Як бібліотеки Шостки змінюють життя громади

Як бібліотеки гуртують громади, як діяльність бібліотек може змінити та наповнити новим змістом життя її мешканців? На жаль, ця важлива і актуальна тема рідно знаходить висвітлення   у засобах масової інформації, хоча певні винятки існують, адже деякі громади зробили з бібліотек інформаційно-культурні осередки, які повністю задовольняють потреби та очікування своїх відвідувачів. Саме ця тема порушується в публікації  ШосткаNews.City «Як бібліотека Шостки перетворилась в соціокультурний центр, де цікаво буде всім».

У склад Шосткинської Централізованої бібліотечної системи (ЦБС) входять дев’ять бібліотек. З них чотири — для дорослих, три – дитячі. У 2019 році бібліотечна система поповнилась, до неї приєдналася бібліотека села Ображіївки, а на початку 2020 року у склад увійшла бібліотека села Погрібки. Сьогодні бібліотечні заклади Шостки є просвітницькими інформаційними центрами, які виконують роль соціокультурних об’єктів та об’єднань за інтересами.

Заступник директора КЗ «Шосткинська міська Центральна бібліотечна система» Світлана Портянко повідомляє, що всі 5 бібліотек міста надають своїм користувачам безоплатний доступ до мережі Інтернет. Упродовж року послугами книгозбірень скористувалося 20 тисяч читачів, з них — половина молоді до 18 років. Шосткинська бібліотечна система перша в області впровадила державницький онлайн-проєкт «Дія. Цифрова освіта», який направлений на підвищення цифрової грамотності населення, який викликав значну  зацікавленість  відвідувачів і  переважно це люди зрілого віку. Однак, у місті Шостка Університет третього віку працює з 2010 року, який забезпечує людям старшого покоління їх активне довголіття та дає можливість реалізації права на отримання нових знань, умінь, сприяє розвитку нових навичок, допомагає активізації творчих здібностей, інтересів та захоплень.

Послугами Інтернет-центру щороку користуються 1400 осіб. Найактивнішими відвідувачами традиційно залишаються студенти вузів і технікумів, службовці, учні середніх шкіл. Інтернет-центр розширює межі традиційного бібліотечного обслуговування, пропонуючи своїм користувачам різноманітні віртуальні екскурсії, слайд-подорожі, презентації, рекомендаційні вебліографічні списки.

Безкоштовні послуги бібліотек допомагають мешканцям вирішувати будь-яке життєве питання: від спілкування Скайпом з родичами за кордоном до заснування власного підприємства, працевлаштування, отримання візи  або запису до лікаря через інтернет тощо. Шосткинці, які користуються послугами, відчутно заощаджують сімейний бюджет.

Користуючись новітніми технологіями, кожен мешканець міста Шостки має можливість в бібліотеці: замовити авіа, автобусний чи залізничний квиток; здійснити пошук роботи чи запропонувати вакансію на веб-сайтах із працевлаштування; заповнити в онлайн-режимі декларацію про майновий стан і доходи; здати електронну звітність; здійснити онлайн-реєстрацію на здачу ЗНО; подати документи на вступ до вищих навчальних закладів; дистанційно навчатися чи працювати, сплатити через інтернет комунальні платежі, рахунки за мобільний та міський телефони, інтернет, кабельне телебачення на сайті Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» за наявності банківської картки.

Шосткинська центральна дитяча бібліотека стала учасницею проєкту «Інформаційна підтримка ЄС бібліотекам для дітей та юнацтва в Україні». Варто зазначити, що для його реалізації відібрали 500 книгозбірень країни. Крім того, дитячі бібліотеки міста долучилися до Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія-2020». Вже пройшов перший тур, в якому взяли участь 35 юних читачів. Попереду ще другий і третій тури. Наразі працівники Центральної дитячої бібліотеки працюють над створенням відеоролика на тему «Україна та Європа: прямуємо разом», який буде представлений на відеофлешмобі, організований представництвом ЄС в Україні. Найкращі роботи планується об’єднати в один відеоролик, який надалі розмістять на українських телеканалах.

Центральна дитяча бібліотека нині розробляє Інтернет проєкт «VIP-персона без краватки», мета якого через сучасні Інтернет-технології залучити якнайбільше молоді до систематичного читання.

Окрім того, у бібліотеках постійно влаштовують виставки, поетичні вечори, зустрічі з відомими письменниками, презентації, проводять майстер-класи, перегляди кінофільмів, працює клуб шанувальників класичної музики та клуб вивчення англійської мови.

Наразі Шосткинська ЦБС працює  по низці направлень. Це втілення молодіжного тренінгового хабу, робота з людьми з інвалідністю через соціальний проєкт «Ти можеш усе. Можливості безмежні», який відкриває дорогу цій категорії людей до участі у конкурсі на вакантні посади в провідних ІТ-компаніях України.

З 2017 року на базі Шосткинської центральної міської бібліотеки ім. Л.Толстого відкрито коворкінг-центр. Це проект, який надає можливість талановитій молоді проявити себе в ІТ- технологіях. У коворкінг-центрі є все необхідне для комфортної роботи: комп’ютери, Інтернет, 3Д – принтер, зручні меблі, зона для відпочинку, кава. Керівник – Олександр Андрусенко, кандидат технічних наук, викладач  Шосткинського інституту Сумського державного університету.

Цікавим є проєкт «Літня НЕшкола інформаційних технологій», який почав діяти з минулого року. Шосткинські учні від 6 до 8 класів на літніх канікулах опановували в коворкінг-центрі розробку сайтів та блогів.

Заступник міського голови Ніна Сиваєва дала оцінку роботі працівникам бібліотечної мережі міста: «Вони дуже креативні та активні. Вони почали вже давно працювати над проєктами різних рівнів і багато чого набули для бібліотечної системи як дитячої, так і дорослої саме завдяки цим проєктам. Вони самі не зупиняються і розвивають свій творчий потенціал і залучають до цього молодь і не тільки молодь, а й покоління елегантного віку».

На базі Центральної бібліотеки працює музей Пантейлемона Куліша. Музей щорічно відвідує до двох тисяч відвідувачів. Неабияку популярність набула єдина в Україні 3Д-кімната в стилі діджитал-арт (мистецтво в цифрі).

«Ця кімната створена за допомогою сучасних технологій та привертає увагу до постаті славетного земляка, який оживає у цифрі», —  розповідає заступник директора Світлана Портянко.  Щорічно у стінах Центральної бібліотеки проводяться заходи до Дня народження Пантелеймона Куліша.

Велику роботу у розбудові бібліотечного простору провели фахівці відділу архітектури та будівництва Шосткинської міської ради. Це Co-Working, кімната в музеї Пантейлемона Куліша в стилі діджитал-арт, контактна кімната в музеї, де можна зробити селфі в інтер’єрі часів життя Пантелеймона Куліша.

Головний архітектор міста Володимир Єфремов повідомив, що у планах відділу архітектури — створити у приміщенні Центральної бібліотеки зимовий сад, розширити площу музею П.Куліша та створити дитячу кімнату для комфортних умов перебування відвідувачів бібліотеки з маленькими дітьми.

Джерело:

ШосткаNews.City «Як бібліотека Шостки перетворилась в соціокультурний центр, де цікаво буде всім»

Формула успіху Шосткинської міської централізованої бібліотечної системи : інформаційна довідка з досвіду роботи / Сумська обл. універс. наук. б-ка ; уклад. Т. М. Грищенко – Суми, 2014. – 14 с.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Optionally add an image (JPEG only)