Простір для проактивного включення та творення культури в громаді

«Створення об’єднаних територіальних громад дало поштовх до впровадження кардинальних змін у системі надання якісних і доступних культурних послуг на місцевому рівні. І це вкрай важливо, адже культура створює можливості для молоді та активних жителів у громадах реалізовувати себе у сферах, відмінних від професійної діяльності. А змістовне дозвілля допомагає згуртовувати та розвивати громаду, зацікавлює людей та зменшує напруження між ними» – говорить Світлана Фоменко, заступник міністра культури та інформаційної політики .
 “Децентралізація дала можливість громадам акумулювати весь їх культурно-ресурсний потенціал – культурні традиції, спадщину, практики та інфраструктуру – та направити їх на місцевий розвиток. Багато громад скористались цими можливостями та запровадили культурні практики, які не поступаються кращим європейським зразкам та якими ми можемо пишатися”, – зазначила вона у своєму виступі 11 червня під час онлайн-презентації та обговоренні результатів проєкту «Децентралізація та реформа культурних послуг».
На цьому заході було презентовано збірник «Кращі практики та шоукейси у сфері культури» 
 У збірнику “Кращі шоукейси та практики” ви знайдете успішні проєкти, які об’єднали громади навколо спільних культурних цінностей, що допомагають зберігати культурну спадщину та дозволяють пишатися своєю громадою.
Збірник підготовлений в рамках проєкту “Децентралізація та реформа культурних послуг”, який реалізовується громадською організацією “Товариство дослідників України”, у партнерстві з Міністерством культури та інформаційної політики України, за фінансової підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC).
Тут представлено 10 успішних шоукейсів та 10 успішних практик. Кожний кейс має свою мотивацію, причини, що змусили започаткувати практику. Описується цільова аудиторія, охопленість.
Особливу увагу привертають бібліотечні кейси. Про ці бібліотеки ми вже згадували на Блозі, але подивимось на них  та їх проекти ще раз з великою приємністю.
Отже, 
«URBAN – HALL» –  Юнацька бібліотека Управління культури Лозівської міської ради (Харківська обл).
Проєкт спрямовано на створення місця для особистої творчості та натхнення,  затишного простору для творчого розвитку через організацію зони «URBAN – HALL»,  облаштування її творчої майстерні сучасними технічними  засобами.  «URBAN  –  HALL» має стати платформою,  що дає можливість створювати нові проєкти, формувати творчу компетентність молоді через систему інтегрованих занять. Проведення майстер-класів у формі колективних творчих справ у зоні  «URBAN  –  HALL» дасть можливість вивчити матеріали і прийоми роботи, отримати практичні поради, набути необхідних  навичок і перейти до самостійної творчості.
Облаштування «URBAN  –  HALL»   мало на меті створення затишного простору у МІСТІ для МІСТА та для МІСТЯН. Безліч заходів проходить в читальному залі бібліотеки, в ігровій зоні  «Хобі-drive», на дитячому абонементі.
 «Центр розвитку особистості  «STEPHUB» КЗ “Центр культури та дозвілля Степанецької сільської ради” (Черкаська обл.)
Метою  проєкту є сприяння соціалізації та самореалізації молоді; інтелектуальному, моральному, духовному розвитку молоді, реалізації її творчого потенціалу; національно-патріотичному вихованню; популяризації здорового способу життя; працевлаштуванню молоді та зайнятості у вільний час.
Центр розвитку особистості «STEPHUB» – це оригінальний мистецький простір з окремими зонами для ігор, роботи з мультимедійними матеріалами, читанню книг та проведення майстер-класів. Особливу увагу в розробці інтер’єру Центру приділили оновленню меблів: встановлення яскравих та сучасних стелажів для книг, шаф, столів, стільців та м’яких пуфів.
Про цей проєкт можна також почитати тут  .
 Інформаційно-культурний та дозвіллєвий центр громадиТростянецька публічна бібліотека (Сумська обл.)
Зробити бібліотеку невеличкої міської ОТГ соціальним майданчиком для спілкування всієї громади. Створити не просто класичну бібліотеку, а повністю модернізований заклад з електронним каталогом, електронним читацьким формуляром та автоматизованою видачею літератури, який гостинно прийматиме в своїх стінах користувачів різних категорій, матиме в розпорядженні сучасні інтернет-комунікації, стане публічним простором для кожного, незамінним місцем зустрічей для активістів, посадовців, де можна вирішувати питання розвитку міста.
Бібліотека, як соціокультурний центр громади відкрита для людей всіх вікових категорій, різного соціального статусу та статі.
Проєкт «Бібліоекспрес «Читаюча громада» – комунальний заклад «Публічна бібліотека Чернеччинської сільської ради» та 6 бібліотек-філій (Сумська обл.).
Жителі віддалених населених пунктів громади не мають можливості отримувати повноцінні бібліотечні послуги. Саме для вирішення цієї проблеми керівництво громади започаткувало проєкт “Бібліоексперс”. Основною метою організаторів є забезпечення права усіх жителів громади на отримання своєчасної, повної і достовірної інформації та доступу до бібліотечних ресурсів.
На даний момент проєкт охоплює жителів 8 населених пунктів Чернеччинської об’єднаної териториальної громади. Завдяки реалізації практики, скористуватися бібліотечними послугами може приблизно 1000-1500 людей. Обов’язковими зупинками «Бібліоекспресу «Читаюча громада» є заклади культури, приміщення старостатів, магазини та сільські навчальні заклади.
Цільова аудиторія проекту – усі жителі населених пунктів, віддалених від стаціонарних бібліотек Чернеччинської ОТГ. Читачі різного віку, статі та соціального статусу.
«Молодіжний простір» на базі сільського закладу культуриПрогресівський сільський будинок культури (Кіптівська ОТГ, Чернігівська обл.).
Однією з причин реалізації проєкту є пошук нових форм роботи сільських закладів культури в умовах децентралізації, вдосконалення та оновлення посадових обов’язків клубних та бібліотечних працівників. Саме вони стали першопрохідцями (молодіжними працівниками) інституції громадянського суспільства, налагодивши взаємодію у роботі з молоддю “Молодіжного простору” Прогресівського сільського будинку культури.
Мотивуюче бажання популяризувати не лише розвиток аматорського мистецтва чи книгочитання, а й створення умов для функціонування сучасного простору, в якому можна проводити змістовне дозвілля щодня. Молодіжний простір – це майданчик для втілення ідей в життя, середовище цікавої, веселої та розумної молоді, якісна україномовна бібліотека, невеличкий кінотеатр, інформаційний центр для молоді! На разі центр забезпечує:

  • вільну зону Wi-Fi;
  • кіноперегляди в приміщенні і під відкритим небом;
  • засідання об’єднання декоративно-прикладного мистецтва;
  • тематичні бесіди з фахівцями (медицина, поліція, психологія тощо);
  • семінари, тренінги, круглі столи з досвідченими наставниками;
  • годину читання “Читаймо вголос”;
  • щоденне вільне спілкування, чаювання в теплому, сучасному приміщенні.

 Як бачимо, успішним можна зробити проект у різних напрямках, як суто бібліотечних так і у співпраці та партнерстві. Важлива внутрішня мотивація організаторів та підтримка громади. Звичайно, багато питань, про які хотілося б поговорити, уточнити, деталізувати. Сподіваємося, що з кожним випуском «Успішних практик» ми будем бачити історії успіху бібліотек ОТГ.

Матеріал підготовлено гол. бібліотекарем НМВ – Кравченко С.М.

Фото із збірника “Кращі шоукейси та практики”

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)