Віртуальна довідка або Як залишитися бібліотеці потрібною?

Сучасний користувач потребує оперативної та якісної інформації. Це особливо гостро ми відчули у  зв’язку із запровадженням на території України заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу COVID-19.
Бібліотеки пропонують скористатися інформаційними ресурсами онлайн: електронним каталогом, базами даних, електронними бібліотеками, віртуальною довідкою, виставками нових надходжень документів і т.п.
Електронні каталоги, бази даних передбачають наявність спеціального програмного забезпечення, а тому не всі бібліотеки спроможні, на жаль, нині працювати у цьому напрямку.
За даними 2018 року в Україні лише близько 540 публічних бібліотек мають власні БД. Трохи більше 350 бібліотек мають електронні каталоги. Тільки 44 книгозбірні працювали над власними електронними бібліотеками. Не секрет, що це переважно потужні бібліотечні заклади.
Про надання довідок звітує кожна бібліотека. Так, протягом 2018 року тільки тисяча бібліотек не вказали про кількість довідок. Всі інші, а це більше 14 тис. бібліотек їх виконують. Кількість довідок різна: від однієї-двох протягом року до 120-150 за один день.
Проте саме життя вимагає від бібліотек віртуальної доступності.
На сьогоднішній день розвиток Інтернет-технологій досяг такого рівня, що створення власного сайту або блогу стало цілком доступним навіть для найменшої бібліотеки. Віддалене ДБО може реалізовуватися на сайті будь-якої бібліотеки.
Віртуалізація ДБО дозволяє розширити спектр  продуктів і послуг публічної бібліотеки. Віддалене ДБО націлене на максимальне охоплення реальних і потенційних користувачів, а також на оперативне забезпечення користувачів повною, достовірною і якісною інформацією. Для бібліотеки віртуальне ДБО також є додатковою можливістю просування інформації про власні ресурси, продукти, послуги.
Сьогодні пропоную поговорити про віртуальну довідку.
Віртуальна довідка – це інтерактивна послуга, за допомогою якої надаються відповіді на запити віддалених (індивідуальних та колективних) користувачів, пов’язані з пошуком інформації з усіх галузей знань.
Віртуальне обслуговування має перспективи і тому на це треба звернути увагу. Поки що віртуальні довідки доступні трохи більше ніж у двох сотнях публічних бібліотек. Однозначно, що така кількість навряд чи задовольняє потреби наших користувачів.
Серед бібліотек, які вже працюють в ОТГ є такі, що надають віртуальні довідки. Наприклад, Балаклеївська сільська бібліотека  Балаклеївської ОТГ  (Черкаська обл.) через свій блог надає віртуальні довідки   .

Бібліотека виконує разові запити віддалених користувачів. Послуга  безкоштовна. Бібліотека забезпечує конфіденційність особистих даних про користувача. На сайті чітко прописані правила – які запити приймаються до виконання; які не розглядаються і не виконуються, інші обмеження. Також вказується адреса для надсилання запитів, і терміни їх обробки.
Віртуальні довідкові служби бібліотек мають свої особливості. Але фахівці визначають загальні, основні принципи якими керуються усі віртуальні бібліотечні служби – загальнодоступність і безкоштовність. Будь який користувач інтернету, який зайшов на сайт бібліотеки може подати свій запит у будь який час, з будь якої точки. Обмеженням зазвичай є мова, на якій приймаються запити.
Для тих, хто планує долучитися до виконання довідок віртуально, варто пам’ятати:

  • Обов’язково виконувати всі прийняті запити. Це передбачає обов’язкове інформування навіть про відмову виконання із зазначенням причини (які мають перераховуватись у правилах). За умови неможливості якісного виконання користувача необхідно про це поінформувати і зорієнтувати до шляхів подальшого пошуку.
  • Оперативно виконувати запити. Терміни визначаються правилами. В іншому випадку, необхідно інформувати користувача про причини затримки і орієнтований термін виконання.
  • Спілкуватися із користувачами максимально коректно у поєднанні із лаконічністю відповідей.
  • Архів виконаних довідок – необхідна річ.

Якщо ваша бібліотека поки не долучилась до віртуальної довідки, можна рекомендувати тих, хто має значний досвід. Такі послуги надають різні бібліотеки:
Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого https://nlu.org.ua/article.php?id=40
Національна бібліотека України для дітей http://www.chl.kiev.ua/Default.aspx?id=3873
Державна бібліотека для юнацтва http://www.4uth.gov.ua/resursy/index.htm
Одеська національна наукова бібліотека http://odnb.odessa.ua/mods/ua/askme
Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г.Короленка https://korolenko.kharkov.com/virtualna-dovidka.html
Обласні універсальні наукові бібліотеки
Вінницька ОУНБ https://library.vn.ua/for-users/spravka-search
Волинська ОУНБ http://www.ounb.lutsk.ua/pravila.html
Дніпропетровська ОУНБ https://www.libr.dp.ua/?do=virtb
Житомирська ОУНБ http://www.lib.zt.ua/ua/forum
Закарпатська ОУНБ http://www.biblioteka.uz.ua/dovidka/
Запорізька ОУНБ http://zounb.zp.ua/vss/
Кіровоградська ОУНБ http://chl.kiev.ua/cgi-bin/sp/
Львівська ОУНБ http://www.lounb.org.ua/index.php/home-mainmenu-1/2016-03-16-12-42-28
Миколаївська ОУНБ http://reglibrary.mk.ua/index.php/zapitannyavidpovidи
Одеська ОУНБ https://biblioteka.od.ua/virtualna-dovidkova-sluzhba/
Полтавська ОУНБ https://library.pl.ua/poslugi/virtualna_dovidka/
Сумська ОУНБ http://www.chl.kiev.ua/cgi%2Dbin/sp/
Тернопільська ОУНБ http://library.te.ua/vrtualyna-dovdkova-sluzhba/vrtualyna-dovdka/
Харківська ОУНБ http://library.kharkov.ua/library/faqs/
Херсонська ОУНБ https://lib.kherson.ua/vss.htm
Хмельницька ОУНБ http://www.ounb.km.ua/faq/index.php
Черкаська ОУНБ http://www.library.ck.ua/index.php/2010-08-31-07-43-41
Чернівецька ОУНБ http://www.library.cv.ua/virtualnadovidka
Чернігівська ОУНБ http://libkor.com.ua/index.php?id=5&sid=2
Публічна бібліотека імені Лесі Українки м. Києва http://lukl.kiev.ua/index.php/virtualna-bibliografichna-dovidka/sluzhba-virtualna-dovidka

Матеріал підготовлено гол. бібліотекарем НМВ – Кравченко С.М.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)