Професійні конкурси – сходинки творчості

Бібліотечні конкурси сприяють поглибленню професійних знань бібліотекарів, розвитку творчої ініціативи і є своєрідним контролем за рівнем самонавчання. Мета бібліотечного конкурсу – виявити найкращих серед професіоналів. Ця форма – найбільш творча серед усіх, заходи конкурсу потребують ретельної підготовки і проведення великої організаційної роботи (створення положення про конкурс, розробка конкурсних завдань, написання сценарію, підготовка реквізиту і т. ін.).
Професійні конкурси проводяться з метою розвитку ініціативи і творчої активності бібліотекарів, підвищення мотивації до удосконалення професійних компетенцій, концентрують увагу на актуальних питаннях бібліотечної діяльності, сприяють поширенню інноваційного досвіду. Методичні служби забезпечують  організацію професійних і творчих конкурсів різного рівня.
Мета таких заходів – допомагати працівникам бібліотек у професійній і особистій реалізації, піднести престиж і соціальний статус бібліотечної професії, привернути увагу громадськості та органів влади до діяльності книгозбірні, поглибити партнерські стосунки із зацікавленими організаціями.
Які ж конкурси проходять зараз ?
Триває  прийом документів на конкурси і відзнаки, оголошені Українською бібліотечною асоціацією (УБА).
Це літо – унікальне, і досвід роботи бібліотек в умовах пандемії також унікальний. Впевнені, що вам є що розповісти про себе, які проєкти представити на конкурс “Бібліотека року”.  Тож не баріться, літо мине швидко!
Крім конкурсу «Бібліотека року» УБА запрошує подаватися на  Всеукраїнський конкурс «Творчий злет: молодий бібліотекар року 2020»  , який проводиться Президією та Молодіжною секцією УБА. Участь можуть брати молоді бібліотечні фахівці віком до 35 років, які мають стаж роботи у бібліотеці не менше 1 року.
З нетерпінням чекаємо на підсумки Всеукраїнського конкурсу імені Л. Б. Хавкіної серед молодих бібліотечних фахівців на кращу наукову роботу та інноваційний проєкт, який проводиться з нагоди 150-річчя від дня народження (2021 р.) видатної бібліотекознавиці, однієї з фундаторок Харківської бібліотечної школи Любові Борисівни Хавкіної. Засновниками Конкурсу є ВГО Українська бібліотечна асоціація (УБА), Харківське обласне відділення (філія) ВГО Українська бібліотечна асоціація (Харківське ОВ УБА) за підтримки Харківської державної академії культури (ХДАК), Харківської державної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка (ХДНБ ім. В. Г. Короленка).
Детальніше про конкурс у Положенні .
Спробуйте, адже можливо саме ваша бібліотека стане кращою.
Це традиційні конкурси, які відбуваються щорічно.
Оригінальними і цікавими видаються конкурси серед бібліотечної спільноти, які відбуваються у регіонах.
Так, тільки з останніх, на які варто звернути увагу – конкурси від обласних бібліотек.
Обласний конкурс на кращу відеопрезентацію бібліотеки «Візитна картка бібліотеки» започаткований Управлінням культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА, Черкаським обласним відділенням УБА, обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Тараса Шевченка.
Проводиться в бібліотеках області з 01.06.2020 по 30.07.2020р.
Мета та завдання конкурсу:
– стимулювання зацікавленості бібліотечних працівників в утвердженні бібліотечних закладів, як центрів розвитку громад, через впровадження інноваційно-креативних форм та напрямків діяльності;
– активізація та оновлення діяльності бібліотек та громад в напрямку «Бібліотека і громада: грані співпраці та розвитку»;
– виявлення та представлення творчого потенціалу бібліотекарів шляхом створення відеопрезентацій, відеороликів за вищезазначеною темою.
КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для юнацтва» з нагоди Дня молоді ініціює флешмоб «Інноваційна діяльність молодих бібліотекарів Київщини».
Мета заходу – сприяти популяризації роботи молодих бібліотечних  працівників та їх обізнаністю з діючими інноваційними проектами у бібліотечній мережі Київської області.
Формат участі – відео (не більше 2 хвилин) про професійні досягнення бібліотечної молоді. Детальніше про акцію тут
Цікаву ініціативу розпочинають публічні бібліотеки Вінниччини – Обласний бібліотечний конкурс еколого-просвітницьких проєктів/акцій «Green-майданчик громади – Бібліотека»
Організаторами Конкурсу є управління культури й мистецтв облдержадміністрації, Вінницька ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва та Вінницьке обласне відділення ВГО «Українська бібліотечна асоціація».  Конкурс проводиться з метою: активізації роботи бібліотек Вінницької області у напрямку екологічного просвітництва; урізноманітнення форм бібліотечних заходів щодо формування екологічних цінностей у жителів громад, сприяння збереженню навколишнього середовища та створенню комфортного екологічного простору у бібліотеці.
Завданням конкурсу є розкриття інформаційно-ресурсних можливостей бібліотечних установ, як центрів екологічної інформації для місцевої громади та   транслювання кращого досвіду бібліотек з екологічної просвіти та інформування.
Формат представлення матеріалів: відеопрезентації (відеоролик, мультфільм тощо), тривалістю 3-5 хвилин. Викладається на YouTube, надсилається посилання на його розміщення в мережі Інтернет; традиційні видання (плакат, анотований бібліографічний покажчик, каталог, дайджест, путівник тощо).
Ми з нетерпінням чекатимемо номінантів конкурсу, адже екологічна проблематика має стратегічний аксіологічний та практичний виміри для людини.
Міський конкурс «Есе бібліотекаря» проводить Публічна бібліотека імені Лесі Українки для дорослих міста Києва.
Завдання Конкурсу: привернення уваги громадськості до бібліотечної діяльності; створення позитивного іміджу бібліотеки та бібліотекаря; розвиток творчого потенціалу та навичок бібліотечної журналістики працівників бібліотек.
До участі допускаються прозові твори невеликого обсягу і вільної композиції, що виражають індивідуальні враження та міркування з певних питань та проблем бібліотечної діяльності, підкріплені аргументами та доказами.
Колеги! Якщо ви організували бібліотечний конкурс у своєму регіоні (області, ОТГ, громаді), розкажіть іншим. Всі разом знайдемо ідеї для втілення у бібліотеках.

Матеріал піідготовлено гол. бібліотекарем НМВ – Кравченко С.М.

Картинка з сайту Агенції регіонального розвитку (АРР)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)