Ті, що сплять, втрачають можливості

Час від часу на нашому блозі ми інформуємо про програми, проєкти, до яких бібліотекам варто долучатись.
Сьогодні пропоную звернути увагу на ПРОЕКТ КЕШЕР. Проєкти від Кешер пропонують  оригінальні  комплекси заходів/дій,  які стануть в нагоді не лише користувачам бібліотек, але й мешканцям ваших громад.
Коротка довідка: ПРОЕКТ КЕШЕР (у перекладі з івриту означає  «ЄДНІСТЬ») оформився у Міжнародну жіночу організацію із представництвом у 5 країнах світу. Ідея проєкту сконцентрована в словах Осипа Мандельштама: “Кожна людина – як літера в алфавіті: щоб утворити слово, треба злитися з іншими”.

«ЖІНОЧЕ ЗДОРОВ’Я» – є одним з базових напрямків роботи Проекту Кешер, який покликаний здійснити реальний вплив щодо зміни особистісного ставлення жінок до власного здоров’я, а також зміни громадського підходу в сфері збереження здоров’я за допомогою об’єднання з партнерськими організаціями, медичними спільнотами, громадськими організаціями, національними громадами і ЗМІ.
Цей напрямок дозволяє бібліотекам долучитись до низки проєктів:

Проєкт «Жіноча сторона карантину» спрямований на психологічну та інформаційну підтримку жінок України під час пандемії COVID-19.

Під час карантину жінки зустрілися не тільки з небезпекою захворіти на Covid-19, але й з проблемами: зменшення або втрата доходів, догляд за дітьми та літніми батьками, неможливість відвідати лікаря, посилення випадків домашнього насильства, постійний стан напруження та тривоги за майбутнє…
У таких умовах важливо навчитися адаптовуватись, отримувати необхідну інформацію та підтримку від небайдужих організацій.
Тому, долучайтесь! Детальніше тут

Проєкт «Healthy Breasts: проти раку молочної залози».

В Україні, за статистикою, кожна 7-8 жінка має проблеми із грудними залозами, проте до лікарів звертається занадто пізно: у кожної 4-тої жінки при першому огляді виявляють захворювання на пізніх стадіях (джерело тут ). Змінити ситуацію допоможе профілактика та раннє виявлення хвороби, адже на I стадії рак грудей виліковується у 95% жінок.
Проєкт «Healthy Breasts: проти раку молочної залози» спрямований на популяризацію профілактичних дій щодо ранньої діагностики раку грудей та формування проактивного відношення жінок до свого здоров’я.
Проект складається із двох напрямків, в рамках яких проводяться різноманітні заходи:
Напрямок «Я – знаю!» – інформаційно-просвітницький, що включає: тематичні акції, вебінари та тренінги, розповсюдження брошур та буклетів, флешмоби «Я вибираю життя!»
Напрямок «Я – роблю!» – конкретно-активні кроки щодо збереження здоров’я, які включають: Дні здоров’я, медичні огляди та консультації
У рамках даного проекту проводиться щорічна Жовтнева акція «Рожева стрічка» – одна із ключових подій річного циклу активності Проекту Кешер.
Довідка:
Рожева стрічка – символ, який використовується для інформування суспільства про проблему раку молочної залози. Стрічку носять на одязі чи на сумці, причому не тільки жінки, а й чоловіки, зображують на плакатах, на сувенірній благодійній продукції. Навіть відома фраза “keep calm” (заспокойся) продовжена з використанням цієї тематики – “keep calm and think pink” (заспокойся й думай про рожеву стрічку).

У ТРЦ «Київ» та ТЦ «Злато місто» волонтери зaгону «Єдність» УМCA доводили полтавкам, що рак грудей – не вирок , м. Полтава, 2019р.)

Якщо поділяєте мету проєкту та бажаєте стати його частиною долучайтесь тут

Проєкт «Мама для мами»
Одразу зазначу, що проєкт реалізується у м. Дніпро (Дніпропетровська обл.), але певні ідеї, напрямки можуть наштовхнути на розробку власного проєкту, який врахує місцеві потреби і ваші можливості.
Проєкт «Мама для мами» покликаний допомогти молодим жінкам, що народили первістків, адаптуватися до нової соціальної ролі матері у перший рік життя немовля.

Цілі проєкту: 

  • Посилити у молодих мам позитивне сприйняття себе та своєї нової ролі для формування здорових взаємовідносин між мамою і немовлям
  • Емоційно підтримати молодих мам задля подолання післяпологової депресії та стресу
  • Сприяти формуванню у молодих мам нових навичок та вмінь

Реалізація проекту включає дві складові:
– Щотижневі візити спеціально підготовлених досвідчених мам (ментор-мам) до молодих мам.
– Регулярні зустрічі молодих мам та їх партнерів із фахівцями різних напрямків (педіатрами, гінекологами, психологи, педагогами тощо). На цих заходах малюки знаходяться під наглядом, а батьки мають змогу пройти консультацію спеціалістів
Детальну інформацію можна отримати у кураторки проекту Елли Гончарової elnat5519@gmail.com
Проєкт «Правда про жіноче здоров’я» реалізується за підтримки Канадського фонду «Grand Challenges Canada» і спрямований на просвітницьку роботу щодо просування фактів та формування прогресивного громадського погляду на питання жіночого здоров’я, репродукції, розладів настрою і поведінки в різні періоди життя жінки.

Цілі проєкту:

  • Створити безпечний простір для жінок з метою вивчення та подолання міфів щодо різних тем жіночого здоров’я
  • Мотивувати жінок на самостійний вибір у галузі здоров’я та захист власних прав
  • Розповсюдити новини про політику в галузі охорони здоров’я, її нововведення та зміни

Реалізація проекту  включає:
12 подкастів на Громадському радіо, які пов’язані із темами сексуальності, репродуктивного і материнського здоров’я та впливу пропонованих змін на охорону здоров’я в Україні. Цикл програм «Правда про жіноче здоров’я» вже отримав відзнаку ґендерної рівноваги від ГО «Ла Страда Україна» та ГО «Інформаційно-консультативний жіночий центр».
На сьогоднішній день розроблено та оформлено буклети по темам подкастів.
Тематичні буклети надають доступ до правдивої, якісної інформації, яка часто завуальована та обтяжена міфами: менструація післяпологова депресія, гормони, сексуальне життя у старшому віці, менопауза і т.п.
Бібліотекам, що долучились до реалізації Цілей сталого розвитку, а саме Цілі 3 Забезпечити здоровий спосіб життя і сприяти добробуту для всіх в будь-якому віці , вищезазначені буклети стануть вагомим підґрунтям в їх профілактичній освіті та просвітницькій роботі.

Переглянути усі буклети можна тут
Зберегти усі буклети у хорошій якості для друку тут

Діяльність у 10 містах України (Вінниця, Дніпро, Київ, Кривий Ріг, Одеса, Рівне, Харків, Херсон, Хмельницький, Черкаси) шляхом проведення різноманітних заходів – тренінгів, акцій, Днів здоров’я, круглих столів та дискусійних майданчиків, інформаційних кампаній
Так, правду про жіноче здоров’я змогли дізнатися учасники семінару, що відбувся в Центральній міській бібліотеці  імені Лесі Українки  м. Черкас (2019 рік)

Дізнатись детальніше про проєкт можна тут
 Проект «16 днів активності проти гендерного насильства у ставленні до дівчат та жінок»  покликаний підтримати міжнародну кампанію ліквідації всіх форм та проявів гендерного насильства щодо дівчат та жінок й об’єднати українські жіночі ініціативи у цій місії.
У межах проекту «16 днів проти гендерного насильства у ставленні до дівчат та жінок» пропонуються заходи:
– Заняття та відкриті діалоги в жіночих об’єднаннях на теми: «Стереотипи та їх роль в житті жінки», «Жінка в чоловічому світі» тощо
– Спільні зустрічі українських жіночих ініціатив та представниць національних громад для обговорення гендерної проблематики
– Розширені зустрічі, лекторії та діалоги між дітьми, батьками і вчителями, психологами та соціальними співробітниками, перегляд і обговорення тематичних фільмів по профілактиці буллінгу
– Тренінги та заняття щодо питань формування особистого простору, встановлення чітких особистісних меж та вміння сказати «Ні»
– «Ця рука не вдарить жінку» – профілактична діяльність з хлопцями та чоловіками.
Якщо поділяєте мету проекту, то стати стати його частиною можна тут 

Далі буде про «Форум-театр. Єдиний простір»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)