиленню потенціалу, покращенню  діяльності, а також загальному підвищенню якості роботи будь якої бібліотеки.  Сьогодні ми із задоволенням презентуємо матеріал, підготовлений Галиною Козаченко, який висвітлює бібліотечні активності Житомирської ОУНБ ім. Олега Ольжича в період запровадженого карантину,  викликаного коронавірусною хворобою COVID-19. Впевнені, що досвід колег надихне багатьох на пошуки інноватики.

До вашої уваги: 

    Донедавна бібліотечні фахівці, аналізуючи шляхи розвитку бібліотек, досить часто говорили про виклики та ризики які перед ними стоять. Але справжнім викликом стала епідемія COVID-19.
В своїх рекомендаціях «Бібліотеки в умовах епідемії COVID-19» (від 24.03.2020) УБА  відзначала що «непередбачуваність у вигляді епідемії коронавірусу поставила бібліотеки України у ситуацію швидкого реагування і розвитку онлайнових сервісів. Бібліотечні установи закриваються на карантин, користувачі стають віддаленими, але від того не менш важливими та потрібними. Як діяти бібліотечним фахівцям у такій ситуації, як організувати дистанційну роботу бібліотеки?» Як не зменшувати активності без реальних користувачів і реальних подій? Як не втратити свого читача?
Наша бібліотека досить швидко відреагувала на «запропоновані обставини», насамперед, завдяки наявності власних електронних ресурсів: сайту бібліотеки, електронному каталогу , електронній бібліотеці LIBO та офіційним сторінкам бібліотеки у соціальних мережах (https://www.facebook.com/lib.zt.ua; https://www.facebook.com/woazhytomyr; https://www.facebook.com/groups; https://www.facebook.com/groups) тощо.
Більш детально про повнотекстові бази даних ЖОУНБ ім. О. Ольжича.
Електронний депозитарій «LIBO» (ЕД «LIBO») – це електронний ресурс відкритого доступу оцифрованих документів ЖОУНБ ім. О. Ольжича. Започаткований у 2013 р. з метою створення, збереження та надання вільного доступу до колекцій оцифрованих краєзнавчих, цінних та рідкісних видань. На даний момент він нараховує понад 300 видань у електронному форматі. Це, звичайно, небагато, але у разі відсутності потрібного видання можна скористатись цифровим надбанням публічних бібліотек України завдяки  Зведеному каталогу оцифрованих видань. Про використання читачами нашої електронної бібліотеки в період карантину інтернет-виданням «UA:Житомир був знятий репортаж :

Але найбільш ефективно, на нашу думку, було використано представництво бібліотеки в соціальних мережах. Адміністратори сторінок у Facebook (їх у бібліотеки 4: «ЖОУНБ ім. О. Ольжича», «Window on America Zhytomyr», групи «Іноземний відділ ЖОУБ ім. О. Ольжича, «Бібліотечна Житомирщина») створили віртуальну команду і розробили алгоритм написання та розміщення публікацій, їхній вид, форму та тематику. Рушійною силою цієї діяльності, в першу чергу, стали працівники науково-методичного відділу бібліотеки.
В першу чергу слід відзначити РЦ «Вікно в Америку», працівники якого з самого початку карантину проводили online-заходи в режимі ZOOM-конференцій. Це щотижневі засідання клубу «Лідерство для молоді» за участі Карлоса Паласіо (Carlos Palasio) – волонтера Корпусу Миру, який через епідемію був змушений припинити свої повноваження і повернутись в США, але продовжив співпрацювати з бібліотекою дистанційно. Двічі на тиждень проходять online-засідання «Movie club» «Англійська для початківців» та трансляції заходів Посольства США в Україні.
За допомогою програм  Skype та Zoom продовжили свою діяльність  «Німецькомовний клуб для дорослих. Рівень А2» , «Німецькомовний клуб для дорослих. Рівень B1» та «Німецькомовний клуб для дітей».
Досить цікавою і продуктивною формою розширення кола користувачів ресурсами бібліотеки стали відео-уроки. Щотижня, під час карантину, Оксана Горпинич, координаторка ІРЦ «Вікно в Америку», публікувала відео на сторінці центру у Facebook, в яких давала поради для кращого вивчення англійської мови. Це був огляд інтернет ресурсів, поради з власного досвіду та відповіді на поширені запитання.
В квітні та травні 2020 року відділ «Інклюзивний читальний зал» продовжив дистанційно реалізовувати проєкт «Майстерня радості». На базі соціального гуртожитку Українського товариства сліпих  для дітей співробітники відділу організували 8 online-занять. З допомогою програми Viber Юлія Мельник проводила казкотерапевтичні заняття, флешмоби, години інформації, бесіди-обговорення, що стосувалися організації навчального процесу на карантині, сімейних цінностей, здорового способу життя, комунікації та взаємодії з людьми з інвалідністю.
В червні 2020 року відділ «Інклюзивний читальний зал» розпочав дистанційну роботу з учнями Житомирської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату. Загалом, було проведено 10 арт-терапевтичних занять в межах проекту «ART-майстерня». Проєкт реалізовувався спільно з Парафією св. Василія Великого УГКЦ м. Житомира за фінансової підтримки Львівської освітньої фундації та БФ «Карітас-Київ».
3 квітня 2020 року відділ «Інклюзивний читальний зал» запустив online-курс з вивчення жестової мови «Жестова мова online» Протягом двох місяців вийшло 8 дистанційних занять.  Загалом, крім вивчення жестів, учасники на online-заняттях щоразу мали практичні вправи, орієнтовані на закріплення отриманих знань та перевірку матеріалу за попередніми темами. Уроки жестової мови можна перегляну на нашому youtube-каналі: https://www.youtube.com/channel/UCTEz_8oFXInBPST-E9gtaTw/videos

В квітні 2020 року відділ «Інклюзивний читальний зал» презентував на сторінці Facebook «Інклюзивний відеословник». В період з квітня по травень вийшло 9 випусків за наступними темами: «Людина з інвалідністю», «Порушення слуху», «Порушення зору», «Порушення психіки», «Аутизм», «Інвалідний візок», «Порушення зросту», «Цукровий діабет», «ДЦП». Посилання на випуски «інклюзивного відеословника» на нашому youtube-каналі: https://www.youtube.com/channel/UCTEz_8oFXInBPST-E9gtaTw/videos
Працівники ресурсного  сектору «Інтернет-центр» весь період карантину надають консультативну online-допомогу з питань цифрової грамотності різнопланової тематики: соціальні мережі, електронна пошта, текстовий редактор Microsoft Word, створення таблиць Microsoft Word, пошук в Інтернеті, оплата комунальних послуг та мобільного зв’язку online, урядові сайти, online-доставка тощо.
Активна діяльність фахівців в інтернет-представництвах бібліотеки дає можливість не втратити користувачів, натомість запропонувати їм нові формати користування бібліотекою та її ресурсами. Загальна кількість відвідувань інтернет-майданчиків бібліотеки в соціальних мережах за час карантинних обмежень складає  майже 92, 7 тис., зроблено 464 публікації. Для порівняння: минулого року за той самий період було 310 публікацій та 91, 3 тис. відвідувань.
В умовах відсутності повноцінного обслуговування користувачів, заборони проведення соціокультурних заходів «вживу», працівники бібліотеки не тільки не втратили темпів  online-діяльності, а й навпаки – збільшили  активність, пропонуючи своїм віртуальним відвідувачам цікавий та якісний контент.
Не зважаючи на карантин, ЖОУНБ ім. О. Ольжича не тільки працює в звичайному напруженому режимі, але й розпочинає нові проєкти. Саме такою новинкою став спільний проєкт методичної служби з нашим земляком, другом бібліотеки і надзвичайно цікавою людиною – журналістом Олександром Трохимчуком.  Раз на тиждень,  щопонеділка, на YouTube-каналі відбувається прем’єра нового відео-читання. Цей проєкт краєзнавчого спрямування, у кадрі звучать (і звучатимуть надалі) твори письменників Житомирщини – як давно визнаних, так і поки що маловідомих. Цей проєкт стартував поки що  «безіменним», організатори (які дуже сподіваються на інтерактивність аудиторії) запропонували глядачам залишати в коментарях пропозиції стосовно назви проєкту, а також прізвища авторів та назви їхніх творів для подальших відео-читань. До речі, публікації проєкту (як на сторінці  бібліотеки, так і в професійній спільноті) стали досить популярними і мають майже 3 000  переглядів  (детальніша інформація за хештегом #МетодичнаСлужбаЖОУНБ).
Окремо і більш детально хотілося б розповісти про відео-конференцію «Раут інновацій – разом проти сірих буднів», організовану спільними зусиллями працівників  методичних центрів Вінницької ОУНБ ім. Тімірязєва та Житомирської ОУНБ ім. О. Ольжича. Захід викликав інтерес бібліотечної спільноти України. В ньому взяли участь більш ніж 70 учасників, професіоналів бібліотечної галузі. В ході засідання відбулася змістовна розмова колег: бібліотекарі ділилися практиками та досвідом, обговорювали виклики, прогнозували плани на майбутнє. Відео-конференція виявилась насиченою звітами, історіями успіху, творчими професійними здобутками.
Взагалі, науково-методичний відділ нашої бібліотеки не припинив свою діяльність через карантинні обмеження, хіба що трохи видозмінив її. Методичний супровід створення комунальних закладів «Публічна бібліотека з філіями» в ОТГ (як результат – у квітні-травні поточного року їх створено ще 2), підготовка локальних нормативних документів, випуск інформаційно-методичних матеріалів, проведення (хоч і в суворо обмеженому  режимі) тренінгу «Стратегічне планування в бібліотеках», розробка нового тренінгу «Аналіз потреб громади та послуги бібліотек», консультації в телефонному та  online-режимі, участь у відео-конференціях та дистанційних навчаннях  – це не повний перелік справ методистів ЖОУНБ ім. О. Ольжича. Єдиний напрямок методичної діяльності, який «постраждав» внаслідок карантинних обмежень – виїзди до бібліотек області з метою комплексних обстежень діяльності, надання консультативної та практичної допомоги на місцях, проведення заходів в системі підвищення кваліфікації тощо.
Підсумовуючи вищесказане, очевидно, що не зважаючи на карантин, головна книгозбірня області продовжує плідно працювати в дистанційному режимі, залишаючись корисною для своїх користувачів.

Щиро дякуємо колегам за можливість ознайомитись з їх титанічно-якісною роботою! Бажаємо подальших успіхів! 

 

Адже переконаний, що позитивний досвід наших колег допоможе …

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)