Онлайн активності: про минуле і сучасне

Ми з радістю розповідаємо Вам про цікавий досвід роботи публічних бібліотек. Оскільки у зв’язку із нинішньою ситуацією бібліотеки перейшли працювати публічно у віртуальний простір, то відповідно маємо досить прикладів про успішну роботу.
Яких тільки форм роботи не вигадують наші колеги! Але надзвичайно приємно, що у віртуалі базові напрямки роботи залишаються популярними як для бібліотекарів, так і для користувачів бібліотек.
Однією із базових  залишається краєзнавча діяльність.  Усі ПБ ведуть роботу щодо збирання, збереження, забезпечення доступності і популяризації первинних джерел краєзнавчої інформації: неопублікованих документів і місцевих артефактів. Мета цієї роботи: забезпечення повноти інформації про території; збереження пам’яті місцевої громади; формування і розвиток краєзнавчих  і інформаційних потреб у членів громади (шляхом залучення у краєзнавчу діяльність).
Ця робота набуває особливого значення при відсутності у населених пунктах музеїв.
В рамках цієї діяльності ПБ:

  • документує краєзнавчу інформацію: записує усну чи візуальну краєзнавчу інформацію на відповідні матеріальні носії; створює краєзнавчі документи та/або сприяє їх створенню (місцевими жителями, краєзнавцями-дослідниками);
  • збирає, обробляє і зберігає неопубліковані краєзнавчі документи і музейні предмети (за необхідності) і популяризує їх серед користувачів;
  • публікує документи із свого архівного фонду (або сприяє їх публікації), а також поширює інформацію про музейні предмети.
    Про приклади музейної роботи ми вже говорили (див. пост за 13 квітня 2020).   Сьогодні ж поділимося досвідом представлення свого краю силами і ресурсами бібліотеки.
    Цікавим видається проєкт Літинської районної бібліотеки (Вінницька обл.) “Краєзнавчими сторінками Літинщини”, який проходить в рамках “Усної історії”. Історія Літинщини розглядається як частинка історії України кожен куточок якої має свою історію, традиції, легенди, історію урочищ, джерел, криниць, пагорбів, вулиць та ін.
    Бібліотека розповідає про них на своїй ФБ сторінці  починаючи з 12 травня ц.р.
    Вже знаємо про
    “Джерело Пресвятої Богородиці в Літині”
    “Криничку Святого Вознесіння” поблизу с. Яблунівка
    Храм Різдва Пресвятої Богородиці XVIII ст. с. Журавне
    Зиновинську ікону Божої Матері с. Шевченка
    Із нетерпінням очікуємо представлення нових об’єктів.
    Окрім цікавих розповідей, світлин які приваблюють до цього куточка Вінниччини, представлені малі бібліографічні форми:
  •   
  •   
    Бібліотека видає їх у серії «Наші святині». До кожного випуску такого рекомендаційного продукту долучається сільська бібліотека на території обслуговування якої знаходиться пам’ятка.
    Цікавий проєкт започаткувала публічна бібліотека Лозівської  ОТГ (Харківська обл.)
    Проєкт «Чари рідного краю» передбачає світлини і опис красивих місць Лозівщини.  Поки що він у віртуальному просторі на ФБ сторінці публічної бібліотеки Лозівської міської ОТГ. Ця віртуальна краєзнавча подорож дозволяє милуватися краєм.
    Згодом планується видати брошуру «Чари рідного краю» із зображеннями живописних місць. До роботи долучились 22 бібліотеки громади.
    Детально про проєкт у виданні 

Матеріал підготувала Кравченко С.М., гол. бібліотекар НМВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)