Бібліотеки в період карантину – Відкриті серця за закритими дверима

Карантин залишається актуальною темою. Для бібліотек у цей період користувачі були віддаленими, але від того не менш важливими і потрібними.

Днями отримали цікавий матеріал з Миколаївщини.

Зверніть увагу на проєкт «Будь на хвилі з бібліотекою» у форматі «10 питань до влади», проєкт «Бібліотека на зв’язку: твій лікар он-лайн».

Далі наводимо повний текс, підготовлений фахівцями ЦБС:

Діяльність бібліотек Вітовської ЦБС у період карантину.

(Із досвіду роботи)

Вітовська централізована бібліотечна система завжди працює цікаво та творчо. Наші бібліотеки обслуговують різні категорії користувачів. Запровадження карантину для бібліотек було сприйнято як виклик. Ми закрили двері до    своїх бібліотек, але не закрили свої серця для читачів Вітовщини і подбали про інформаційні потреби та нові послуги для них.

В період карантину стало зрозумілим, що нам потрібно виходити на інший рівень роботи. Перше нове впровадження було пов’язане з введенням методичної години щовівторка об 11 годині. Це сприяло підвищенню організованості, зближенню в колективі та призвело до підвищення продуктивної роботи наших бібліотек.

Бібліотеки Вітовської ЦБС запускають челенджі різної тематики. Маленькі читачі готували цікаві відео: до Дня матері, Дня сім’ї,  Дня  пам’яті та примирення та 75-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Бібліотекарі Вітовської ЦБС та користувачі взяли участь у флешмобі і підготували відео до Дня вишиванки, до Дня захисту дітей.

В період карантину у Вітовській централізованій бібліотечній системі у  проєкті «Будь на хвилі з бібліотекою»  стартував формат «10 питань до влади». Наші бібліотеки завжди позиціонували себе як місток між владою та громадою. Ми виступаємо в інтересах своїх користувачів, тому такий формат має зараз резонанс та свої досягнення і здобутки. Гостями наших он-лайн зустрічей, які публікувались у соціальних мережах були: голова М-Погорілівської ОТГ Ботанін А.Л., голова Вітовської районної державної адміністрації Дзюба Ю.М, голова Галицинівської ОТГ Назар І.В., голова Вітовської районної ради Матвєєв І.С.. Така плідна співпраця за короткий проміжок часу допомогла вирішити питання, які були відкриті довгий час. Через формат роботи «10 питань до влади» пройшли питання водопостачання, лікарень, освіти, житлово-комунальні проблеми, особисті звернення громадян. Процес вирішення запускався одразу після виходу запису он-лайн зустрічі. З нашою допомогою мешканці навіть знаходили роботу.

За період карантину наша бібліотечна система продовжила діяльність у  проєкті «Бібліотека на зв’язку: твій лікар он-лайн», бо здоров’я та добробут мешканців району займає ключову позицію в роботі бібліотек системи. В цьому проєкті на питання від громади району відповідали: головний лікар міської лікарні №5 – Терентьєва О.В., завідувачка жіночою консультацією міської лікарні №5 – Гунова О.М.. Вони надавали відповіді по роботі лікарні та лікарів, розповідали про послуги, які надають пацієнтам. Всі наші соціальні проекти спрямовані на полегшення  та спрощення життя жителів Вітовського району.

Окрім, фізичного здоров’я людина має бути і психологічно здоровою. Брак фахівців психологів в сільській місцевості, неможливість звернутись по допомогу, або знайти відповіді на питання підштовхнуло нас на впровадження психологічних послуг в проєкті «Бібліотека релаксації та позитиву». Раніше ми збирали тренінги у бібліотеках та карантин заборонив зібрання, але не став нам на заваді. Через оголошення в соціальних мережах, а також систематичною роботою бібліотекарів ми збирали он-лайн тренінги для всіх охочих: «Емоції – допомога або перешкода?», «Психологія іміджу. Створи свій власний імідж», «Мрії здійснюються. Як правильно мріяти», «Весь світ в тобі», тренінг про сім’ю та виховання дітей.

Головним напрямом нашої роботи, все ж таки залишається – книга. В соціальних мережах з’являються відео огляди нової літератури, маленькі читачі беруть участь у марафоні «Прочитав сам, рекомендуй іншім», а також продовжуються літні читання.

Карантин довів, що ми працюємо в правильному напрямку, в цей період відкрилися нові можливості, розширилися свої горизонти, довели собі та іншим, що неможливого не існує і бібліотеки завжди на хвилі незалежно від обставин. В цей складний період для всієї країни бібліотекарі не залишили справу, яку люблять всім серцем.

Вся інформація розміщена на ФБ-сторінці

P.S. Колеги, розповідайте про цікавий досвід. Діліться своїми досягненнями, проблемами, рішеннями. Історії успіху – надихають!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)