Марафон історій: колективна пам’ять

Бібліотека завжди була центром колекції колективної пам’яті. Це завжди було місцем, де людські переживання зберігаються, кристалізуються, стають вічними. Вони могли передаватися від стародавніх до нових поколінь.
Певним чином бібліотека має відношення до вічності. Тут пов’язуються думки та переживання поза простором та часом. Це відбувається тому, що це місце, яке люди будують для того, щоб черпати з досвіду своїх попередників. Це також робиться тому, що насамперед бібліотека є чудовим збирачем інформації.
На сьогодні доступ до інформації виходить за рамки книг.
Це відбувається не тільки у бібліотеках.
Масштабний проєкт «Українці-рятівники. Марафон історій» розпочав Національний музей історії України у Другій світовій війні   та Український інститут вивчення Голокосту «Ткума». Його мета – зібрати на одному електронному ресурсі інформацію, фото, документи, відео про людей, які під час Другої світової війни рятували євреїв, ромів та інших жертв нацизму. Проєкт реалізовується у партнерстві з Українським інститутом національної пам’яті  .
Завданням проєкту є створити Банк портретів   – зібрати на одному електронному ресурсі інформацію про українців-рятівників. Ресурс уже працює та постійно оновлюється, інформація публікується українською та англійською мовами. Він містить життєві історії, історії порятунку, фото, документи, відеоспогади, архівні матеріали.
Організатори заохочують всіх долучатися до проєкту, а журналістів – поширювати інформацію про нього та історії його героїв. Адже це яскраві розповіді про наших земляків, які в дуже складний час своїми вчинками та щоденним вибором протистояли злу, відстоювали гуманізм і толерантність. Їхній приклад показує всьому світові, як багато було в Україні людей, які не йшли на співпрацю зі злом, але ризикували заради інших і заради збереження людяності.
Бібліотеки можуть долучитися до співпраці у такому проекті. В Україні є публічні бібліотеки які акумулюють величезний масив матеріалів пов’язаних з історією, культурою і традиціями єврейського народу.
Ознайомтесь із роботою Бібліотеки ім. Ошера Шварцмана ЦБС Шевченківського району м.Києва  Це перша в Україні та загалом перша на теренах колишнього СРСР спеціалізована бібліотека єврейської літератури. Багато років при бібліотеці працює клуб з вивчення історичного та культурного надбання євреїв Києва та України «Мнемосіна». Вся оперативна інформація про роботу бібліотеки на ФБ-сторінці
Значне місце єврейська тематика займає у міській бібліотеці Бердичева (Житомирська обл.).  Музей єврейства м. Бердичева розташований у приміщенні міської бібліотеки для дітей у трьох окремих кімнатах. Музей відкрито майже 5 років тому і нині він став екскурсійним об’єктом міста. В успішній реалізації проекту велика заслуга працівників  бібліотечної системи та усіх закладів культури міста.

Оскільки музей знаходиться у бібліотеці, бібліотекарі проводять екскурсії, опановують компетенції краєзнавців і архівних працівників.
У цій бібліотеці започатковано проєкт «Захистимо пам’ять». В рамках якого відбуваються зустрічі з очевидцями Голокосту. Створена інформаційна тека, зафільмовані спогади. Ці матеріали використовуються для проведення заходів та під час екскурсій.
Як бачимо, бібліотекарі Бердичева працюють у одному напрямку із анонсованим проектом «Марафон історій».

Матеріал підготовлений гол. бібліотекарем НМВ – Кравченко С.А.

Фото з сайту Мій Бердичів

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)