Бібліотеки — гравці на полі життєстійкості: кожен може та мусить діяти!

Нещодавно на одній із сесій Коропської селищної ради, що на Чернігівщині, було ухвалено рішення про створення публічної бібліотеки. До управління громади передано центральну районну бібліотеку.
Що нового відбувається в бібліотечній справі громади?
По-перше, після 13 липня припиняє роботу районна бібліотека для дітей у приміщенні школи. Відтепер учні 5-11 класів братимуть літературу у публічній бібліотеці.
По-друге, зараз у бібліотеці «кипить» робота — працівники переносять книги та меблі, прибирають приміщення. Коштом місцевого бюджету селищної ради буде облаштовано головну залу публічної бібліотеки, де проходитимуть виставки, зустрічі, презентації та інші заходи.
Що планується? Селищна рада виділяє фінансування на встановлення вікон, проведення внутрішніх ремонтних робіт. В бібліотеці хочуть створити дитячий простір та облаштувати кімнату матері та дитини.
Докладніше про те, якою буде публічна бібліотека у Коропській ОТГ читайте тут.
Переконливим є той факт, що бібліотечні ініціативи були підтримані у громаді. Так 3 липня на засіданні експертної групи з підрахунку голосів, що надійшли під час голосування за проєкти громадського бюджету, визнано, що проєкт оснащення публічної бібліотеки «Бібліотека — студія «ДІМ» займає друге за пріоритетністю місце. За нього віддали голоси 688 жителів громади.
У заявці учасника орієнтовна вартість фінансування проєкту становила 50 тис. грн. За кошти громадського бюджету  проєкт буде профінансовано на суму у 39 тис. грн. Докладніше про це читайте на сайті громади.
І поки на Чернігівщині докладають зусиль аби втілити плани в життя, в Балті, що на Одещині, 12 червня відкрив свої двері центр новітніх культурно-інформаційних бібліотечних послуг — Балтська публічна бібліотека.
 

 

«Це місце, що належить кожному з нас, міський простір, який розвивається за рахунок участі громади», — розповідають бібліотекарі тут.

Як у Балті відкривали бібліотеку, докладніше можна дізнатися з сюжету ТРК «Балінформкомпанія».

За час карантину у Новосанжарській ОТГ, що на Полтавщині, вдалось закінчити ремонт у бібліотеці.
Що змінилось? У читальній залі та кімнатах встановлено 19 сучасних енергоощадних світильників; на 17 вікнах встановлено жалюзі; оновлено покриття поверхонь стелажів, підлоги коридору та сходів; придбано та встановлено п’ять кафедр для бібліотекарів, стелаж для книг, три столи, пуфи та поличка «Читай»; здійснено реставрацію дивану для читачів.
Оновлений простір створено працівниками відділу благоустрою Новосанжарської селищної ради спільно з працівниками публічної бібліотеки при всебічній підтримці селищного голови Інни Коби. Фотосвітлини можна переглянути на facebook-сторінці «Нові Санджари».
«Як тільки дозволять, ми продовжимо започатковану практику показів мультфільмів та цікавих фільмів, яка на колегії була оцінена Департаментом культури і туризму Полтавської ОДА як ноу-хау від Новосанжарської ОТГ», — йдеться у повідомленні.

Джерело: Обласне комунальне інформаційне агентство «Новини Полтавщини».

Матеріал підготовлено гол. бібліотекарем НМВ М. Адаменко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)