Мільйони таємниць: про музеї у бібліотеках

Сьогоднішні тренди розвитку бібліотечної справи розвивають цікавий напрямок – «тематична бібліотека», тобто наскрізною ниткою простежується зв’язок з визначеною тематикою – наприклад, екологія, робототехніка, етнографія (екоБібліотека, техноБібліотека, етноБібліотека) тощо.  В одній професійній публікації це назвали «точками росту» – бібліотеки стають тематичними (профільними площадками).
Пропоную поговорити саме про вбудовування народознавчої тематики у роботу публічної бібліотеки, адже бібліотеки мають краєзнавчі ресурси та багатий досвід культурно-просвітницької й пошуково-дослідницької діяльності.
Часто ПБ є своєрідним краєзнавчим центром, поєднуючи бібліотечні, архівні і музейні форми краєзнавчої діяльності.
Маємо чимало прикладів створення музейних куточків, а інколи навіть музейних кімнат у бібліотеці. Окрім стендів з літературою, оформлюються художні експозиції, де демонструються предмети народного побуту, зразки старовинного одягу, картини місцевих художників,  відтворюються елементи інтер’єрів хат тощо.

Приклад. Починаючи з 1993 рр. і по цей час при бібліотеці №15 для дітей Голосіївської ЦБС міста Києва працює музейна кімната «Материнська світлиця», у якій популяризуються надбання історії, культури і традицій українського народу. В ній знаходиться постійнодіюча виставка авторських виробів: вишиті рушники, народне вбрання, предмети декоративно-прикладного мистецтва, національні костюми, зразки глиняних виробів періоду Трипільської культури. Тут експонуються виставки художників-інвалідів. Основні ідеї та наповнення цієї автентичної музейної кімнати створює та підтримує працівник бібліотеки. Вона розробила дизайнерську версію стилізованої української печі та декоративного тину із верболозу. В цьому залі проводяться різноманітні зустрічі з цікавими людьми, фестивалі поезії та авторської пісні, бібліотечні презентації, краєзнавчо-народознавчі заходи, театралізовані постановки, кінолекторії, зустрічі з народними колективами, артистами, письменниками, художниками та музикантами.
Детальніше тут : http://ditbibl15.blogspot.com/2018/01/blog-post_15.html
Про музеї та музейні експозиції у публічних бібліотеках м. Києва читайте
Музеї та музейні експозиції публічних бібліотек Києва / [упоряд. О.І. Романюк, О.Р. Дудок ; ред. О.М. Трубайчук] ; Департамент культури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) ; Публічна бібліотека імені Лесі Українки для дорослих м. Києва.  Тернопіль : [ТОВ “”Терно-граф”], 2017.  24 с. : іл. 

Приклад. 6 грудня 2012 року при бібліотеці №2 для дітей Тернопільської міської ЦБС, яка знаходиться у пам’ятці архітектури XIX ст. “Вілла Грабовських”, відкрито музей “Літературне Тернопілля”. Експозиція музею розповідає про розвиток літературного процесу краю від найдавніших часів до сьогодення. Метою роботи музею є збереження літературного надбання краю, згуртування громади міста для відродження славетних традицій красного письменства Галичини.

Серед послуг бібліотеки:

    • екскурсії;
    • виставки;
    • уроки літератури рідного краю;
    • презентації книжкових видань;
    • вечори за участю письменників, художників, краєзнавців та майстрів мистецтв

 Детальніше тут: http://librarymuseum.blogspot.com/p/blog-page.html
Таку практику мають і сільські бібліотеки

Приклад.  Закарпатська обл, Рахівський район, с.Богдан. Міні – музей при бібліотеці, являється єдиним в Богдані. Завдяки читачам і жителям села зібрано біля 30-ти унікальних експонати. . Серед зібраних предметів цікаві старовинні речі домашнього вжитку: самопрядка, промисли гуцулів, веретена, постоли, уставки, гуцульський одяг, серветки, рушники, та багато іншого. Саме тут проводяться уроки народознавства.
Експонати також використовуються поза стінами бібліотеки – це зазвичай оформлення виставок на гуцульських фестивалях, та масових заходах в межах села.
Бібліотека перебуває постійно в пошуку: музей поповнюється новими експонатами , збираються сімейні реліквії. І так помаленьку робота триває, адже музей – це живий організм , який постійно розвивається і поповнюється . І допомагають нам в цьому читачі.
Жителі села розглядають бібліотеку , як головну хранительку культурної і соціальної пам’яті місцевої громади.
Детальніше тут : http://bogdanbiblioteka.blogspot.com/p/iuilug.html
У сучасному світі зростає конкуренція між громадами у боротьбі за туристів, мешканців, все активніше та креативніше необхідно підходити до використання інструментів промоції.
Особливо ціннісні такі експозиції у сільських бібліотеках, які включаються у туристичну систему територій.

Матеріал підготовлено Кравченко С.М., гол. бібліотекар НМВ.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)