У фокусі питання культури

Як часто ми читаємо періодику? Більшість із нас відповість ствердно, адже кожен має підбірку ЗМІ для регулярного перегляду у друкованому варіанті чи онлайн.
Як часто ми читаємо фахову періодику? Переконана, що вже не така більшість з нас відреагує ствердно, адже кількість її обмежена, доступ не завжди відкритий, періодичність не така як хочеться тощо.
Як часто ми читаємо наукові збірники з фахових проблем? Це питання взагалі буде риторичним для багатьох. Та дарма. Публікації науковців допомагають зорієнтуватися у розвитку знань, подивитися на наші проблеми із сторони, часто через філософські погляди.

Наша бібліотека у своїй структурі має Інформаційний центр з питань культури та мистецтва  , який  займається систематичним вивченням, аналізом та науковою обробкою джерел інформації з питань культури та мистецтва і підготовкою на їх основі аналітичної, реферативної, оглядової, бібліографічної інформації і створення баз даних за тематикою галузі. Здійснюється  формування та зберігання довідково-інформаційного фонду з питань культури та мистецтва.
На сайті Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого   представлені матеріали, які готує Інформентр у розділах:

  • Оглядові, інформаційні довідки за матеріалами преси і неопублікованими документами
  • Бібліографічна інформація
  • Довідкові видання

Варто відзначити, що це колосальний ресурс для тих, хто прагне слідкувати за культурним розмаїттям. Крім того, якщо матеріал доступний у віртуальному просторі, одразу дається пряме посилання на його розміщення.
При перегляді Інформаційного  списку статей з питань культури та мистецтва (Вип. 41), який  включає статті інтернет-версій з наукових журналів, видань, що продовжуються, та збірників закладів вищої освіти культури та мистецтва України, привернула увагу позиція у підрозділі «Регіональна культурна політика, питання децентралізації».

    1. Храпкіна В.А. Форсайт розвитку фінансового забезпечення закладів культури на рівні сільських об’єднаних територіальних громад / Валентина Валентинівна Храпкіна, Юлія Володимирівна Майстренко // Вісн. КНУКіМ : наук. зб. – Київ : Видав. центр КНУКіМ, 2018. – №1. – С. 78–98. – (Серія: Менеджмент соціокультурної діяльності). – Текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://doi.org/10.31866/2616-7573.1.2018.143393  (дата звернення: 18.11.2019). – Назва з екрана.

Автори: ХРАПКІНА Валентина Валентинівна, доктор економічних наук, професор,
МАЙСТРЕНКО Юлія Володимирівна, кандидат економічних наук
Повний текст тут

Для довідки:
Форсáйт (від англ. Foresight — «погляд у майбутнє») — це систематична спроба зазирнути в довгострокове майбутнє науки, технології, економіки та суспільства з метою ідентифікації зон стратегічного дослідження та появи нових високих технологій, що подають надії приносити найбільші економічні та соціальні вигоди
Джерело: Вікіпедія

В  умовах  сьогодення актуальним  вбачається перезавантаження  сприйняття  економічної  привабливості  закладів  культури на місцевому рівні та створення умов для залучення додаткових фінансових ресурсів.
Тема фінансування завжди актуальна і дуже цікаво як науковці пропонують його здійснювати. Адже їх висновки базуються на дослідженнях, вивченнях, узагальненнях і дають прогнози на майбутнє.
Варто зауважити, що дана стаття має дискусійні моменти. Цікаво переглянути її з точки зору бібліотекарів – наскільки ми з вами погоджуємося з деякими твердженнями. Тим більше з позиції 2020 року (стаття була опублікована у 2018 році).

 Матеріал підготовлено гол. бібліотекарем НМВ – Кравченко С.М.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)